Slovenija
60501 ogledov

Janša o tem, kdaj se bodo odprle šole

prvi dan šole Saša Despot
Smo blizu prehoda iz črne v rdečo fazo, kar bi v regijah z najboljšim stanjem lahko pomenilo odpiranje šol in vrtcev po modelu C.

Ta ali naslednji ponedeljek bi se morale skladno z načrtom sproščanja ukrepov odpreti šole. Na odprtje lahko računajo v sedmih regijah, upajo pa še v dveh do treh dodatnih.

Vlada je v načrtu sproščanja ukrepov zapisala tudi, da se v rdeči fazi lahko regijsko sprostijo ukrepi za vrtce in prvo triado po modelu C - ta šolam omogoča, da odprejo vrata tudi za učence 4. in 5. razredov osnovne šole, če imajo zadostne prostorske in kadrovske kapacitete, o tem odloči ravnatelj in odločitev sporoči na ministrstvo za izobraževanje.

"Ne bi rad napovedoval, kaj bo v ponedeljek," je dejal predsednik vlade Janez Janša. "Smo blizu prehoda iz črne v rdečo fazo. Za ponedeljek ni možnega pričakovati drastičnega sproščanja." V primeru, da bodo doseženi pogoji, ki so potrebni za prehod v rdečo fazo, se bo to zgodilo regijsko. Vrtci in šole se bodo v tem primeru sproščali po C programu, je poudaril Janša. 

Odločitev bo znana jutri, ko bodo pristojni imeli na mizi tudi podatke za današnji dan. Janša je poudaril, da je treba pogledati celotno sliko in vse pretehtati, da ne bi prišlo do sproščanja le za en teden. 

Janez Janša Slovenija Janša: "Tukaj ni prostora za nejasnosti!"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • branko5 22:25 19.januar 2021.

    Nadaljevanje In sedaj sprašujem ministrico in ministra za zdravstvo, kako mislita organizirati testiranje za učitelje OŠ, srednjih šol, ko boste šole odprli. A je to mogoče narediti v enem dnevu, saj vemo, da hitri testi pokażejo pozitivni rezultat, ko si ...prikaži veči źe dovolj bolan. Če pa si na testu negativen, še ne pomeni, da res nisi okużen. Sicer pa mislim, da naša vlada ne bo odprla šol, dokler ji to ne bo zapovedalo ustavno sodišče. Ker sedaj smo baje v drugem valu, le do kdaj bo tretji.

  • branko5 22:01 19.januar 2021.

    Nadaljevanje Pred dobrima dvema tednoma so se odprle, šole za otroke s posebnimi potrebami, pa ne po zaslugi vlade, ampak ustavnega sodišča. Odziv ministrice pa saj to smo itak imeli v načrtu. G. Kacin na NK vlade grozi učiteljem, da ...prikaži več ne bodo mogli poučevati, če se ne grejo testirati, za učence sicer ni obvezno je pa priporočljivo. Na dan testiranja vsaj v Ljubljani, pa jih pošlje na testiranje v dvorano Kodeljevo, kjer je potekalo testiranje za vse prebivalce Ljubljane. Skratka kaos.

  • branko5 21:36 19.januar 2021.

    Gospod Janša in predvsem gospa Kustečeva, do sedaj nista naredila nič za odprtje šol in ne verjamem, da bosta sedaj ko je epidemiološka slika nekoliko izboljšala. Nič nista naredila za varnost učencev v šoli. Kje so pleksi stekla, kje so ...prikaži več enojne klopi, kje so brezplačne maske, za učence in učitelje. Trenutno so vażni samo hitri testi, ki pa pravzaprav, ne pokažejo jasne slike. Saj je verjetnost, da test pokaže pozitivni rezultat, ko še nimaš znakov bolezni zelo majhna.