Slovenija
30 ogledov

Eden od kandidatov odstopil

Franc Bogovič Saša Despot
Za predsednika SLS se bosta prihodnjo soboto, kot kaže, potegovala le dva kandidata, Damjan Medved in Primož Jelševar.

Tretji kandidat je namreč od kandidature odstopil med današnjo sejo izvršilnega odbora. Po besedah odhajajočega predsednika Franca Bogoviča zato, ker ni imel občutka, da ima pri kandidaturi enotno podporo.

Marko Zidanšek je namreč želel imeti enotno podporo, a dogodki v tem tednu in tudi dogajanje na samem odboru pa so napeljali k temu, da kandidaturo umakne, je pojasnil Bogovič.

Zidanšek je  povedal, da se je tako odločil, ker je spoznal, da SLS še ni zrela za njegovo vizijo moderne in odprte desnosredinske stranke, usmerjene v prihodnost. Tako bi lahko nagovorili najširši krog volivcev, je prepričan Zidanšek, saj opaža, da desnica v volilnem prostoru izgublja podporo.

Poslovnik kongresa se lahko spremeni do srede zvečer. Eno od poslovniških določil, ki se lahko spremeni, je tudi, da kongres sam uvede kandidacijski postopek. Teoretično je torej možno, da bi se za predsednika stranke, ki je na julijskih predčasnih parlamentarnih volitvah po dolgih letih izpadla iz parlamenta, potegoval še kdo.

Pred novinarje sta danes stopila le Jelševar in Medved. Prvi pravi, da je SLS v zadnjem času pokazala precej različnih obrazov, od zgodovinskega izpada iz parlamenta do zelo pozitivne zgodbe na evropskih volitvah in zmagovalne zgodbe z lokalnih volitvah. Prepričan je, da je SLS stranka z velikim potencialom, za "spečega orjaka, ki ga čaka, da ga bo nekdo prebudil".

To pa bo dosegel le tako, da bo povezal različne poglede znotraj stranke, pravi Jelševar in dodaja, da je eden redkih znotraj stranke, ki se pogovarja z vsemi. Sam meni, da so mladi tisti, ki lahko to storijo, saj niso obremenjeni s preteklostjo in imajo močan zagon.

Medved pa ocenjuje, da se je v SLS premalo ustvarjalo in premalo delalo, zato je tudi prišlo do slabega rezultata, torej izpada iz državnega zbora. Zato jih lahko reši le boljše delo, je poudaril. Dodal je, da pozna vse struje znotraj stranke, zato mu položaj v stranki ni tuj.

Za podpredsedniški stolček v boj osem kandidatov

Za podpredsednike stranke se bo prihodnjo soboto potegovalo osem kandidatov; Luka Ilc, Primož Jelševar (obenem tudi kandidat za predsednika), Suzana Lara Krause, Janez Lencl, Blaž Melavec, Stanislav Mlakar, Jasmina Opec in Franc Rozman. Kandidatov za predsednika glavnega odbora je šest, deset pa za podpredsednike tega odbora.

Trije se potegujejo za predsednika nadzornega odbora, 12 pa za članstvo v nadzornem odboru. Kandidatov za člane izvršilnega odbora je 50. Kandidature je možno umakniti do dneva kongresa, in sicer najkasneje eno uro pred začetkom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.