Slovenija
337 ogledov

Golob: Referendum o jedrski elektrarni je izsilila SDS

Robert Golob Nebojša Tejić/STA
Premier Robert Golob je ocenil, da je referendum o projektu nove nuklearke v Krškem (Jek 2) na nek način izsilila SDS.

V odgovoru na novinarsko vprašanje po srečanju z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom v Washingtonu je še povedal, da končna odločitev o tem ne bo sprejeta pred letom 2027 ali 2028.

"Kolikor jaz razumem, je bil referendum sedaj preklican s strani vseh poslanskih skupin oziroma je bila dana pobuda za preklic," je dejal premier. Dodal je, da so ves čas govorili, da bo končna odločitev o drugem bloku jedrske elektrarne Krško sprejeta v naslednjem mandatu, to je leta 2027 ali 2028.

"Verjamem, da bo takrat tisti odločilni referendum. Ta referendum, o katerem zdaj govorite, je bil na nek način izsiljen z enostransko pobudo SDS. Ta isti SDS je sedaj enostransko umaknil svojo pobudo in nam res ni do tega, da bi se na tem projektu lomila politična kopja, ker je enostavno prevelik, preveč pomemben in prezahteven, da bi se na njem šli politike," je dejal Golob. Odločitev poslanskih skupin za umik referendumske pobude pa je označil za pravilno.

Nazaj k prvotnemu načrtu

Referendum naj bi bil 24. novembra, opravila so že stekla, predreferendumska kampanja pa bi se začela v petek. V SDS, ki je prva predlagala referendum, menijo, da bi imelo odločanje v danih razmerah dolgoročne negativne posledice za državo in ljudi ter bi povzročilo veliko škodo.

Kasneje so predlog umika podprli tudi v Svobodi. Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer je sicer ravnanje SDS označil za zavajanje ljudi. Gibanje Svoboda se bo zdaj po ministrovih besedah vrnilo k prvotnemu načrtu, da se novembra pripravi izhodišča za zakon v zvezi z JEK 2. Proces priprave zakona bo omogočal tudi sodelovanje javnosti, prav tako bo ta lahko pozneje odločala o sami investiciji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Kmodri_ 23:49 22.oktober 2024.

    Sedaj Puklasti besno tipka na X!

  • Kmodri_ 22:42 22.oktober 2024.

    Bomo prej dobili...jedrsko od Putlerjev!

  • popokatopetl 22:34 22.oktober 2024.

    Meni se zdi sprejemljivo, da zadevo še par let tuhtajo na majhnem ognju in gledajo če bodo cene kej padle. Pod trenutnimi pogoji je ekonomski samomor.