Slovenija > Komentarji in kolumne
22722 ogledov

Zdravnica jo je gladko zavrnila

Klinični center zdravniki čakalnica bolniki Dejan Mijović
Testiranje je morala plačati, čeprav redno plačuje zdravstveno zavarovanje ...

Anja Ščuka (Foto: Boštjan Tacol) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Na področju zdravljenja spolno prenosljivih bolezni se je v zadnjih dveh desetletjih spremenilo ogromno.

Okužba z virusom HIV je denimo še pred kratkim veljala za smrtno nevarno, bila je močno stigmatizirana in neozdravljiva. S sodobnimi zdravili je to zdaj popolnoma obvladljiva okužba.

Ker je pri tem ključnega pomena prav zgodnje odkrivanje okužbe, je tako zelo pomembno samo testiranje. Prav zato se različne institucija že dolgo trudijo, da bi zmanjšale stigmo in prepričale najbolj ranljive skupine, da se testirajo.

Okužene osebe lahko ob pravočasnem zdravljenju živijo skoraj tako dolgo, kot zdravi ljudje.

Moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, se lahko brezplačno testirajo na sedežu društva Legebitra ali na občasne testiranju na terenu po Sloveniji. Anonimno brezplačno testiranje na HIV je na voljo tudi na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja.  Po Sloveniji imamo tudi posebna testirna mesta, kjer je testiranje samoplačniško. “Za testiranje so na voljo številne možnosti. Zaupno testiranje pri izbranem zdravniku je najenostavnejše in za pacienta in zdravnika ne pomeni nobenih dodatnih stroškov,” pa pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Žal pa takšno zaupno testiranje pri svojem zdarvniku za mnoge ni najenostavnejše … Pred časom me je zmotila pripoved znanke, ki je morala za testiranje kljub rednemu plačevanju zdravstvenega zavarovanja plačati.

Gospa je šla k svoji osebni zdravnici in ji povedala za višje tveganje za spolno prenosljive okužbe. Zdravnica ji je svetovala, da se na brezplačno testiranje odpelje 100 kilometrov daleč na Kliniko za infekcijske bolezni ali naj plača testiranje v kraju, kjer živi.

Njena pripoved me je tako razjezila, da sem znova povprašala na naše Ministrstvo za zdravje, saj me je zanimal jasen odgovor, kako je s testiranji pri osebnem zdravniku. Potrdili so, da skladno z Nacionalno strategijo preprečevanja in obvladovanja okužbe s HIV na ministrstvu celo spodbujajo zaupno testiranje s svetovanjem pri izbranem zdravniku v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja.

"S tem želimo postopoma odpraviti stigmo, obenem pa je to najdostopnejši način testiranja, ki lahko pripomore postopni normalizaciji testiranja na HIV," so še pojasnili.

Obenem sem povprašala prijatelje in znance o testiranjih. Velika večina se za spolno prenosljive okužbe ni nikoli testirala, nekateri so se brezplačno testirali na Infekcijski kliniki ali so za testiranje plačali. Tisti, ki so se obrnili na svojega zdravnika, so poročali o različnih obravnavah. Nekateri zdravniki so jim takoj omogočili testiranje v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja, nekateri so svojega pacienta gladko in brez slabe vesti zavrnili.

Prav zaradi slednjih pišem te vrstice. Morda bodo komu prihranile plačilo testiranja ali dolgo vožnjo v ljubljansko gnečo. Morda bodo nekoga spodbudile k testiranju in odkrivanju novih okužb.

Po merilih razširjenosti epidemije okužbe s HIV, se Slovenija sicer uvršča v kategorijo držav z nizko stopnjo epidemije, kjer je okužena manj kot ena oseba na 1.000 prebivalcev. Najpogostejši način prenosa je z nezaščitenimi spolnimi odnosi, največje breme okužbe s HIV pa nosijo moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, pravijo na NIJZ.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 43
  • berto76 00:11 02.november 2018.

    naj bo v veselje da porivajo v d++REK

  • Boben76 19:13 20.avgust 2018.

    Vse pa ne more bit zastonj. kam pa bi prišli. Če je zaskrbljena je 100 km v eno smer mala malca... Ne smemo bit tako razvajeni

  • borut08 18:26 20.avgust 2018.

    Kaksno kuverto bi pa sprejel.Zdravniki so eni veliki laznivci,mene na dializi SB.Celje ze tri leta vlecejo,da se ne morem uvrstiti na cakalno listo,leto in pol sem skoraj delav preiskave za transplantacijo potem pa niso poslali dokumentacije naprej v UKC.Lj in ...prikaži več tudi po pritozbi pri strokovnem ditekturju nisem nicesar dosegel saj drzijo skupaj,zato sem podal ovadbo kjer pa jo na PP.Celje niso hoteli sprejeti in sele po MNZ.so jo sprejeli.Tko nasa postkumunisticna Slo.dela z drugace mislecimi!