Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je skupaj z upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) ter Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) zaključil preiskavo izbruha nalezljive bolezni v Ilirski Bistrici. Glede na klinično sliko, potek obolenja in rezultate laboratorijskih analiz je preiskava pokazala, da je bil povzročitelj izbruha norovirus.
Ker je obstajal sum, da bi bilo lahko vzrok okužb uživanje mesnih živil iz tamkajšnje mesnice, predvsem tatarskega biftka, so opravili epidemiološko poizvedovanje, preverili higieno v mesnici in zdravniško pregledali tamkajšnje zaposlene. Odvzeli so tudi vzorec sumljivega živila pri oboleli osebi, vzorce blata pri nekaterih obolelih ter izvedli izredni nadzor pristojne inšpekcije službe v mesnici.
Kot navajajo na NIJZ, je iz poročila o mikrobiološkem preizkušanju živila, tatarskega biftka, razvidno, da so preizkušani parametri v mejah sprejemljivih vrednosti. "Iz tega je mogoče sklepati, da ne gre za okužbo živil, kupljenih v mesnici, temveč za kontaktni prenos, verjetno preko embalaže, ki je prišla v stik z delovnimi površinami, predvsem tistimi, ki se jih dotikajo stranke (prodajni pult, POS terminal, dozator razkužila)," so zapisali.
Prav tako niso izključili možnosti predhodnih okužb oseb, ki so se udeležile družinskih praznovanj ali prednovoletnih druženj in prireditev, ki lahko okužbo prenesle v svoje domove in med sorodnike.
Pred ponovnim odprtjem so sicer v mesnici izvedli poostren higienski režim v mesnici, novih okužb pa po tistem niso zaznali.