Slovenija
3880 ogledov

Drsalnica na cestah, še bo padalo

sneg Saša Despot
Ponoči zapadlo več deset centimetrov snega. Na cestah kar nekaj težav.

"Včerajšnja napoved se uresničuje. Potovalni časi se daljšajo, vozne razmere so zahtevnejše kot običajno," opozarjajo na Prometnoinformacijskem centru. Na terenu so vzdrževalne ekipe, plužne in posipne skupine. 

Voznike pozivajo, naj upoštevajo prometno signalizacijo. Na pot naj se odpravijo prej kot običajno in samo z ustrezno zimsko opremo.

Noč prinesla obilnejše padavine

Na vzhodu države je zapadlo med pet in 15 centimetri snega, na zahodu pa med 20 in 30 centimetri. V Kočevju je 33 centimetrov snega, od tega ga je v zadnjih 12 urah zapadlo 26 centimetrov. Na Kaninu je 54 centimetrov snega, od tega ga je 27 centimetrov zapadlo v zadnjih 12 urah. Skupna višina snežne odeje na Babnem Polju je 36 centimetrov, samo v zadnjih 12 urah ga je zapadlo 22 centimetrov. 

V zadnjih 12 urah je po podatkih agencije za okolje na Vrhniki padlo 9 centimetrov novega snega (23 cm/24 urah), v Kranju 10 (22 cm/24 urah) in v Ljubljani 11 (17 cm/24 urah).

Na Notranjskem je dodatno težave povzročala burja, ki je ustvarjala zamete. 

Za območje osrednje in jugovzhodne Slovenije še vedno velja oranžni alarm zaradi snega, na območju vzhodne Slovenije pa je v prihodnjih urah nevarnost nastanka poledice in žleda. 

sneg | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Na Severnem Primorskem je v sredo popoldan in ponoči zapadlo več snega, na Idrijsko-Cerkljanskem okrog 30 centimetrov, na Bovškem in Oblakovem vrhu pa med 40 in 50 centimetrov. Ceste so plužili in posipali, kljub temu pa je prišlo do nekaj zdrsov tovornih vozil. Še dodatno so s prometno signalizacijo zaprli določene odseke cest za tovorna vozila, kjer so pričakovali morebitne težave. Vendar je do njih prihajalo, ker vsi vozniki ne spoštujejo omejitev. Tako so v nočnem času reševali tovornjake po zdrsih v Rebernicah in v bližini Črnega vrha nad Idrijo, je povedal vodja vzdrževanja v družbi Kolektor CPG Vanči Premrl.

Preko noči je imela družba Kolektor CPG na cestah vso razpoložljivo mehanizacijo, ceste je plužilo in posipalo okrog 80 zaposlenih, je še povedal Premrl. Že v sredo popoldan in zvečer pa so preventivno posipali tiste ceste, kjer so pričakovali morebitne težave zaradi ledu. Največ dela so imeli na območjih, kjer je veter ustvarjal zamete. Tako so preprečili morebitne težave na cestah na območju Goriških Brd, Goriškega Krasa in Zgornje Vipavske doline.

Direktor vzdrževanja cest pri novomeškem CGP Anton Hrastar je povedal, da so ekipe zimske službe na terenu. Posebnosti v prometu, ki je povsod na območju, za katerega skrbi CGP tekoč, pa ni.

Podobno je na Gorenjskem, kjer je snežna odeja večinoma debela med 20 in 30 centimetri. Plužne in posipne skupine Gorenjske gradbene družbe, ki skrbi za vzdrževanje cest, so bile ne delu celo noč in se počasi vračajo. Kot so ocenili v podjetju, so ceste v veliki meri očiščene in do večjih težav v prometu ne prihaja. Težave imajo vozniki večinoma v mestih, kar je povezano predvsem z zasneženimi parkirišči in drugimi površinami.

Na posameznih cestah prepovedi 

Na posameznih odsekih veljajo prepovedi za težka tovorna vozila, priklopnike in polpriklopnike. Na hitri cesti med Selom in razcepom Nanos velja prepoved za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton. Prepoved za tovorni promet nad 7,5 t velja tudi na cestah Novo mesto - Metlika in Soteska – Črmošnjice – Črnomelj.

Prepoved za priklopnike in polpriklopnike je na cestah Žaga – Kobarid, Razdrto – Manče, Col – Ajdovščina, Col – Črni Vrh – Godovič in Unec – Bloška Polica – Babno Polje. 

Zaprt je prelaz Vršič, na cesti čez prelaz Ljubelj pa so na avstrijski strani prelaza obvezne verige. 

Cesta Čepovan - Most na Soči je zaprta zaradi snežnega plazu.

Za tovorni promet sta zaradi snežnih razmer zaprta mejna prehoda Starod in Jelšane proti Hrvaški. Na mejnih prehodih Slovenska vas, Rigonce, Petrina, Babno Polje in Vinica je zaradi razmer na hrvaški strani prepoved za priklopnike in polpriklopnike. 

sneg | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V prihodnjih dneh tudi padavine

Agencija RS za okolje napoveduje, da bo danes pretežno oblačno. Na vzhodu države bodo občasno še manjše padavine, rahel sneg bo predvsem v Pomurju prehajal v rahel dež. Šibka burja bo popoldne ponehala. Najvišje dnevne temperature bodo v notranjosti države okoli 0, na Primorskem pa okoli 7 °C. 

Jutri bo na vzhodu delno jasno, po nižinah bo dopoldne megla. Drugje bo pretežno oblačno, v Posočju se bodo popoldne spet začele pojavljati padavine, po nižinah bo deževalo. Ob morju se bo krepil jugo. Jutranje temperature bodo od -4 do 0, na Goriškem in ob morju okoli 4, najvišje dnevne od 0 do 4, na Primorskem okoli 11 °C.

V soboto bo pretežno oblačno in ponekod megleno. V vzhodni Sloveniji bo povečini suho, drugod bodo občasno padavine, ki bodo pogostejše v zahodnih krajih. Meja sneženja se bo postopno dvignila do okoli 1500 m. Ob morju bo pihal okrepljen jugo. V nedeljo bo oblačno in megleno. Sprva bo deževalo predvsem v zahodni polovici države, popoldne pa se bo dež razširil proti vzhodu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Zikollino 08:41 03.december 2020.

    Včasih sploh ni bilo govora o zimskih gumah, snega je bilo na pretek celo zimo, avtomobili so bili, milo rečeno, iz kamene dobe ... nobeden ni govoril o sneženi apokalipsi, promet se je odvijal nemoteno, skratka, krivi so nesposobni vozniki ...

  • sam1 08:06 03.december 2020.

    To globalno segrevanje nas pa res preseneča....