Slovenija
41275 ogledov

Janša poslal jezno pismo šefom Pop TV

Volitve 2018, volilno soočenje
1/3
Anže Petkovšek
Globoko smo pretreseni in zgroženi nad dogodkom, ki se je v ponedeljek zgodil v času soočenja predsednikov strank na vaši televiziji, je zapisal v pismu.

Janšo je razjezil tvit, ki so ga na Pop TV objavili med soočenjem. V enem izmed njih je bila izrecno zapisana grožnja s smrtjo Slovenski demokratski stranki: 'Smrt SDS-u! Svoboda narodu.'"

"Mnogi člani in simpatizerji ter volivci stranke so zapis razumeli kot neposredno grožnjo njim," je zapisal Janša in dodal, da na stranko dobivajo številne ogorčene klice in sporočila, s katerimi jih ljudje, ki so se čutili osebno napadeni, prosijo, na ustrezno ukrepajo proti razpihovanju sovraštva zaradi politične pripadnosti.

Ob tem šefe Pop TV opominja, da takšno javno spodbujanje in razpihovanje sovraštva in nestrpnosti, ki temelji na političnem prepričanju, ni le moralni zavržno, ampak tudi kaznivo.

Janša je v pismu še zapisal, da razume, da se v medijih ob naglicah dogajajo tudi napake. A vztrajanje pri napaki brez opravičila po njegovem pomeni veliko odgovornost.

Razmislili bodo o nadaljnjem sodelovanju s Pop TV in obvestili lastnike

"Na vaši televiziji se sicer v različnih informativnih programih v besedah zavzemate za politiko strpnosti ter obenem tudi oglašujete demonstracije proti sovražnemu govoru, ki naj bi se odvijale v četrtek, 31.5.2018. Prav zato je takšno ravnanje, kjer zavestno širite sovražni govor in grožnje s smrtjo deset tisočim državljanom, še toliko bolj nerazumljivo. To si razlagamo le na način, da je vaša uredniška politika dvolična in sovražno naperjeno zgolj proti Slovenski demokratski stranki," je besen šef opozicije.

Karl Erjavec in Janez Janša | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

V SDS se sprašujejo, kako so na Pop TV med poplavo tvitov o volitvah izbrali ravno tega. "Razlaga, ki se logično ponuja sama po sebi, pravi, da je nastal pri vas," poudarja Janša, ki pričakuje takojšnja pojasnila.

Za zaščito svojih članov, simpatizerjev in volivcev so zato zaradi suma storitve kaznivega dejanja na policijo podali prijavo od Pop TV pa pričakujejo:

  • javno opravičilo
  • javno zagotovilo, da se podobna vsebina ne bo več ponovila
  • jasno stališče Pop TV glede predvajanja takšne vsebine
  • ugotovitev odgovornosti tistega, ki je dovolil predvajanje tvita

"V primeru ignorance in neukrepanja bomo razmislili o kakršnem koli nadaljnjem sodelovanju z vami, obvestili pa bomo tudi vaše lastnike," pismo sklene Janša.

Pop TV se je opravičil

V sredini oddaji 24 ur so se vsem prizadetim opravičili, opravičilo so objavili tudi na spletni strani Pop TV. 

"V času ponedeljkovega televizijskega soočenja na naši televiziji se je med tviti, ki so se zbirali pod volitve2018, znašel tudi neprimeren tvit s sovražno vsebino, ki smo ga po pomoti objavili na ekranu," so zapisali. 

Dogodek je za nas nesprejemljiv in smo ustrezno ukrepali, uporabnika tviterja pa prijavili policiji zaradi morebitne kršitve kazenskega zakonika, so še zapisali in dodali, da je šlo za nenamerno napako, za katero se vsem gledalcem in prizadetim opravičujejo.

"Kar se je zgodilo, je nedopustno in v nasprotju z našimi vrednotami in kodeksom. Trdno zagovarjamo strpen dialog in vključevalno obnašanje na vseh naših medijih in platformah. Prepričani smo, da bi morali takšno vedenje zasledovali vsi v političnem in javnem diskurzu," so sklenili na Pop TV.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 42
  • munja 09:04 18.junij 2018.

    Vse jim pride prav, samo da se zakrijejo resnični problemi, ki bi jih bilo potrebno hitro reševati.

  • dragec 14:17 06.junij 2018.

    smrt janšizmu, svoboda ljudstvu

  • larryfox2017 13:12 05.junij 2018.

    Ste poskušali pridobiti posojila od bank brez uspeha? Ali nujno potrebujete denar, da bi se izognil dolgu? Potrebujete denar za širitev ali vzpostavitev lastnega podjetja? Get posojilo od enega od vodilnih kreditnih podjetij v Združenem kraljestvu. Za več informacij se ...prikaži več obrnite preko e-pošte: larryfox2017@gmail.com