Slovenija
15 ogledov

Koalicija možna tudi brez DeSUSa

Miro Cerar Anže Petkovšek
Prvič po 14 letih možna sestava vlade brez DeSUSa, kljub temu pa je taka računica malo verjetna.

V Stranki Mira Cerarja (SMC) so po včerajšnji prepričljivi zmagi na predčasnih parlamentarnih volitvah napovedali možnost koalicijskih dogovarjanj tako z levimi kot desnimi političnimi strankami. Predsednik stranke Miro Cerar je napovedal,  da ne načrtuje ustavne večine. SMS izključuje možnost koalicije z SDS, ker, kot pravi Miro Cerar "SDS neposredno ruši institucije pravne države". 

"SMC bo očitno gradila predvsem levo oziroma levosredinsko koalicijo. Najverjetnejši partnerji SMC v vladi bi tako bili SD, DeSUS in ZaAB. Sodelovanje NSi v prevladujoče levi koaliciji je malo verjetno, čeprav si predstavljam, da bi si SMC njenega sodelovanja najbrž zaradi ustvarjanja podobe politične širine kar želela," meni politični analitik Matej Makarovič

DeSUS spet v vladi?

Za sestavo koalicije bi SMC glede na število osvojenih mandatov zadoščala že koalicija s stranko upokojencev DeSUS. SMC bo v novem parlamentu imela 36 mandatov, DeSUS deset.  "Če bo DeSUS zraven, je odvisno od tega, kaj bo zapisano v koalicijski pogodbi, ali bo ščitila upokojence," pravi predsdenik stranke Karl Erjavec. Za DeSUS je pomemben dogovor glede regresa za vse upokojence ter glede usklajevanja pokojnin ob dveodstotni gospodarski rasti. "Ne bomo se nikdar strinjali s tem, da bi se pokojnine zniževale, ob tem pa mečemo milijarde evrov v banke," pravi predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec. 

"Prvič po 14 letih je položaj tak, da bi vlado lahko sestavili tudi brez DeSUSa," pravi Andraž Zorko iz Valicona. Cerar bi moral v tem primeru v vlado povabiti Socialne demokrate (SD), ki imajo šest mandatov in Zaveznišvo Alenke Bratušek (ZaAB), ki ima štiri mandate. Skupno bi tako imeli 46 poslancev. "To pa je precej nestabilna vlada in če Cerar, kot zatrjuje, želi široko podporo, bo v vlado slej ko prej povabil tudi DeSUS," meni Zorko. "Že 46 mest je za stabilnost dovolj, če vse stranke in njihovi poslanci stojijo za koalicijsko politiko. Če pa se koalicije rušijo od znotraj, kot se je dogajalo v zadnjih treh vladnih koalicijah, pa nobena večina ne zadostuje," dodaja Makarovič.

Vsebinska razlikovanja z ZL

V stranki SMC so napovedali možnost dogovarjanja tudi s presenečenjem volitvev, Koalicijo združeno levico."Vsekakor je to politični igralec s katerim se je vredno pogovarjat tudi vladajoči stranki, " pravi Milan Brglez, profesor na Fakulteti za družbene vede (FDV) in član izvršnega odbora stranke. Kot napoveduje Luka Mesec iz Združene levice, so se pogajanj o koaliciji pripravljen udeležiti,  vendar ne odstopajo od svojih zahtev, ki so med drugim ustavitev privatizacije in uvedba plačnega razmerja ena proti pet. "Težko si predstavljamo, da bi lahko bila koalicijska pogajanja uspešna, bomo pa se jih udeležili, " pravi Luka Mesec. Združena levica bo v parlamentu imela šest poslanskih mandatov, kar pomeni, da bi bilo za koalicijo potrebno iskati še druge partnerje. "ZL si težko predstavljam v tej koaliciji. Upam, da ne bodo pozabili, kaj so obljubljali volilcem. Možna bi bila široka koalicija SMC, ZL, SD in ZaBA. Gre namreč za to, da še ne vemo, kakšne so usmeritve Mira Cerarja, ne vemo, kakšen je njegov odnos do privatizacije, davkov, davčnih oaz...Morda se izkaže, da je Cerar socialist, kot je včeraj ugibal tudi Luka Mesec," pravi Zorko.  "SMC se lahko glede na ohlapnost svojih usmeritev povezuje praktično s komerkoli. Težava je najbrž bolj v tem, da vladanje v koaliciji z ZL, če bo ta ostala zvesta svojim obljubam, javno-finančno in gospodarstko-razvojno žal ne bi bilo vzdržno," pa pravi Makarovič. 

SD popušča

Če bi se koaliciji pridružili Socialni demokrati (SD), bi to pomenilo šest dodatnih mandatov. Glede na včerajšnje izjave vodstva stranke, SD koalicijsko sodelovanje zelo zanima, zato tudi privatizaciji zdaj nasprotujejo le še delno."Ne moremo privoliti v podržavljanje domov za ostarele ali zdravstvenih domov ali neumno privatizacijo, ker ljudje izgubljajo delovna mesta,"pravi predsednik stranke Dejan Židan.
SD in DeSUS sta sicer pred volitvami sklenila predvolilno koalicijo, zato je vprašanje, kako bosta nastopila v koalicijskih pogajanjih. "Taktično lahko s to povezavo pogojujeta koalicijska pogajanja," meni Zorko. 

NSi in ZaAB čakajo na programe

Nova Slovenija bi prinesla pet poslanskih glasov,  Zavezništvo Alenke Bratušek pa štiri. Skupaj s SMC bi tako imeli 47 glasov. Obe stranki sta v koaliciji pripravljeni sodelovati na temelju programa. "Če lahko v bistvenih točkah izpolnimo naš program tudi z drugimi partnerji, je smiselno. Sicer pa koalicija ni smiselna," pravi Ljudmila Novak."Samo program bo tisto, kar nas bo lahko družilo,"  dodaja Alenka Bratušek. "Najbolj verjetno se mi zdi, da si bo Cerar sicer želel široko in v levo-desnem smislu uravnoteženo koalicijo, vendar bo na koncu prevladala kar precej izrazito levo obarvana koalicija," meni analitik Matej Makarovič.

Komentarjev 4
  • Žurnalček 10:19 29.julij 2014.

    Ne citirajte za božjo voljo tega JJ podrepnika od Makarovića. Pa ta človek je izgubil ne samo ugled med novinarji in ljudstvom, ta je izgubil tudi čast , da o objektivnosti , kakor tudi o trenutnem stanju v političnem prostoru ...prikaži več sploh ne govorimo. Boljše vam je objaviti mnenje o trenutni situaciji od kakšnega LJ klošarja , kot pa od njega.

  • Žurnalček 10:12 29.julij 2014.

    Pejd k dohtarju . V Polju sprejemajo brez čakalne vrste !

  • pjosko 15:51 15.julij 2014.

    zato ker je dr.Cerar moder in nebo komentiru nekaj kar je kristalno jasno,saj zivimov pravni drzavi ne.Vas Leader za resetkami pa bluzi cez zadeve o katerih pojma nima in kriviindijance in kavbojce z leta `45 za vse slabo ...prikaži več kar se je zgodilo u slo.Zelo lepo si nakazal razliko med zmagovalcem in porazencem.Zacnite uporabljat mozgane,svoje,ne pa ponavljat aburdne komentarje leaderja,pa boste kmalu razumeli.