Slovenija
45 ogledov

Kdo bo moral plačati 220 evrov?

Vinjeta 2013 Dars
Dars je objavil seznam vozil, ki bodo morala za vinjeto odšteti 220 evrov.

Dars je na spletni strani objavil seznam vozil, ki bodo prihodnje leto za vinjeto morala odšteti 220 evrov. Več bodo tako morali med drugim odšteti lastniki, ki vozijo naslednje modele: Citroen Jumper, Fiat Ducato, Ford Transit, Iveco Daily, Kia Pregio, Mercedes Sprinter, Opel Vivaro, Peugeot Boxer, Renault Master, Volkswagen Transporter T1 - T5 in drugi. Seznam vseh vozil je naveden na spletni strani Darsa.

Kot pojasnjujejo na Darsu,v drugi cestninski razred A spadajo "bivalna vozila in dvosledna motorna vozila z višino vozila nad prvo osjo do 1,30, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kilogramov, s priklopnim vozilom ali brez njega".

Manjša kombinirana /gospodarska vozila, ki sodijo v razred 2A so: Citroen Jumpy, Hyundai H1, Mercedes Viano, Mercedes Vito.

V drugi cestninski razred B spadajo "dvosledna motorna vozila z višino vozila nad prvo osjo 1,30 metra ali več, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kilogramov, s priklopnim vozilo ali brez njega". Sem med drugim spadajo Citroen Jumper, Fiat Ducato, Ford Transit, Peugeot Boxer, Renault Master, Renault Trafic ter Volkswagen Transporter T1 - T5.

Na Darsu so nam pojasnili, da "vsak uporabnik lahko sicer preveri višino svojega vozila z metrom. Če na ta način izmeri mejne vrednosti okrog 1,3 metra, pa je višino potrebno izmeriti natančno, kar samo z metrom ni možno. Tenutno te meritev izvajamo v avtocestni bazi Ljubljana".

Komentarjev 3
  • Trovlak 19:19 28.november 2013.

    V ta rang padejo domala vsa GOSPODARSKA vozila s katerimi si ljudje SLUŽIJO KRUH! Kdo bi si kupil npr. Citroen Jumper ali pa Mercedes Sprinter samo za luksuz? Valda, da so ta vozila bila namenjena za delo, prevažanje sem in ...prikaži več tja... Fak kako smo mi v prizadeti državi in zarukanemu sistemu. Privoščim vsem fuknjenim menedžerjem in politikom, da si ne bi imeli kje v Sloveniji kupiti kruha in mleka. Jebite se s takimi potezami, da ljudje, ki imajo voljo do dela, zaradi vas le-to izgubljajo.

  • dostvasmam 18:47 28.november 2013.

    DARS, niste obljubili satelitsko cestninjenje? Aja, sej ste odstranitev cestninskih postaj tudi obljubili pa še kar stojijo. Jaz pa obljubim da vinjete ne bom kupil in bom lepo koristil staro cesto.

  • Lavdan 18:09 28.november 2013.

    Tole je ena večjih bedarij, ki so se je spomnili. Bistveno večjega pomena je teža vozila ali kubatura motorja. Na zvit način so izvzeta vsa terenska vozila a imajo gospodje, ki jih vozijo najbrž močan vpliv na odločanje o vinjetah in še marsičem.