Slovenija
129 ogledov

Korošci na osemtisočaku uresničili sanje

Koroška 8000
1/4
Foto arhiv alpinistične odprave Koroška 8000
Včeraj pozno zvečer se je na brniško letališče vrnila alpinistična odprava Koroška 8000, ki se je uspešno povzpela na osemtisočak Broad Peak. Vrh je doseglo pet članov odprave.

Odpravo, ki jo je podprla Planinska zveza Slovenije, so sestavljali vodja Grega Lačen, namestnik vodje Ludvik Golob (Ika), Andrej Gradišnik, Sašo Prosenjak, zdravnik Jurij Gorjanc, Tadej Zorman in Matej Flis.

"Dosanjali smo sanje koroških alpinistov o samostojni koroški odpravi na osemtisočaka. Dosanjali smo jih za vse, ki so kdaj koli to načrtovali ali le želeli, za vse Korošce, ki jim je bila mladostna pot prekinjena v hribih; Igorja, Franca, Vlada, Dušana, Meha, Kolčna in prijatelje, za vse, ki so doma stiskali pesti, da bi nam uspelo," so po osvojenem osemtisočaku dejali fantje.

Na vrh pet članov

Na srečo je pot potekala gladko, prav tako aklimatizacija."Vsi se že vrsto let ukvarjamo z alpinizmom in to ni naš edini osemtisočak. Aklimatizacija je bila uspešna brez kakršnih koli posledic," je za zurnal24.si dejal vodja odprave Grega Lačen.

Ves čas odprave jih je spremljalo precej nestanovitno vreme z vsakodnevnimi padavinami. "Občutki so nepopisni. Malce nam je ponagajalo vreme, a nam je kljub temu uspelo. Na vrh se je uspelo povzpeti petim članom odprave."

V prihodnosti imajo v mislih že nove podvige, ki pa zaenkrat še niso povsem dorečeni. "Najprej se bomo spočili, potem pa se bomo odpravili še kam," nam je še dejal Lačen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.