Slovenija
19 ogledov

Fakin bi širil prispevne osnove

Prvi mož ZZZS Samo Fakin bo na seji odbora za zdravje omilil črn scenarij, ki ga Žurnal24 main
Kljub številnim predlogom prvega moža ZZZS za krpanje zdravstvene blagajne, člani skupščine zavoda o predlogih niso odločali.

Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) se je seznanila z informacijo o finančnem poslovanju zavoda v prvem četrtletju ter s projekcijo za letošnje leto, ki kaže na primanjkljaj.

Predstavniki delodajalcev in zavarovancev so se strinjali, da jim predlog ukrepov, kot so ga dobili na mizo, ni všeč. Oblikovali so skupen sklep, s katerim so zavodu naložili, da do 14. maja pripravi simulacijo finančnega rezultata - prihodkov in odhodkov -, do 30. junija pa še kvantificiran predlog ukrepov, s katerim naj seznani upravni odbor zavoda. Ta naj bi nato "ukrepal dalje".

Okoli 105 milijonov evrov minusa

Blagajna je namreč imela v prvih treh mesecih, kot smo že poročali, 24 milijonov evrov izgube. Če zdravstvena blagajna nič ne stori in se trend manj prihodkov in več stroškov, kot je bilo načrtovano, nadaljuje, bo blagajna po projekcijah do konca leta imela okoli 105 milijonov evrov minusa.

Na skupščini zavoda za zdravstveno zavarovanje bo Samo Fakin,
direktor zdravstvene zavarovalnice, govoril tudi o možnih načinih za krpanje luknje v zdravstveni blagajni.

Predstavniki države v skupščini sicer napovedujejo: "Ne bo nobenih novih konkretnih ukrepov, bo samo jamranje, Fakin vedno vse vali na državo, naj država uredi zadeve. Med člani skupščine, sindikati in delodajalci pa tudi ni konsenza, niti eni niti drugi ne bi podprli nobenega ukrepa, ki bi posegal bodisi med pravice bodisi med stroške."

"Vsi na isti barki"
Iz gradiva je sicer razvidno, da so med predlogi interventnih sistemskih ukrepov za izboljšanje prihodkov, o katerih je govoril Fakin: širitev prispevnih osnov, druge prispevne osnove, prispevki na dodatno delo – to je na podjemne, avtorske in druge pogodbe – in uvedba tehničnih sprememb za boljše evidence in učinkovitejšo izterjavo.

A za vse to je potrebna sprememba zakona."Vsi smo na isti barki, ki se potaplja. Treba bo varčevati in več delati, to je čisto domača, če hočete kmečka ali pa knapovska logika," je vročo debato o finančni sliki zdravstvene blagajne povzel Fakin in poudaril, da je treba končno odpreti sistemske ukrepe, to je tudi vprašanje prispevnih stopenj.

"Strokovne službe niso kokoši"
Člane skupščine je opomnil, da jim je zavod posredoval le informacijo in da se skupščina, kar se tega tiče, o ničemer ne odloča. Dodal je, da strokovne službe niso kokoši, ki kopljejo in kopljejo, kje se da kaj prihraniti.

"Prvi ukrep pa bi bil, da se v zdravstu končno napišejo urniki dela, kaj kdo dela," je povedal Fakin, kajti v zdravstvu po njegovih besedah zjutraj pridejo v službo, nato pa se poskrijejo in nikjer nikogar ni. Nato pa se je popravil, češ da se "v zdravstu sicer vseeno veliko naredi".

Ulaga pa je Fakina opozoril: "Treba se je naučiti plavati, preden je voda visoka dva metra."

A niti prvi niti drugi ukrepi niso finančno ovrednoteni, niti ni navedeno, do kdaj jih je mogoče uvesti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.