Slovenija
4135 ogledov

Janševi to predlagajo za prosilce azila

Kongres SDS Žurnal24 main
Poslanska skupina SDS je danes v državni zbor vložila predlog novele zakona o mednarodni zaščiti.

SDS med drugim predlaga, da vloge za azil v Sloveniji ne bi bilo možno vložiti, če je prebežnik v Slovenijo vstopil prek varne države, tako držav Evropske unije kot varnih tretjih držav. "Smisel tega je, da se izognemo zlorabam vlog za azil, kajti te zlorabe so množične," je na današnji novinarski konferenci pojasnil poslanec SDS Branko Grims. Po njegovih besedah je njihova rešitev podobna predlogu nekdanje notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar.

V SDS predlagajo tudi, da se "zajame vsa kriminalna dejanja kot izločitveni razlog oziroma kot razlog zaustavitve postopka, tudi v primerih, ko gre za utemeljen sum, da je oseba storila kaznivo dejanje".

V zakonu pa predlagajo tudi skrajšanje postopkov oziroma rokov; po predlogu bi morali migranti prošnjo za azil vložiti v treh dneh po vstopu v Slovenijo.

Štab Anžeta Logarja na stranki SDS. Slovenija Izstopil iz SDS: "Razlog je politika stranke v zadnjih letih!"

Poudarjajo, da število prosilcev narašča

Med drugim v SDS-u poudarjajo, da število prošenj za mednarodno zaščito narašča in dodajajo, da so lani migranti v Sloveniji vložili 2875 prošenj za azil, letos pa do današnjega dne prek 1100. Uradni podatki policije sicer kažejo, da je bilo januarja vloženih 205 prošenj za mednarodno zaščito, februarja 216, marca 356, aprila pa nekaj manj - 334. Lani so največ prošenj zabeležili avgusta, ko jih je bilo 381, najmanj pa marca - 129.

Število vlog je sicer manjše od števila podeljenih azilov. Grims to pripisuje dejstvu, da "se veliko število postopkov zaustavi, saj ti ljudje potujejo naprej". Znova je izpostavil po njegovem mnenju neprimerno vlogo nevladnih organizacij pri prehodu čez Slovenijo.

Sprejem takšnega zakona pa je po Grimsovih besedah nujen predvsem zaradi spremenjenih mednarodnih okoliščin. Med drugim je izpostavil italijanske pobude za "zaprtje slovensko-italijanske meje". Premier Marjan Šarec je sicer minuli teden zanikal, da bi bila pobuda za vzpostavitev mešanih slovensko-italijanskih patrulj na medsebojni meji odgovor na kakšne napovedi enostranskih potez Italije za vzpostavitev stalnega nadzora na meji.

Nečloveško Svet Mučenje in poniževanjem v azilnem domu Nasilna novinarka Po treh letih Svet Se spomnite novinarke, ki je brcala begunce? To se je zgodilo z njo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Avatar vec
    vec 14:06 25.junij 2019.

    Aja pa zagovorniki "brez meja" zakaj ne greste predavat oz prat možgane v Avstralijo kjer imajo najbolj rigorozne pogoje da sploh prideš lahko uradno tja, naj malo odprejo meje no zaboga da bodo revčki ki se ne bodo asimilirali nikoli, ...prikaži več ker to niti ni njihov namen, oni nočejo tega, oz jim IMAM-i tega ne pustijo, kdor ne verjame naj si ogleda "ZA TANČICO MOŠEJ" mu bo vse kristalno jasno v 40 minutah.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 20:40 20.maj 2019.

    No enkrat za spremembo se pa strinjam z "fürerjem",tole zlorabo je treba zatret v bodoče!!

  • Avatar Leon
    Leon 20:12 20.maj 2019.

    Kaj pa menijo v SDS glede pedofilije v cerkvah ? Porušiti cerkve in župnike izgnati ?