Slovenija
14 ogledov

Drugo leto za tretjino nižji primanjkljaj

bajuk4-bobo Žurnal24 main
Finančni minister Andrej Bajuk je pred člani odbora DZ za finance in monetarno politiko ocenil, da bi se lahko primanjkljaj prihodnje leto znižal za tretjino.

Odbor DZ za finance in monetarno politiko je končal obravnavo proračunske dokumente za prihodnji dve leti. Člani so opravili razpravo o predlogu sprememb državnega proračuna za leto 2008 ter pri tem podprl 41 dopolnil, s katerimi naj bi znotraj proračunske porabe prerazporedili skupaj 10,7 milijona evrov. Državni proračun za prihodnje leto je sicer DZ sprejel že novembra lani, vlada pa zdaj predlaga povečanje proračunskih prihodkov za 496 milijonov evrov na 8,63 milijarde evrov ter odhodkov za 420 milijonov evrov na 8,86 milijarde evrov.

Proračunski primanjkljaj se bo tako prihodnje leto zmanjšal za tretjino, tako da bo znašal 0,6 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) oz. 230 milijonov evrov. Finančni minister Andrej Bajuk pa je ocenil, da bi se primanjkljaj v primeru, če v proračun ne bi vključili investicij na področju železnic ter stroškov predsedovanja Slovenije EU, znižal celo na 0,2 odstotka BDP in ga v letu 2009 ne bi bilo več.

Bajuk priznal problem inflacije
Načrtovani odhodki za leto 2008 so za pet odstotkov višji kot v veljavnem proračunu, predvsem na področju prometa, zunanje politike in kmetijstva, več denarja je predvidenega tudi za znanost in tehnološki razvoj. V skupnem znesku odhodkov je za 191 milijonov evrov takšnih, ki se nanašajo na financiranje projektov iz evropskega proračuna. Finančni minister je še poudaril, da je vlada ustvarila pogoje za stabilno gospodarsko rast, ki se iz meseca v mesec izkazuje za zelo pozitivno. Priznal je problem inflacije, ob tem pa poudaril: „Kar se tiče fiskalne politike, se stvari odvijajo bolje, kot smo načrtovali v začetku mandata“ .

Za in proti
V. d. direktorja Urada RS za makroekonomske analize in razvoj Boštjan Vasle je pojasnil, da sta k visoki rasti cen v Sloveniji v zadnjem obdobju prispevala skok cene uvožene nafte ter skok cene hrane, do katerega je najprej prišlo v tujini.

Po oceni Antona Ropa pa sta razvidna prociklična in ne proticiklična politika vlade. Predlog sprememb proračuna za leto 2008 je po njegovih besedah izrazito slab, saj „ ne upošteva zelo resnega položaja, v katerem je Slovenija zaradi neustreznega vodenja ekonomske politike“. V SD ga ne bodo podprli, saj pravijo, da državljanom ne ponuja nič dobrega. Nasprotno je Martin Mikolič iz NSi pohvalil vlado: „Če zmanjšujemo primanjkljaj, je to vsekakor dober proračun“.

Odbor pripravil še dva predloga zakona
Odbor za finance je pripravil še predlog zakona o izvrševanju proračunov za leti 2008 in 2009, ki po besedah ministra za finance Andreja Bajuka daje vladi jasna pooblastila glede možnosti upravljanja z državnim proračunom in zadolževanjem ter ureja namenske prihodke in odhodke proračuna. Pred koncem seje je odbor podprl še predlog odloka o programu prodaje državnega finančnega premoženja v prihodnjih dveh letih.

Vse te dokumente bo DZ skupaj s predlogom proračuna za leto 2009, ki ga je odbor za finance obravnaval že v petek, sprejemal na izredni proračunski seji, ki se začne v ponedeljek in bo trajala tri dni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.