Slovenija
251 ogledov

"Grozodejstva se lahko še stopnjujejo"

(Foto: Facebook) Žurnal24 main
Primer najstnice, ki je v smrt vrgla mlade kužke, je razburil javnost. Psihologinja: deklica potrebuje temeljito osebno preobrazbo.

Vsak teden se tako v tujini kot tudi pri nas pojavljajo novi primeri mučenja živali. Nedolgo tega je v Veliki Britaniji neka ženska v zabojnik vrgla mačko, iz Slovenske Bistrice so poročali o grozljivem izživljanjem nad muco, včeraj pa je po spletu zaokrožil posnetek najstnice, ki je v reko vrgla mlade kužke in jih obsodila na smrt.

Klinična psihologinja Irena Brudar meni, da vzroki za takšna grozodejstva najverjetneje izvirajo še iz otroštva. "Vsekakor gre za spremenjeno osebnost, za vsem tem pa se skriva osebnostna poškodba. Tak človek je verjetno že doživel nasilje," je dejala Brudarjeva. Po njenem bi takšna oseba potrebovala psihoterapevtsko obravnavo, kjer bi imela možnost razkriti svoja čustva.

V Sloveniji se o mučenju živali govori premalo, toda primerov je veliko.
Irena Brudar, klinična psihologinja

Enako bi naredila z otrokom
"V tem primeru bi morala deklica povedati, kaj se pravzaprav dogaja in na koga je tako jezna, ter razkriti svojo bolečino, ki jo je povzročila drugemu živemu bitju," meni Brudarjeva. Pravi, da ima deklica znake bolnega ravnanja, izživljanja in nestrpnosti in da bi enako lahko ravnala z bolnim človekom, invalidom ali otrokom. Takšna grozodejstva bi se lahko po njenem še stopnjevala, zato deklica potrebuje nujno psihoterapevtsko pomoč.

Pogovor pred kaznijo
Mučitelje živali tudi v Sloveniji napotijo na psihoterapije, čas zdravljenja pa je odvisen od posameznika. "Če gre za globoke poškodbe, lahko terapije trajajo tudi več mesecev," meni psihologinja, ki pred kaznijo daje prednost pogovoru. Dodaja še, da takšen človek potrebuje temeljito osebno preobrazbo. Mučiteljem živali pa ne grozita le denarna in zaporna kazen, temveč tudi soočanje s svojimi težavami. "Že to, da je treba o tem govoriti in da je omenjena najstnica trenutno zelo izpostavljena, je neke vrste kazen," meni Brudarjeva in dodaja, da živimo v času povečane agresije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.