Slovenija
18 ogledov

Izrazili bodo nestrinjanje z izraelsko politiko

Evropska prestolnica kulture http://www.maribor2012.eu/
Društvo za razvoj humanistike Zofijini ljubimci bo drevi pred Muzejem narodne osvoboditve Maribor izrazilo nestrinjanje z izraelsko politiko apartheida.

V društvu Zofijini ljubimci menijo, da se želi Izrael mednarodni javnosti na vse načine prikriti, kar se "z vso aroganco kaže ravno z odprtjem razstave Spremembe". Opozarjajo na napovednik razstave, v katerem piše, "da je v Izraelu v preteklih sto letih nastalo veliko novih vasi, nekdanje vasi so se razvile v mesta, iz mestec pa so nastala velemesta. Nekoč redko naseljena področja so zdaj deli velemest. Nekdaj sušne in puste regije so danes obdelane in gosto naseljene. Glavna dejavnika, ki sta bila temelj omenjene preobrazbe dežele, sta bila modernizacija in ekonomski razvoj, ki se je začel z ustanovitvijo države Izrael leta 1948. Nekoč zaostali del Osmanskega cesarstva je postal eden najbolj urbaniziranih in razvitih predelov regije."

V društvu so zgroženi nad "neizmernim cinizmom izraelske politike, ki si v mednarodni javnosti na vse načine prizadeva zamaskirati dejansko politiko imperializma in apartheida nad palestinskim ljudstvom, z nizanjem idiličnih podob izgradnje države Izrael, ki naj bi nastala na nekoč zaostalem delu Osmanskega cesarstva". Ob tem omenjajo neprestane izraelske kršitve mednarodnega prava, kršenje temeljnih človekovih pravic in okupacijo ter zatiranje Palestincev.

Umik sodelovanja z izraelskimi institucijami

Zofijini ljubimci zato pozivajo Zavod Evropska prestolnica kulture (EPK) in mesto Maribor k načelni in odgovorni drži do izraelsko-palestinskega vprašanja, kulturne institucije pa k umiku sodelovanja z izraelskimi institucijami, ki so vpletene v kršitve človekovih pravic.

Kot so pojasnili, v sklopu EPK v Mariboru potekajo tako imenovane Kulturne ambasade, ki so po mnenju organizatorjev poskus približevanja raznolikosti in bogastva svetovnih kulturoloških izrazov našemu kulturnemu prostoru. K sodelovanju so povabili tuje kulturne ustanove in veleposlaništva iz držav EU. Med njimi je tudi Izrael, ki se v sodelovanju z izraelskim veleposlaništvom na Dunaju predstavlja z nekaj prireditvami maja in junija.

Društvo Zofijini ljubimci je nastalo iz mariborsko-ptujske civilnodružbene iniciative, ustanovljene jeseni leta 1996. Ta je nastala zaradi potrebe po vnašanju humanistične misli in širjenju njenega prostora umestitve v mariborski okoliš. Leta 2001 se je "iniciativa s humanistično vizijo" preoblikovala v društvo, piše na spletni strani Zofijinih ljubimcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.