Slovenija
5398 ogledov

Toliko višja bo vaša plača prihodnje leto

denar banka štetje denarja denarnica evri bankkomat Profimedia
V prihodnjem letu se bodo za 5,2 odstotka zvišale meje dohodninskih razredov in olajšave. Toliko se bo poznalo pri plačah.

"Koeficient uskladitve olajšav in lestvice za odmero dohodnine za leto 2025, določen upoštevaje prvi odstavek 118. člena in drugi odstavek 122. člena ZDoh-2, znaša 1,052.," se glasi 68. člen predloga zakon o izvrševanju proračuna za leto 2025.

To pomeni, da se bodo prihodnje leto za 5,2 odstotka zvišale meje razredov in olajšave, kar bo v praksi pomenilo nižjo obdavčitev in višjo neto plačo.

Zvišale se bodo tako meje razredov kot splošna olajšava in olajšava za otroke, ki se ji uradno reče olajšava za vzdrževane družinske člane.

"Zaposleni z minimalno plačo bo imel zaradi doseženega dogovora prihodnje leto za 198 evrov višjo neto plačo letno, zaposleni s povprečno plačo bo pridobil 113 evrov letno, zaposleni s plačo v višini dveh povprečnih plač pa 225 evrov letno," so ob dogovoru zapisali na ministrstvu za finance.

Pri povprečni plači deset evrov več, za vsakega otroka še nekaj evrov

Povprečna plača (2380 evrov bruto, zdaj približno 1600 evrov neto) bo po naših izračunih višja za približno deset evrov na mesec, v primeru dveh otrok pa za 16 evrov na mesec.

Pri 4000 evrih bruto plače bo plača višja za približno 19 evrov, v primeru uveljavljanja otrok pa le za nekaj evrov več. Pri plači okrog tisoč evrov neto (1500 evrov bruto) naš izračun pokaže zvišanje za dobre tri evre.

Prvič se vam bo na plačilni listi zvišanje dohodninskih razredov in olajšav poznalo februarja, saj se januarja izplača plača za december, ki se tudi obračuna po dohodninski lestvici, ki velja decembra.

Država bo zaradi uskladitev mej razredov in olajšav pobrala 112 milijonov evrov manj dohodnine (predpostavljeno, da bi bili enaki prihodki kot leta 2023).

Koeficient za uskladitev olajšav in dohodninske lestvice mora znašati najmanj polovico rasti plač junija glede na junij preteklega leta, lahko pa se določi tudi višja uskladitev. Letos so se predstavniki delodajalcev, sindikatov in vlade dogovorili, da bo uskladitev v višini celotne rasti plač.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • bobubob 09:59 22.oktober 2024.

    Uj, škoda papirja, populisti. Dvig? Cena zlata se dviguje, tam se vidi, kolikšna je bila dejanska inflacija v preteklih letih. Januarja 60eur/g, danes 80 eur/g, pa si izračunajmo. Da je to špekulativni dvig? Zakaj torej, če ne zaradi brezumnega tiskanja ...prikaži več denarja zaradi podnebovanja, kovidovanja, ukrajinovanja ipd. In vse to bo plačal plebs, hja, tudi skozi 'dolgotrajno oskrbo' ki je ne bo, kot sedaj praktično ni zdravstva. Norce brijejo iz nas, mi pa jim ploskamo in jih volimo še in še.

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 08:29 22.oktober 2024.

    Trenutno pač ni zakonske osnove, da bi drugače dvignili plače, zato vam je Mesec dvignil minimalca...Je pa nekaj govoril tudi v tej smeri...počakajte par mesecev , če ste že čakali 30 let..:))

  • www 07:29 22.oktober 2024.

    se pravi da srednji razred bo spet najslabšo potegnil? ne vem če ni boljše prestopit v minimalno plačo, potemtakem... vedno več dobiš.