Slovenija
2958 ogledov

Golobovi z zvitim manevrom nad Janšo: "Kot prerivanje v otroškem peskovniku"

Robert Golob Jure Makovec/STA
Vlada Roberta Goloba se je s posebnim sklepom lotila Janševe SDS, ki si je z referendumom želela odpreti vrata do preiskave energetike oz. podjetja Gen-I.

Spomnimo: SDS je pred dnevi v državni zbor vložil pobudo z več kot 3000 podpisi za začetek postopka za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o noveli zakona o parlamentarni preiskavi. Vodja poslancev SDS-a Jelka Godec je namreč prepričana, da novela ni primerna.

Kot odgovor pa so v koaliciji za zdaj pripravili predlog Sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o parlamentarni preiskavi (ZPPRE-A), in sicer po skrajšanem postopku. Iz predloga sklepa, ki smo ga pridobili v redakcijo, je razvidno, da  "državni zbor ugotavlja, da zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o parlamentarni preiskavi ni dopustno razpisati, ker gre za zakon iz četrte alineje drugega odstavka 90. člena Ustave Republike Slovenije"

Vlada naj bi sklep v četrtek na izredni seji sprejela pod pretvezo, da želi odpraviti s strani Ustavnega sodišča ugotovljene neskladnosti. "ZRLI ureja dva postopka za presojo in odločanje Državnega zbora o nedopustnosti referenduma. Razlikujeta se glede na to, ali gre za presojo nedopustnosti referenduma o zakonih iz prve alineje drugega odstavka 90. člena Ustave ali iz druge, tretje in četrte alineje drugega odstavka 90. člena Ustave," med drugim piše v pridobljenem dokumentu. 

"Ker se ZPPre-A po ciljih in namenu, ki jih zasleduje, ter rešitvah, ki jih uvaja, uvršča med zakone, ki odpravljajo protiustavnost, pride zanj v poštev postopek iz 21. člena ZRLI. Državni zbor skladno z določbo prvega odstavka 21. člena ZRLI v štirinajstih dneh po vložitvi pobude sprejme sklep, s katerim ugotovi, da referenduma ni dopustno razpisati, in ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. V sklepu se navedejo razlogi, zaradi katerih referenduma ni dopustno razpisati. Predlagatelj referenduma lahko v petnajstih dneh od objave sklepa iz prvega odstavka 21. člena zahteva, da ustavno sodišče preizkusi ustavnost tega sklepa," še piše, kar v praksi pomeni, da se SDS po sprejetju sklepa lahko obrne na Ustavno sodišče, ki bo presojalo o ustreznosti odločitve državnega zbora. 

"Bistven cilj in namen ZPPre-A je, kot že omenjeno, odpraviti protiustavnosti, ki jih je ugotovilo Ustavno sodišče z navedenimi odločbami. Z uveljavitvijo ZPPre-A bodo tako deloma, vendar v pretežni meri odpravljene protiustavnosti, ki jih je ugotovilo Ustavno sodišče. Pri tem je Državni zbor upošteval napotilo Ustavnega sodišča iz navedenih odločb, da je zakonska ureditev v njegovi prosti presoji," je še zapisano v predlogu. To pa pomeni, da bi lahko politika v prihodnje takšne odločbe sodišča izkoriščalo za vladanje, kot se jim zljubi, so prepričani nekateri poslanci državnega zbora.

Celoten dokument je dostopen tukaj. Po naših informacijah so precej besni v opoziciji, prav tako naj bi bili nezadovoljni nekateri koalicijski poslanci, čez to potezo je imela veliko povedati tudi Mojca Šetinc Pašek, ki je neodvisna poslanka. 

"Vse skupaj  z obeh strani – koalicijske in obeh opozicijskih strank –, ki jo na primeru parlamentarne preiskave ali GEN -I ali državne energetike na splošno izvajata oba glavna igralca, deluje kot prerivanje v otroškem peskovniku. Tako tudi povsem pričakovana zahteva SDS za naknadni zakonodajni referendum kot zdaj protiudarci iz koalicijskih vrst. SDS in Svoboda v tem prerivanju postajata praktično identični, v političnih obratih vse bolj podobni. Zato me seveda ne preseneča, če zdaj koalicija oziroma največja vladna stranka vrača udarec in zahteva prepoved naknadnega zakonodajnega referenduma o Zakonu o parlamentarni preiskavi, sklicujoč se celo na ustavno materijo," je Mojca Šetinc Pašek poudarila za Žurnal24.

"Zdi se mi, da se v največji vladni stranki ne zavedajo, da jutrišnji dan obstaja, in da se lahko sami znajdejo v opoziciji. Zares bizarno, celo groteskno, da za obrambo lika in dela svojega šefa zdajle pišejo priročnik za prihodnjega diktatorja, kako ukiniti opozicijo," je še dodala Šetinc-Paškova. 

Takšni ali drugačni manevri koalicije gor ali dol, a nekaj je jasno. Več kot očitno je, da se koalicija na vse pretege trudi, da Gen-I-ja oz. državne energetike parlamentarna komisija ne bi preiskovala. Zakaj, vedo le oni.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • FejstDogaja 17:33 24.september 2024.

    Golob lahko s tako preiskavo samo izgubi. Tudi če se nič ne najde, bo SDS vsak dan izkoristil za namigovanja. Gre se samo za mesto v medijih, po katerih se pljuva po konkurenci. Po možnosti pred volitvami. Pa če je kaj res ali ne.

  • McBobo 16:55 24.september 2024.

    Dokler bo tujina še dajala kredite, se bo kradlo državni denar. Ko ne bo več kreditov, ko bomo kreditno nesposobni, takrat se bo krvavi ples šele začel. Upam da odgovorni ne bodo imeli časa pobegnit.

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 16:47 24.september 2024.

    Mater je golazen na Trstenjakovi zarukana... Pa ne more se neka jebena stranka iti kriminaliste, najraje pa bi bili še sodniki in eksekutorji ...Goloba se je preiskovalo in se še preiskuje, ker so ga SDS sovci ovadili..Po moje so tudi ...prikaži veči oni odprli račun na njegovo ime, vsekakor dobra finta za nekega politika zajebavat..Je pa lepo videt, ko Janezove ovce božjast meče :))