Slovenija > Komentarji in kolumne
1 ogledov

Zakaj sta sprta Pahor in Golobič?

Borut Hočevar Žurnal24 main
Pahor je vzel Golobiču funkcijo, ki mu je dajala moč v prejšnjih vladah.

Golobič dejansko ne vodi več Zaresa, vsak od pomembnejših članov stranke dela po svoje. Takšne ocene slišimo med Pahorjevimi socialdemokrati. Vrsta članov SD je tako nezadovoljna s šefom stranke, da razmišlja o prestopu v Zares. Tako pa trdijo Golobičevi zaresovci.

Razprtije med vodilnima koalicijskima partnerjema so čedalje ostrejše. Zelo opazne so bile včeraj, ko Golobiča ni bilo na Pahorjev jutranji kolegij, kar so poznavalci označili kot razkol v koaliciji.

Kadrovanje
Spor je najostrejši pri kadrovanju. Nič čudnega. Gregor Golobič je bil neformalni kadrovnik Drnovškovih vlad; njegova politična moč je temeljila zlasti na kadrovski funkciji. Pahor mu je to moč odvzel. Najočitneje pri nedavnem imenovanju predsednika uprave Nove Ljubljanske banke: Pahor je prepustil odločitev članom bančnega nadzornega sveta, ki ga je imenovala še Janševa vlada. Golobič ni imel pri izbiri prav nobene besede.

Zaresovci so prepričani, da bodo v takšnih razmerah o najpomembnejših gospodarskih funkcijah odločali nesposobni tretjerazredni člani nadzornih svetov. Socialdemokrati pa menijo, da morajo nadzorni sveti dobiti več avtonomije.

Spor najbrž ne bo trajal dolgo. V prihodnje bo kadrovanje drugačno, kot je bilo v primeru NLB: vlada bo večinoma najprej izbrala (svoje) člane nadzornih svetov podjetij, ti pa bodo izbirali direktorje. Golobič in drugi politiki bodo tako vsaj posredno spet odločali o ključnih slovenskih direktorjih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.