Slovenija
10229 ogledov

Janša: Če bo nekdo drug zbral večino podpisov, mandata ne bom sprejel

Pahor, Janša
1/4
Saša Despot predsednik republike Borut Pahor je sprejel Janeza Janšo, predsednika SDS, ki je na predčasnih državnozborskih volitvah dobila največ glasov
Če bi se izkazalo, da obstaja kakšna druga večina, pa Janša ne bo sprejel mandata, sta se dogovorila Janša in Pahor.

"Moja namera je, da predsedniku največje parlamentarne stranke poverim mandat. Če bi se izkazalo še preden to naredim, da za uspeh nima možnosti, se bova o tem pogovorila in bom vzel na znanje njegovo odločitev, da mandata ne bo sprejel," je po današnjem srečanju s predsednikom SDS Janezom Janšo, dejal predsednik države Borut Pahor.

Pahor, Janša Volitve 2018 Pahor si želi, da bi vlado sestavil Janša

Pogovor predsednika Pahorja z zmagovalcem volitev je bil neformalen, formalno bo Pahor mandat za sestavo vlade podelil po posvetovanjih s poslanskimi skupinami. Uradni pogovori o koaliciji se bodo začeli po konstituciji državnega zbora, predvidoma po 22. juniju

Janša: Če bo nekdo drug zbral večino podpisov, mandata ne bom sprejel

"To drži. Če nekdo zbere večino kandidatov, potem je jasno, da nima smisla same procedure zavlačevat, ker potem se s tem nič ne dobi," je potrdil Janša. "To se je že zgodilo. Videli pa smo, koliko časa so takšne vlade trajale. Tisto, kar bom jaz naredil z največjim zanimanjem je, da bom prebral program, ki stoji za temi podpisi," je dodal Janša. 

Pahor, Janša | Avtor: Saša Despot predsednik republike Borut Pahor je sprejel Janeza Janšo, predsednika SDS, ki je na predčasnih državnozborskih volitvah dobila največ glasov Saša Despot
Stranka SDS je relativna zmagovalka nedeljskih volitev in bo imela v novem parlamentu 25 poslanskih sedežev. Z izjemo NSi in SNS so vse ostale stranke, ki so se uvrstile v parlament, tudi po volitvah ponovile, da v koalicijo s stranko SDS ne bodo šle. V zadnjih dneh se pojavljajo špekulacije, da bi Janez Janša, zato, da bi odprl pot za začetek pogajanj, mandatarsko mesto predal nekomu drugemu v stranki.

Povezovalno pobudo prevzel tudi Šarec

Janša je potrdil, da so že v tem tednu potekali pogovori med strankami, vendar neformalni. Povezovalno pobudo pa je prevzel tudi drugouvrščeni, predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki s pismom o nameri k sodelovanju vabi vse stranke, razen SDS.

"Če se bi izkazalo, da neka druga večina mimo volje predsednika SDS Janše izkazuje sposobnost, da oblikuje vlado s potrebno podporo, se bo Janez Janša oglasil pri meni in uradno ne bo prevzel mandata z moje strani," je dejal Pahor. 

Pahor, Janša | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Pahor: To je šele druga najboljša možnost

Pahor ocenjuje, da bi bilo najbolje, da vlado sestavi zmagovalec volitev. "Seveda vlado lahko sestavi tudi kdo drug, a iz izkušenj vemo, da je to druga najboljša možnost."

Stranke in voditelje je Pahor pozval, naj ne glede na politične razlike ali prav zaradi teh razlik ta postopek poteka v duhu dialoga. "Prosim za pogovor med vami, ne nujno za dogovor, odločitev o vstopu je seveda vaša odločitev," je dejal Pahor.

"Skušali bomo sestaviti koalicijo za Slovenijo, ne koalicije proti Marjanu Šarcu, Dejanu Židanu ali Miru Cerarju," je dejal Janša in poudaril, da bodo osnova za sestavo te koalicije programski odgovori za izzive, za katere mislijo, da so v tem trenutku pred Slovenijo.

Janez Janša Urška Bačovnik Janša SDS Intervju Slovenija Janez Janša: Vlada brez SDS ni možna

 

 

Komentarjev 8
  • Avatar Dux_Ursus
    Dux_Ursus 05:44 08.junij 2018.

    "Videli pa smo, koliko časa so takšne vlade trajale. Tisto, kar bom jaz naredil z največjim zanimanjem je, da bom prebral program, ki stoji za temi podpisi," je dodal Janša. V mislih pa je Janša nadaljeval:"In potem jim bom ta ...prikaži več program z vsemi svojimi silami zminiral!"

  • maresem 17:19 07.junij 2018.

    Klovn in levičarska bagra so rešitev za SLO. Še se bo pokalo kufre in bežalo iz te "severne koreje" - imenovane senčna stran Alp.

  • evelux 17:12 07.junij 2018.

    Ne moreš verjet glas ljudstva je izvolil SDS in niste zadovoljni ....torej državljani niso vredni nič zgolj ovce ki jih vodijo drugi .....če bi dobila druga stranka bi pa bilo kao ah in oh vse ok . Po drugi strani ...prikaži več pa druge stranke samo udrihajo po SDS ker jim gre samo za propad SDS in takšni bi naj vodili državo ko gledajo samo na to kako nekoga skenslat takšnim res ni nič do državljanov. Slovenčeki bili ste ovce in boste ovce ostali....