Slovenija > Komentarji in kolumne
16 ogledov

Potovanje v ZDA nič več poceni

Borut Hočevar Žurnal24 main
Obamova zmaga lahko marsikaj temeljito spremeni. Nekaj pa bo tudi minusov.

Tvegajmo špekulacijo: če bo Barack Obama uspešen predsednik, se bo vrednost ameriškega dolarja okrepila, kar pomeni, da turistična potovanja v ZDA zlepa ne bodo več tako poceni, kot so bila letos. Stroškov poti in nekajdnevnega bivanja v New Yorku morda ne bomo mogli več nadomestiti tako kot do zdaj, ko smo lahko na drugi strani luže poceni kupili zabavno elektroniko in jo doma prodali z velikim dobičkom.

Takšna sprememba nekaterim Slovencem sicer ne bi bila povšeči, a bi pomenila normalizacijo letos porušenih cenovnih razmerij. Vsaka normalizacija pa je nujna.

Pričakovanja
Američani in z njimi ves svet od novega ameriškega predsednika pričakujejo zelo veliko: konec vojne v Iraku in Afganistanu, umiritev mednarodne finančne krize, okoljske ukrepe, reformo ameriškega zdravstvenega in socialnega zavarovanja in še marsikaj. Pričakovanja niso skromna. V časopisu The New York Times so zapisali, da sta se s primerljivimi izzivi srečala le še dva predsednika: Abraham Lincoln, ki je prevzel predsedovanje, ko so ZDA drsele v državljansko vojno, in Franklin D. Roosevelt pred veliko gospodarsko krizo.
Če bo Obama izpolnil precejšen del predvolilnih obljub, utegnejo njegov portret vklesati na gori Rushmore poleg Washingtona, Jeffersona, Lincolna in T. Roosevelta. Obami želi uspeha tako rekoč ves svet.

Skoraj ves svet pa je tudi spremljal ameriške volitve, ki so z Obamo in McCainom postale predstava, s katero se lahko primerja samo še svetovno prvenstvo v nogometu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.