Slovenija
35264 ogledov

Kaj kažejo napovedi za zimo, ki prihaja

vreme Ljubljana sneg Bralec
Najnovejši podatki o tem, kaj lahko pričakujemo to zimo, nakazujejo na toplejšo zimo, kot smo je vajeni.

Veliko dejavnikov vpliva na to, kakšno zimo lahko pričakujemo. "Zanimiv je razvoj dogodkov v ozračju in oceanih, kjer se napovedi modelov ne ujemajo s tem, kar kažejo pretekli kazalniki," piše portal Severe Weather Europe. S pomočjo podatkov in modelskih simulacij so pogledali, kako kaže v tokratni zimi. 

"Najnovejša napoved zimskega vzorca pritiska, ki jo je pripravil ECMWF, kaže sistem visokega pritiska La Niña v severnem Pacifiku in široko območje nizkega pritiska od Kanade do južne Grenlandije. Močno območje visokega zračnega tlaka se razteza od južnih ZDA prek Atlantika do celinske Evrope." Nad Evropo je zaradi območja visokega tlaka vetrovni stržen nad celino potisnjen bolj proti severu.

"Če si najprej ogledamo napoved temperature na površju Evrope, vidimo, da bo zima nad večjim delom celine toplejša od običajne. To lahko pričakujemo zaradi vpliva sistema visokega tlaka, ki se razteza nad celotno celino, kot napoveduje model," pišejo.

Winter 2024/2025 Forecast: What to expect and what do we know so far?

Posted by Severe Weather Europe on Sunday, October 27, 2024

Iz napovedi padavin za Evropo je razvidno, da lahko pričakujemo bolj suho zimo. "Na skrajnem severu celine bo padavin več kot običajno, saj naj bi se nad tem delom premikal vetrovni stržen. Več padavin bo tudi na jugu in jugovzhodu," pišejo. 

Podobno je razvidno tudi iz napovedi snežnih padavin, ki temelji na podlagi podatkov ECMWF. V Evropi lahko tako zaradi območja visokega zračnega tlaka pričakujemo podpovprečne snežne padavine na celotni celini. "Več snežnih padavin kot običajno je napovedanih le na skrajnem severu," dodajajo. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar Zoran
    StarMačk 10:13 28.oktober 2024.

    Pa je šlo meter snega v nižinah, ki so ga napovedovali še ne dolgo nazaj, k vragu še predno se je sploh tam pokazal, ha, ha, ha... No, lahko pa se tolažimo, da bo zima vsekakor prišla, kakšna bo, oz. ...prikaži več je bila, bo pa znano čez kakšne 4 mesece...

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:11 28.oktober 2024.

    Ker je v zemlji veliko vode zna bit tudi veliko snega

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 07:35 28.oktober 2024.

    Intenzivnost Sonca nakazuje na toplo zimo, kar pa ne pomeni, da ne more zapasti pol metra mokrega snega...V vsakem primeru bo zima vse presenetila...kot vedno..;))