Slovenija
23 ogledov

Lahovnik: država bi lahko iztržila več

Lahovnik je z navajanjem neresnice želel namerno škodovati ugledu in dobremu ime Žurnal24 main
O javni prodaji NKBM bi morala po mnenju poslanske skupine Zares razpravljati tudi komisija DZ za nadzor javnih financ.

Prodaja je bila sicer zakonita, a je prišlo do nekaterih velikih pomanjkljivosti, do katerih se mora opredeliti tudi pristojno telo DZ, je dejal vodja poslanske skupine Zares Matej Lahovnik. Od dobro poučenih vlagateljev bi lahko iztržili precej več, zakaj jim torej delnic niso prodali na dražbi, se sprašuje Lahovnik. 

Če finančni minister Andrej Bajuk dobro poučenim vlagateljem ni znal zaračunati delnic NKBM po višji ceni od 27 evrov, zakaj potem ni omogočil malim vlagateljem, da sami vpišejo celoten paket 49 odstotkov delnic, se sprašujejo v poslanski skupini Zares. Tako bi lahko državljani delnice na borzi po višji ceni prodali domačim in tujim skladom, ki bodo tako ali tako kupovali delnice, je menil Lahovnik. Ker se bo z delnicami NKBM kmalu začelo trgovati na borzi, se zdi argument finančnega ministra, da so s takšnim izborom kupcev NKBM zasledovali določeno lastniško strukturo, smešen, je še dodal.

Lahovniku se prav tako ne zdi logično, da država ne razkrije seznama tujih vlagateljev, ki bodo lahko kupili delnice NKBM. Prodaja državnega premoženja bi morala potekati transparentno, je zahteval.

"Država iztržila maksimum"
Ministrstvo za finance pa je ugotovilo, da je eno ponudbo investicijske družbe NFD 1 za nakup delnic NKBM izločilo pomotoma. "To je bila napaka, ki jo bomo poskušali znotraj zakonskih okvirov in pravil prve javne ponudbe čim prej rešiti," je povedal minister Bajuk. Napovedal je še, da bo ministrstvo na svoji spletni strani danes objavilo tudi izbor tujih dobro poučenih vlagateljev, za katere so ocenili, da lahko kupijo delnice NKBM.

Po Bajukovih besedah pa neizbor nekaterih ponudnikov ne pomeni prepovedi nakupa delnic NKBM. Te bodo od ponedeljka naprej kotirale na borzi in bodo na trgu. Bajuk je še poudaril, da je bil cenovni razpon za med 20,50 in 27 evri izbran na podlagi skrbnih pregledov, zaradi izjemno velikega povpraševanja vlagateljev po najvišje postavljeni ceni pa so ceno lahko oblikovali le pri 27 evrih, je pojasnil.

Generalni direktor direktorata za javno premoženje Žiga Andoljšek pa je ocenil, da je država glede na dane razmere, izbrani način prodaje in postavljene cilje iztržila maksimum.

Vračanje preveč vplačanega denarja
Medtem ko je NKBM včeraj male vlagatelje obvestila o številu dodeljenih delnic, je danes na njihove račune  nakazala tudi presežek vplačanega denarja, in sicer v skupnem znesku 593 milijonov evrov. Mali vlagatelji so za nakup delnic NKBM vložili 738 milijonov evrov, medtem ko jim je vlada brez bonusnih delnic dodelila 5.395.365 delnic v skupnem znesku 145,67 milijona evrov, so sporočili iz NKBM. 

Kot je znano, bodo delnice NKBM v petek vpisane na račune pri Klirinško depotni družbi, začetek trgovanja z delnicami NKBM pa se bo na Ljubljanski borzi začel v ponedeljek, 10. decembra, ob 11. uri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.