Fina smetanova omaka iz šalotke in penine, telečji file v puranovi srajčki in objemu svinjske mrežice na gomoljni zelenjavi ter lešnikov grisin na jogurtovi strnjenki so le tri od jedi, ki jih bodo kuharji pripravili na svetovnem prvenstvu EXPOGAST, ki se bo odvijalo v Luksemburgu med 20. in 24. novembrom.
Tokrat ni prvič, da SV na tekmovanje pošilja svojo ekipo. Prvič so sodelovali že na svetovnem prvenstvu leta 2006. Ekipa kuharjev so takrat sestavili zelo na hitro. Za kuharsko olimpijado IKA 2008 v Nemčiji so za tri mesta pripravili izbor. "Vodja kuharske ekipe je ugotovil, da ima tri kuharje dobre. Za tri kuharje pa je bil narejen izbor," pojasnjuje strokovni vodja ekipe Gregor Frbežar. Kuharji so morali v eni izmed vojašnic pripraviti jedi, ki jih je nato ocenila komisija. "Letošnja ekipa je delno dopolnjena, ker imamo štiri člane iz prejšnjega tekmovanja in dva iz preteklih. V ekipi so sami taki, ki so že bili na enem izmed preteklih tekmovanj," letošnjo sestavo opiše Frbežar.
"Meniji so nadgradnja menijev iz leta 2008," dodaja Frbežar. Med jedmi, ki jih pripravljajo, so tudi tradicionalne jedi, kot so štruklji in žlikrofi. Tekmujejo v dveh menijih. Prvi je topli meni, ki ga kuharji v določnem času pripravijo pred obiskovalci, drugi pa je hladna razstava sedmih menijev.
"Pričakovanja so malenkost višja kot leta 2008, saj smo pri sami izdelavi jedi dosegli višji nivo," pravi Frbežar in dodaja, da temu pritrjuje tudi kuharska stroka.
V Luksemburgu bo kuharska ekipa SV ena od devetih vojaških ekip, ki sodelujejo na tem civilnem kuharskem tekmovanju, ki se ga udeležuje 51 ekip.