Slovenija
2886 ogledov

"Kar gre z našega dvorišča, bo uspevalo"

podjetje Cornus pridelava sadik
1/7
Jure Banfi
Ves semenski material je bil preizkušen na domačih poljih, zato z gotovostjo trdijo, da bo uspevalo tudi na vsakem drugem vrtu.

Družinsko podjetje Cornus je znano po sadikah zelenjadnic, začimbnic in jagod. Njihovi začetki segajo v leto 1992. V tem trenutku pa letno prodajo več kot 15 milijonov sadik. "Cornus je podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 1992 z namenom preizkušanja sortimenta zelenjadnic, začimbnic in dišavnic, iz tega smo pozneje iz leta v leto seveda prerasli v obrat za vzgojo sadik zelenjadnic," podjetje predstavi Drago Belec

Obrat za vzgojo sadik zelenjadnic se je razvijal v sklopu poskusne postaje, in sicer v letih od 1992 do leta 2001. Takrat so se usmerili izključno v vzgojo sadik, ki jih lahko danes najdete v vseh trgovinah širom Slovenije in pa tudi izven meja Slovenije. 

Čim bolj naravi prijazni pristopi

Sadike pridelujejo na domačiji Draga, in sicer v dolini reke Ščavnice, zraven vodnega zajetja Gajševskega jezera. "Sadike pridelujemo na treh hektarjih površin, pomeni, da je v Sloveniji z našimi sadikami zasajeno preko štiristo hektarjev, ki jih dejansko oskrbujemo s sodobnimi pristopi, dosvetljevanjem, avtomatskim dognojevanjem, oroševanjem, zalivanjem, vodo imamo iz lastnih virov," opiše Belec.

Trudijo se, da so pristopi, ki jih uporabljajo čim bolj naravi prijazni. Skupno torej letno vzgojijo tudi več kot 15 milijonov sadik, ki jih lahko kupite v več kot 200 trgovinah v Sloveniji. Njihove sadike pa lahko kupite tudi v sosednjih državah, Hrvaški in Avstriji. 

Proizvodnja je razdeljena na dva segmenta – program Vrtičkar, ki zaseda okrog 90 odstotkov, in Tržni program. Tega uporabljajo predvsem tržni pridelovalci, profesionalci, ki iz sadik vzgojijo plodove in te kasneje lokalno ali širše prodajajo naprej. 

podjetje Cornus pridelava sadik | Avtor: Jure Banfi Jure Banfi

Visokokakovostne sadike

V Sloveniji so bili eno izmed prvih podjetij, ki so začela s tem načinom pridelave. Ves semenski material, vse seme in vse sadike so bili preizkušeni na domačih poljih. "Z gotovostjo lahko trdimo, da kar gre iz našega dvorišča, bo uspevalo, ob ustrezni oskrbi tudi na vsakem drugem vrtu," še doda Drago.

In čeprav je ponudba avtohtonih semen dokaj skromna, so pri Cornusu veseli. "Zelo vesel sem in pa ponosen, da še vseeno imamo v Sloveniji v okviru Kmetijskega inštituta en oddelek, ki skrbi za ohranjanje teh domačih sort," še pove Drago.

podjetje Cornus pridelava sadik | Avtor: Jure Banfi Jure Banfi

S pomočjo visokotehnoloških rastlinjakov so lahko kot vrtičkarji uspešni celo leto

Lani so v okviru Gospodarske zbornice Slovenije ustanovili združenje pridelovalcev v sodobnih rastlinjakih. V združenju so poleg Cornusa tudi podjetja Panvita, Lušt, Darsad in Panorganix. "Mi vedno lahko dobesedno skoraj na procent prognoziramo, v katerem segmentu bomo pridelali koliko," razloži Belec prednosti vzgoje rastlin v visokotehnoloških rastlinjakih. 

V prihodnosti z gotovostjo pripravljajo nekaj novega, sicer pa si želijo predvsem ohraniti svojo kvaliteto. "Mogoče, če sem lahko malo egoističen, želel bi si to, da bi, naši zvesti in pa cenjeni kupci, za katere mislim, da so z našimi produkti zadovoljni, nekako še vzdržali napeto linijo spoštovanja, odnosa in pa cenjenja artiklov, ki jih ponujamo," zaključi Drago.


sofinancira EU | Avtor: EU EU
Sofinancira Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.

Komentarjev 4
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:04 24.junij 2024.

    Vidim ,da če hočes kaj pridelat moraš imeti vse pokrito z folijo,z neba nam pošiljajo vse možne strupe,ljudje si niti ne zavedajo,kupujejo bio zelenjavo v trgovinah,in mislijo,da je zdrava