Slovenija
29 ogledov

December: 0,1-odstotna inflacija

Žurnal24 main
V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin decembra zvišale. V primerjavi z novembrom so bile višje za 0,1 odstotka, so izračunali na državnem statističnem uradu.

V letni primerjavi so se cene zvišale za 1,9 odstotka, povprečna letna inflacija pa je bila 1,8-odstotna.

"Gibanje inflacije v letu 2010 je bilo podobno kot v letu 2009 tako pri nas kot celotnem evrskem območju pomembno zaznamovano z vplivom šibke gospodarske aktivnosti," pojasnjujejo v Umarju.

Osnovna inflacija, ki je odraz tega vpliva, je bila tudi v letu 2010 razmeroma nizka in umirjena, še navajajo.
December je prinesel višje cene naftnih derivatov in počitnic v paketu, znižale pa so se cene obleke in obutve.

Leto 2010 v znamenju podražitev goriv
V iztekajočem se letu so se cene najbolj zvišale v skupini stanovanje (za 8,3 odstotka), alkoholne pijače in tobak (za 8,1 odstotka), zdravje (za 4,3 odstotke), komunikacije (za 3,2 odstotka), stanovanjska oprema (za 2,6 odstotka), hrana in brezalkoholne pijače (za 2,2 odstotka).

Največji delež podražitev v skupini stanovanje gre pripisati podražitvam tekočih goriv – podražila so se za kar 28 odstotkov –, odvozov smeti (za 20 odstotkov), plina (19,1 odstotka) in električne energije (za 5,9 odstotka).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.