Slovenija
7178 ogledov

Luka Mesec se je odpravil na pot, že v Avstriji so ga debelo gledali

Luka Mesec na vlaku Facebook/Luka Mesec
Predlaga, naj vsi evropski funkcionarji potujejo z vlaki.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec se je odpravil v Bruselj, a ne z letalom, kot večina politikov, temveč kar z vlakom.

Moti ga namreč, da za pot v kraje, oddaljene manj kot tisoč kilometrov, ljudje raje izberejo letalo. A že ob nakupu karte mu je postalo jasno, zakaj je tako, je zapisal.

Ugotovil je namreč, da je cena vozovnice enaka letalski (okrog 300 evrov), pot pa namesto ure in pol traja 16 ur, s tem da bodo morali trikrat prestopiti.

"Celo avstrijski sprevodnik nas je vprašal “bist du sicher?”, ko je prebral na karti, kam gremo. Za primerjavo: iz Pekinga v Šanghaj se z vlakom pride v štirih urah in pol," je dejal Mesec, ki pa poudarja, da potovanje z vlakom ustvarja bistveno manj emisij CO₂.

"Potujemo štirje, kar pomeni, da smo prihranili skoraj pol tone emisij," je izračunal minister.

Dodal je, da bi v razvitih državah morali zmanjšati emisije s cca. 10 ton na prebivalca letno na 2-3 toni, do leta 2050 pa doseči ogljično nevtralnost.

"Z letali to ne bo mogoče. Evropa potrebuje hitro železniško omrežje. Zato je moja pobuda sledeča: za začetek bi se lahko v EU dogovorili, da vsi njeni funkcionarji znotraj EU potujejo z vlaki. Potovanje z vlakom je, kot vidite, že danes bolj prijetno kot potovanje z letalom. Verjamem, da z malo spodbude lahko postane tudi hitrejše in cenejše. Če zmorejo Kitajci, zakaj ne bi tudi mi?"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 32
  • Avatar karjola
    karjola 06:41 07.maj 2024.

    Oproda lukec bo šel s kolesom do pekinga

  • Jernej65 23:45 06.maj 2024.

    Lukec bo v Bruselj potoval 16 in nazaj 16 ur. Bolje da gre s kočijo, bo tja potoval en teden in nazaj en teden, pa še na CO2 bo prišparal. Pa še mi se ga bomo rešili za 14 dni, ...prikaži več to Lukec, tudi kljuseta rabimo.

  • zdrej 23:05 06.maj 2024.

    Ideja je zanimiva, ampak na žalost populistična, tako kot je pač celotna stranka Levica. kaj češ, je pač ekstremna levica. Kitajci so dali toliko denarja v železniško omrežje, da ne vedo, če ga bodo sploh kdaj dobili nazaj. Po drugi ...prikaži več strani pa imajo tako umazan zrak, da 50m daleč ne prepoznaš barve.