Slovenija
2232 ogledov

Inšpektorji potrkali na vrata, ugotovili številne kršitve

inšpektor na domu Profimedia
Inšpektorji za okolje so letos pregledali 223 podjetij, ki vzdržujejo oziroma nameščajo opremo, ki vsebuje fluorirane toplogredne pline, ali te pline dajejo na trg. V 135 primerih so ugotovili kršitve, na podlagi katerih so uvedli 83 prekrškovnih postopkov. V nekaterih primerih so ugotovili tudi kršitve drugih predpisov.

Seznam zavezancev za leto 2022, ki niso poročali in pri katerih naj bi inšpektorji za okolje izvedli nadzor v usmerjeni akciji, je inšpektoratu za okolje in energijo predlagala Agencija RS za okolje (Arso), so danes sporočili iz inšpektorata.

Vzdrževalci avtoklim, hladilnih enot tovornjakov hladilnikov, hladilnikov priklopnikov in druge premične opreme ter upravljavci električnih stikalnih mehanizmov morajo namreč Arsu najpozneje do 31. marca tekočega leta poslati letno poročilo za preteklo leto o polnitvi ob namestitvi opreme, dopolnjevanju in zajemu fluoriranih toplogrednih plinov ter o oddaji odpadnih fluoriranih toplogrednih plinov.

Oseba, ki daje na trg fluorirane toplogredne pline, pa mora poročati o vrstah in količinah prodanih fluoriranih toplogrednih plinov. Poročilo je treba oddati tudi v primeru, če v preteklem letu zavezanec ni imel količin plinov - to se vpiše pod opombe. Na seznamu, ki ga je inšpektoratu predlagala agencija, je bilo 157 pooblaščenih podjetjih, 64 vzdrževalcev avtoklim in dva trgovca.

Inšpektorji so kršitve ugotovili v 135 primerih. V šestih primerih so ugotovili tudi kršitve drugih predpisov, ki jih nadzirajo okoljski inšpektorji.

Pri 157 obravnavanih pooblaščenih podjetjih so kršitve ugotovili v 86 primerih. V 17 primerih inšpekcijski postopek še ni končan, 17 zavezancev je izbrisanih iz sodnega registra Ajpesa ali pa so v postopku stečaja, v 37 primerih pa kršitev niso ugotovili.

Pri 64 obravnavanih vzdrževalcih avtoklim so inšpektorji kršitve ugotovili v 47 primerih, v petih primerih inšpekcijski postopek še ni bil končan, v sedmih primerih so ugotovili, da zavezancev ni več v sodnem registru Ajpesa ali pa so v postopku stečaja, v petih primerih pa kršitev niso ugotovili. Kršitve so inšpektorji ugotovili tudi pri obeh obravnavanih trgovcih.

V večini primerov so zavezanci kršitev odpravili še pred izrekom inšpekcijskega ukrepa. So pa inšpektorji vzporedno z inšpekcijskim oziroma posebej uvedli tudi prekrškovne postopke. Doslej so jih uvedli 83, vendar imajo za uvedbo na voljo dve leti od ugotovljene kršitve. Do sedaj so v prekrškovnih postopkih izdali 54 opominov in 19 opozoril (zaradi lažjih kršitev in njihove takojšnje odprave glob niso izrekli). Vsi prekrškovni postopki tudi še niso končani oziroma zaključeni. V 22 primerih tudi inšpekcijski postopek še ni bil končan.

Fluorirani plini in snovi, ki tanjšajo ozonski plašč, so zelo močni toplogredni plini, ki jih povzroči človek in ki prispevajo h globalnemu segrevanju ter so pogosto več tisočkrat močnejši od ogljikovega dioksida. Obe skupini snovi se tradicionalno uporabljata v vsakodnevni uporabi, kot so hlajenje, klimatizacija, izolacija, protipožarna zaščita, električni vodi in aerosolni pogoni.

*Fotografija je simbolična

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.