Slovenija
542 ogledov

Le tretjina lahko hitre teste opravlja sama

Covid-19, testiranje Epa Covid-19, testiranje
Z uredbo bodo omogočili hitre teste za vse, ki delajo v domovih za starejše, torej tudi za prostovoljce in študente. A le tretjina domov za starejše bo lahko hitre teste izvajala sama.

Okužbe v domovih za starejše se ne umirjajo

580 covid-19 pozitivnih stanovalcev domov za starejše je v drugem valu izgubilo življenje, samo včeraj se je na novo okužilo 176 stanovalcev domov za starejše. Aktivno okuženih je trenutno 2660 stanovalcev, tudi med zaposlenimi je število novih okužb ponovno naraslo. Včeraj so med zaposlenimi v DSO-jih odkritih kar 114 novih okužb. Aktivno okuženih je še vedno 992 zaposlenih.

A Mateja Ribič, državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, pravi, da se moramo osredotočiti na pozitivne informacije - v drugem valu je doslej ozdravelo 1768 stanovalcev in 943 zaposlenih.

V posebnih socialnih zavodih veliko smrti niso zabeležili, od začetka epidemije so skupaj umrli trije stanovalci. "A podatki o smrtih so neizprosni, še posebej za svojce in vse tiste, ki so te ljudi imeli radi," je poudarila sekretarka.

Hitri testi tudi za prostovoljce in študente, ki delajo v DSO-jih

Obe pristojni ministrstvi, torej zdravstveno in socialno, sta dosegli konsenz in se dogovorili o ključnih zadevah, vezanih na domove za starejše, je povedala Ribič. Z uredbo bodo omogočili hitre teste za vse, ki delajo v domovih za starejše, torej tudi za prostovoljce in študente. Izdelali so tudi protokole z navodili in priporočili ter imenovali regijske koordinatorje, ki bodo pomagali vodstvom socialno-varstvenih zavodov.

Izobraževali bodo zaposlene glede uporabe zaščitne opreme in nudili strokovno pomoč pri organizaciji sivih in rdečih con, stroške opreme in testov pa bodo krili iz državnega proračuna. Kot ugotavljajo na ministrstvo, lahko le tretjina domov sama izvaja hitre teste, ostali se bodo za pomoč morali obrniti na lokalni zdravstveni dom ali neposredno na mobilno ekipo.

"Verjamem, da bo ta odredba izdana v najkrajšem možnem času, da bo ukrep učinkovit in se bo obvarovalo vse domove pred okužbo," je poudarila Ribič. 

Bojana Beović COVID-19 V SLO Zdravje Beovićeva o množičnem testiranju, kaj predlaga za Slovenijo

Krizni dodatek in dodatek za delo v sivi ali rdeči coni

Državna sekretarka je spomnila, da je država poleg tega zagotovila dodatnih 26 milijonov za zaposlitve v domovih za starejše zaradi pomanjkanja strokovnih zdravstvenih delavcev. Tja bodo preko zavoda za zaposlovanje delavce napotili tudi v okviru javnih del. Preko javnih del se je doslej zaposlilo dodatnih 330 oseb, pomagajo pa tudi študenti. Vsi, ki delajo v DSO-jih v času epidemije, so upravičeni do kriznega dodatka, poleg tega je dodatek še višji za tiste, ki delajo v sivih in rdečih conah. 

Kot smo že pisali, so tudi zaostrili pogoje za zavrnitev službe, saj se nekateri iskalci zaposlitve na prošnjo na razgovor niso odzvali. 

Če se nekdo neupravičeno ni odzval za razgovor, se tako lahko sproži postopek za izbris osebe iz evidenc. 

Covid-19, UKC Maribor Covid-19 Slovenija Kljub vsem ukrepom je slabše kot pretekli teden

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.