Slovenija
1505 ogledov

Dotrajan in nevaren odsek bo dobil novo podobo

Damijan Anželj župan Murske Sobote Sobotainfo.com
Rekonstruirali bodo celotno cestišče in zgradili enostransko dvosmerno kolesarsko stezo, kar spodbuja trajnostno mobilnost in povezuje mesto s primestnimi naselji.

Župan Mestne občine Murska Sobota Damijan Anželj je v oddaji Trendi kohezije spregovoril o rekonstrukciji Noršinske ceste in o načrtih za prihodnost.

Prenova Noršinske ceste v Murski Soboti je pomemben projekt, ki ponazarja neposreden vpliv kohezijske politike na lokalno okolje. Projekt, ki vključuje rekonstrukcijo cestišča in izgradnjo kolesarske steze, prinaša številne prednosti za prebivalce in obiskovalce Murske Sobote.


Cesta je bila dotrajana in nevarna

Glavni povod za prenovo Noršinske ulice je bila dotrajanost cestišča, ki je postalo nevarno za vse udeležence v prometu. "Noršinska cesta je bila zelo potrebna prenove zaradi svoje dotrajanosti in nevarnosti," dejal Anželj. 

Projekt vključuje rekonstrukcijo celotnega cestišča in izgradnjo enostranske dvosmerne kolesarske steze, kar spodbuja trajnostno mobilnost in povezuje mesto s primestnimi naselji. Skupna vrednost projekta je 4,5 milijona evrov.

Prenova Noršinske ceste bo imela neposreden vpliv na vsakodnevno življenje prebivalcev. Med gradnjo so dostopi do poslovnih subjektov omogočeni, po zaključeni gradnji pa bo izboljšana prometna varnost in kakovost bivanja. Anželj je poudaril: "Gradnjo smo razdelili v tri faze, kar bo postopoma izboljšalo prometno varnost in dostopnost."

Noršinska cesta Murska Sobota | Avtor: Sobotainfo.com Sobotainfo.com

Zagotavljanje pretočnosti prometa med gradnjo

Prva faza prenove zajema območje od Ekonomske šole do križišča za Rakičan. Ta faza vključuje širitev cestišča, izgradnjo kolesarske steze in ureditev zelenega pasu ter postavitev urbane opreme. Zeleni pas bo prispeval k boljši kakovosti življenjskega prostora in zmanjšal onesnaženost zraka.

Med gradnjo je zaradi zahtevnosti del zagotovljena popolna zapora ceste. Poslovni subjekti imajo omogočen dnevni dostop, ostali udeleženci pa uporabljajo obvozne poti. Anželj je pojasnil: "Pomembna podjetja in zaposlovalci v občini so podprli prenovo, saj bo izboljšana infrastruktura povečala varnost za vse."

Noršinska cesta Murska Sobota Damijan Anželj | Avtor: Sobotainfo.com Sobotainfo.com

Brez teh sredstev ne bi mogli izpeljati projektov

Financiranje iz evropskih sredstev je ključnega pomena za izvedbo prenove Noršinske ulice. Mestna občina Murska Sobota je za ta projekt pridobila 80 odstotkov upravičenih sredstev za kolesarsko stezo iz sklopa celostnih teritorialnih naložb, kar predstavlja pomemben finančni doprinos. 

"Ta sredstva nam omogočajo razvojni potencial, saj lahko prijavimo projekte, ki izboljšujejo kakovost življenja v naši občini,« je poudaril Anželj. Evropska sredstva omogočajo občini, da izvede projekte, ki jih sicer ne bi bilo mogoče financirati zgolj iz občinskega proračuna. Prenova Noršinske ceste je ključen projekt za izboljšanje prometne varnosti, kakovosti bivanja in trajnostne mobilnosti v Murski Soboti. 


sofinancira EU | Avtor: EU EU
Sofinancira Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva. 

Komentarjev 1
  • Avatar Minovak
    Minovak 12:30 29.junij 2024.

    Če bi stari Egipčani gradili piramide tako kot mi ceste, še danes ne bi bile zgrajene. (M. Lahovnik)