Slovenija
25158 ogledov

Epidemiološko stanje po regijah se je spremenilo. Takšna je nova slika!

Testiranje za covid-19 v Kranju Profimedia
Vrstni red epidemiološko bolj in manj varnih regij se je precej spremenil.

Ob 4.536 opravljenih PCR testih so v ponedeljek potrdili 911 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih je znašal 20,1 odstotka. Poleg tega so opravili tudi 32.763 hitrih testov, pri čemer so potrdili 708 ali 2,2 odstotka novih okužb. Skupaj so tako odkrili 1.619 novih primerov okužb z virusom sars-cov-2. 

V ponedeljek so testirali 18.021 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju ter potrdili 239 oz. 1,3 odstotka okužb.

podatki covid epidemija | Avtor: Vlada RS Vlada RS

14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev na ravni državi znaša 817. "Najboljše je stanje v koroški, osrednjeslovenski, podravski, savinjski in primorsko-notranjski regiji, kjer je incidenca nižja od povprečja," je povedala začasna uradna vladna govorka za covid-19 Maja Bratuša. "Najvišja incidenca ostaja v posavski, goriški ter vzhodnoslovenski regiji."

podatki covid epidemija | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Sedemdnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev na ravni države znaša 405,8. Najboljše je stanje v koroški, savinjski in zasavski regiji, najslabše pa v posavski, jugovzhodni in goriški regiji. 

Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo Covid-19 Zdravje Cepljenje proti covidu-19: To lahko pričakujete po tem, ko boste prejeli cepivo

podatki covid epidemija | Avtor: Vlada RS Vlada RS

"Trenutno se glede na semafor sproščanja ukrepov, ki ga je pripravila vlada, nahajamo v rdeči fazi," je povedala Bratuševa. "Včeraj je sedemdnevno dnevno povprečje okužb znašalo 1232, danes 1218. Za prehod v oranžno fazo morata biti izpolnjena oba kriterija - število dnevnih okužb in število hospitaliziranih mora pasti pod tisoč. Ko bomo to  dosegli, bo vlada v sredo odločala, ali so izpolnjeni pogoji za prehod v naslednjo fazo. Po danes predstavljenih podatkih še nismo tam."

Testiranje za covid-19 v Kranju Covid-19 Zdravje Razlike: Pri angleški različici virusa bodite pozorni predvsem na te simptome

Glede na trenutne podatke je pet regij črnih - goriška, obalno-kraška, jugovzhodno-slovenska, posavska ter zasavska. Preostalih sedem regij je rdečih. 

podatki covid epidemija | Avtor: Vlada RS Vlada RS
Semafor | Avtor: STA STA

"Opaziti je trend poslabševanje epidemiološke situacije v nekaterih regijah, še posebej med njimi izstopa gorenjska regija, kjer so včeraj imeli število dnevnih okužb 116, danes pa je bila ta številka že 134, kar je precejšnja sprememba," je poudarila Bratuševa. "Slabša je situacija tudi v koroški regiji, ki se je doslej najbolje držala. Včeraj je povprečje dnevnih okužb znašalo 31, danes že 35, zato ni več obarvana s črtami, ki so prikazovale, da bi potencialno lahko izpolnjevala pogoje za prehod v oranžno fazo. Meja za prehod v oranžno fazo je v koroški regiji postavljena pri 34, sedaj znaša sedemdnevno povprečje 35."

Slabše je tudi stanje v osrednje-slovenski regiji, kjer je dnevno povprečje včeraj znašalo 290, danes pa že 304.

Nekoliko boljše so razmere v goriški regiji, kjer znaša dnevno povprečje danes 78, spodbudnejše pa so tudi številke v obalno-kraški regiji. "Včeraj so bili s povprečjem 76 na meji, danes s številom 71 izpolnjujejo pogoje za prehod v rdečo fazo," je povedala Bratuševa. 

V bolnišnicah se je v ponedeljek zdravilo 1032 covidnih pacientov, 34 manj kot dan prej. Na oddelkih za intenzivno nego je bilo 168 bolnikov, eden manj kot v nedeljo. "Skupaj so sprejeli 75 bolnikov, odpustov je bilo 94," je navedla Bratuševa. "Sprejemi v bolnišnice se počasi znižujejo."

podatki covid epidemija | Avtor: Vlada RS Vlada RS
podatki covid epidemija | Avtor: Vlada RS Vlada RS
podatki covid epidemija | Avtor: Vlada RS Vlada RS

V DSO-jih so v tednu od 25. do 31. januarja zabeležili 130 okužb pri stanovalcih in 77 pri zaposlenih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Mesija_se_vraca 15:31 02.februar 2021.

    To je še ena lažna slika, kakršne nabijate že eno leto, debili lažnivi. Te nebuloze berejo samo še covid majmuni.

  • Avatar Leon
    Leon 13:57 02.februar 2021.

    Kolikšen je mesečni zaslužek znanstvenika na IJS za predvidevanje ali po domače vedeževanje bolezni v prihodnje . Kako je kaj s številkami LOTA ?

  • Francisscos 12:31 02.februar 2021.

    Pri kmetih, naj mi oprostijo za izraz in ni mišljen za tiste, ki delajo z naravo, tam nekje na koncu sveta v Besnici, kjer stanuje neki strašni koordinator za covid, Kacin, za covid še niso slišali, ne nosijo mask in ...prikaži več imajo gostilne še vedno odprte, ko pa te niso odprte, se srečajo v gasilskem domu, v cerkvi ali pa pri nekomu iz kompanije doma pri krušni peči, po smučanju ali sankanju. Naj Kacin prvo pomete pred svojim pragom.