Slovenija
2914 ogledov

Kaj, če policistu rečem, da ne morem pihati?

Alkotest Profimedia
Kaj lahko stori policist, če voznik pove, da ne more opraviti preizkusa alkoholiziranosti, ker ima na primer astmo? Odgovarja pravni strokovnjak.

Boštjan J. Turk | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Pravni strokovnjak mag. Boštjan J. Turk odgovarja na vaše pravne dileme.

Mene pa nekaj zanima glede preizkusa alkoholziranosti voznika, in sicer, kako ravna policist, če voznik zavrne preizkus alkoholiziranosti zaradi zdravstvenih težav (recimo zaradi astme)? In še to me zanima: ali res velja, da lahko policist tudi v primeru, če preizkus alkoholiziranosti pokaže, da voznik ni presegel dovoljenih mej alkohola, odredi še strokovni pregled? Hvala.

Zahvaljujem se za vaše vprašanje. 

Policist sme zaradi ugotovitve, ali ima udeleženec cestnega prometa v organizmu alkohol ali več alkohola, kot je dovoljeno, izvesti preizkus s sredstvi ali napravami za ugotavljanje alkohola. Če se s preizkusom ugotovi, da ima voznik v organizmu več alkohola, kot je to dovoljeno, mu policist prepove nadaljnjo vožnjo ter mu obenem začasno odvzame vozniško dovoljenje.

Če se z indikatorjem alkohola ugotovi, da ima voznik v organizmu več alkohola, kot je to dovoljeno, policist izpolni zapisnik o preizkusu, ki ga podpiše tudi voznik.

Ta lahko sicer tudi oporeka rezultatu preizkusa z indikatorjem alkohola, iz katerega je razvidno, da ima v organizmu več alkohola, kot dovoljuje zakon. V tem primeru mu lahko policist odredi še bodisi preizkus z etilometrom bodisi strokovni pregled.

Če voznik odkloni tudi preizkus z etilometrom ali strokovni pregled, vpiše policist vzrok odklonitve v zapisnik, v tem primeru pa se vzpostavi domneva, da se voznik strinja z rezultatom preizkusa z indikatorjem alkohola.

Če zaradi zdravstvenega stanja (denimo zaradi astme), voznik ne more opraviti preizkusa, mu policist odredi strokovni pregled. Če zdravnik, ki opravi strokovni pregled, ugotovi, da je ta pod vplivom alkohola, policist vozniku prepove nadaljnjo vožnjo, ter mu začasno odvzame vozniško dovoljenje.

Odgovor na vaše drugo vprašanje je pozitiven. Se pravi, tudi vozniku, čigar rezultat preizkusa alkoholiziranosti je pokazal, da je pri njem prisotnost alkohola še v dovoljenih mejah, a ta kaže motnje v vedenju, katerih posledica je lahko nezanesljivo ravnanje v cestnem prometu (denimo agresiven besednjak, nerazumno govorjenje ipd.) lahko policist odredi še strokovni pregled.

Mag. Boštjan J. Turk

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.