Slovenija > Komentarji in kolumne
8837 ogledov

Minister Boštjančič, zakaj ščitite popoldanske s.p.-je?

Klemen Boštjančič Danijel Kovačič Grmek/UKOM
Pred leti sem bil tudi normiranec in lahko vam iz prve roke povem, da je to odličen sistem.

kolumnisti 26.09.07...janez zalaznik...novinar zurnal24...foto: dejan mijovic | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
Odličen, ker ni treba izpolnjevati potnih nalogov, voditi evidenc prisotnosti, spravljati računov za bencin … Razen izdaje računov in enkrat letno oddaje obračuna na Furs nimaš nobene papirologije. Ko sem dobil odločbo za otroški dodatek in vrtec, sem se samo smejal, saj so na centru za socialno delo izračunali, da ne zaslužim praktično nič. Ker ti država prizna 80 odstotkov stroškov, tudi na CSD-ju menijo, da ta denar v resnici porabiš, čeprav ti ostane na računu. 

Precej slabši je sistem, če nimaš dela, takrat moraš plačati prispevke, tudi če nisi dobil nobenega priliva, če zboliš ali se poškoduješ, 30 delovnih dni živiš od prihrankov, seveda moraš v tem času plačati še prispevke, dolgotrajna bolniška, ki jo nato plačuje ZZZS, je mizerna. Če pogledaš, kako malo prispevkov za pokojnino si plačal, se zgroziš.

Obdavčitev je bila nizka, za vsakih tisoč evrov prihodkov si plačal le 40 evrov dohodnine. Pri 40 tisoč evrih prihodkov torej le 1600 evrov dohodnine.

Ker kot s. p. ne dobiš povrnjenega prevoza, stroškov malice, nimaš bolniške, ne dobiš regresa, božičnice in plačanega dopusta, je ugodnejša obdavčitev do neke mere upravičena in pri povprečni plači biti s. p. finančno sploh ni bistveno ugodneje, kot biti zaposlen.

Pri bajnih zaslužkih okrog sto tisoč evrov pa so bila to davčna nebesa, zato podpiram idejo ministrstva za finance, da ta nebesa ukinejo. Podpiram tudi idejo, da se "udari" le tiste z višjimi zaslužki, saj so bili ti v primerjavi z zaposlenimi bistveno na boljšem.

Čemu, razen prostemu času, se odpovedujejo popoldanci?

Hkrati pa ne razumem, da se ohranjajo davčna nebesa za popoldanske s.p.-je. Čému se odpovedujejo popoldanski s. p.-ji razen svojemu prostemu času? Prispevke od plače jim plača delodajalec, prav tako dopust in bolniško, povrnjen dobijo prevoz na delo in malico, upravičeni so do regresa, če podjetje dobro dela, dobijo božičnico.

Samostojnega podjetnika, ki mu je to služba, bomo vrgli iz sistema normiranih stroškov, če bo zaslužil več kot 60 tisoč evrov, nekoga, ki prav toliko zasluži poleg službe (!!!), pa bomo samo malce bolj obdavčili. Efektivna obdavčitev prihodkov popoldanca bo pri 60 tisoč evrih, to je pet tisoč evrov na mesec, samo 14,3-odstotna, kar je manj, kot znaša obdavčitev v prvem dohodninskem razredu!

Ni mi jasno, kako lahko nekdo poleg službe kot popoldanski s. p. zasluži še 60 tisoč evrov. Ni mi jasno, da lahko nekdo kot popoldanski s. p. zasluži več, kot v svoji službi. In ni mi jasno, zakaj bi bil nekdo, ki poleg službe zasluži 60 tisoč evrov, obdavčen manj kot nekdo, ki je na povprečni plači.

Zakaj z macolo nad samozaposlene normirance, nad popoldance pa s kladivcem za preverjanje refleksov, bo eno od najbolj zanimivih vprašanj v postopku sprejemanja paketa davčnih sprememb.

Pri izračunu efektivne obdavčitve nismo upoštevali prispevkov za popoldanske s.p.-je. Če pri izračunu upoštevamo 93 evrov prispevkov na mesec, je efektivna obdavčitev prihodkov popoldanca s 60 tisoč evri prihodkov 16,2-odstotna.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 31
  • rd2dmk2 15:20 28.junij 2024.

    jest pa ne razumem nečesa drugega. lahko delaš ( imaš zaposlitev za polovični delovni čas ) ne moreš pa imet s.p. samo za polovični delovni čas - oziroma domače povedano ne moreš imeti popoldanskega s.p. ko si brez službe.recimo ostal ...prikaži več si brez službe, pa nimaš jajc ali pa sredstev za polni s.p. probat z popoldanskim se pa ne da. a res ne gre ?

  • becar 15:54 26.junij 2024.

    Jaz ne vem, kaj to vlado tako motimo s.p.-ji, da nas hočejo na vseh koncih lupit. A smo mi temeljni problem te države? Ker občutek je ravno tak.

  • sršen 13:21 26.junij 2024.

    Klemen pošilja pozdrave iz davčne oaze Belize!