Slovenija
24 ogledov

Izhod v sili prekop ceste

Krajani Črne vasi so se v torek pozno zvečer tako uprli načrtu, da bi jim prekop Žurnal24 main
Ukrepi na Barju. Mestna občina Ljubljana (MOL) je predlagala čiščenje strug, prepustov in jarkov ter interventni prekop ceste.

MOL je včeraj pripravila predloge ukrepov za zmanjšanje poplavne ogroženosti Barja, predvsem zahodno od Ižanske in severno od Podpeške ceste. Te ukrepe bosta zdaj proučila ministrstvo za okolje in prostor ter inštitut za vode. Če bodo ustrezni, jih bodo posredovali civilni zaščiti.

Vse pripravili za prekop
Zdajšnji sistem prepustov pod Podpeško cesto ni zmožen prevajati vse vode na tem območju, zato bo treba očistiti struge in prepuste, je zapisano med ukrepi. Če se bodo ponovile poplave, kot so bile prejšnji konec tedna, bodo pripravili program za interventni prekop, podobno kot so poskušali v torek. Spomnimo, da so se krajani Črne vasi takrat temu uprli.

Pojdite po potrdilo
Potrdilo. Občani MOL lahko potrdilo, ki ga potrebujejo za svojega delodajalca, da je njihov objekt na območju, ki je bilo poplavljeno, dobijo na četrtni skupnosti, so včeraj sporočili iz štaba civilne zaščite MOL

Stroka ni enotna
“Prekop bi bil smiseln v nedeljo. Če bi ga naredili v torek zvečer, bi se voda namesto v osmih urah izravnala v petih. Povzročili bi precejšnjo škodo in revolt, predvsem pa bi se poslabšale razmere pod cesto. Taki prekopi se ne delajo na pamet; leta 1998 so na primer prekopali cesto proti Moravčam in sosednja vas je bila en dan pod vodo,” je povedal strokovnjak za vode Rok Fazarinc in dodal, da je tak ukrep smiseln, kadar je nivo vode najvišji.

Drugače meni Jože Knez, direktor urada za hidrologijo in stanje okolja pri agenciji za okolje. “Prekop bi izboljšal razmere na delu Barja. Odločitev o zaustavitvi posega je prišla z MOL. Po našem mnenju je bila napačna,” je dejal za MMC.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.