Slovenija
3337 ogledov

Direktor bolnišnice: Dogajanje nas je prehitelo, tega nismo pričakovali

covid-19 UKC UKC LJ
Pričakovali so, da bo šest do osem intenzivnih postelj konec leta dovolj, a jih je 12 sedaj premalo.

Strokovni direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota Daniel Grabar je na današnji tiskovni konferenci priznal, da so jih številke novih okužb presenetile. 

"Pogovarjali smo se, da bo konec tega leta ali v začetku naslednjega leta potrebnih 70 postelj za covid bolnike, a jih je sedaj zasedenih 80, kar nas je presenetilo. Znašli smo se v situaciji, ki se ji bo treba prilagoditi.

V naši bolnišnici smo delovali z 12 intenzivnimi posteljami. Danes so vse zasedene s covid pacienti, pričakovali smo, da jih bo do konca leta šest, največ osem, a sedaj jih je 12 premalo."

"Številke niso spodbudne, nas obvezujejo, da kot regijska bolnišnica združimo vse napore pred težkimi časi, ki so pred nami," je dejal Grabar. "Trenutno imamo hospitaliziranih nekaj čez 80 covid pacientov. V bolnišnici, kjer imamo okoli okoli 400 postelj, jih še vedno dve tretjinizasedejo s pacienti, ki niso pozitivni, ker vse ostale bolezni ostajajo. Prizadevamo si poiskati najboljše rešitve." 

Covid-19: UKC Maribor Slovenija Zdravje Dobra novica: "Nakazuje se trend, da so ukrepi prijeli"

Samo v Murski Soboti so včeraj potrdili 20 novi okužb. V pomurski regiji je 14-dnevna kumulativna incidenca 1031 na sto tisoč prebivalcev.

Spremembam se sproti prilagajajo, že pred dnevi so začeli sprejemati tudi bolnike iz drugih regij. "Na prvem mestu bi poudaril dobro delo sodelavcev," je poudaril Grabar. "Ko smo se ob prvih dogodkih srečevali s tem vprašanjem, smo prišli do istih zaključkov - da je treba iskati skupne rešitve. Potrebnih je bilo veliko prilagoditev, tudi gradbenih posegov. Odločili smo se, da bomo posebno zgradbo, ki je bila namenjena spremljajočim dejavnostim, prilagodili za sprejem pacientov. Takrat smo bili prepričani, da bo 40, 50 postelj kar za nekaj časa dovolj. Dogajanje nas je prehitelo, zasedenih imamo 80 postelj in pripravljamo nove."

Video Zdravje Covid-19 in tekma s časom v slovenskih bolnišnicah

"Razmišljamo, načrtujemo, kako bomo zmanjševali ta pritisk in kako bomo kos vsem tem zadevam."

Izpostavil je pozitivno klimo v odnosu do premagovanja strahu in predsodkov, s katerimi se srečujejo tudi zdravstveni delavci ob pojavu nove bolezni. "Na začetku smo pomerjali osebno varovalno opremo, kako bomo temu kos, danes je to del vsakdana - sodelavke ostajajo v njej tudi do 12 ur," je dejal Grabar. "Težko je gledati žalostne, izgubljene poglede pacientov, največkrat starejših, a med njimi so se znašli tudi vrstniki mojih otrok. Imeli smo mladega moškega, starega komaj 40 let."

covid-19 | Avtor: Epa Epa

Hotel Potovanja Popotnik Petina strokovnjakov pričakuje okrevanje šele leta 2022

Poletje so izkoristili za skrajševanje čakalnih dob, imeli so velike načrte, a jih je dogajanje jeseni potisnilo v drugačno situacijo, ko so morali odpovedati številne operacije. "Iščemo vse možne rezerve, da bi zadovoljili zdravljenje tudi ne-covid težkih bolezni," je poudaril direktor bolnišnice in spomnil, da so bolnišnica, ki je imela že v preteklosti velike kadrovske težave, saj so bili zdravniki v njej med najbolj obremenjenimi v Sloveniji. "Vsak dan se preštevamo, usmerjamo, dogovarjamo, motiviramo. Šele sedaj vidimo, kako pomemben je vsak posameznik, od laboratorijskega delavca, do strežnika, ki na koncu razkuži prostore. Brez vsakega posameznika zadevam ne bi bili kos."

Jelko Kacin Izjeme Slovenija Že jutri novi ukrepi vlade

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • lulibuc 20:17 30.oktober 2020.

    Eno vam lahko jaz doniram z raztrganim yogijem