Slovenija
401 ogledov

Dan D za Goloba

Robert Golob Jure Makovec/STA
Poslanci bodo na današnji izredni seji odločali o imenovanju Boruta Sajovica in Vinka Logaja v ministrsko ekipo Roberta Goloba.

Predsednik vlade Robert Golob je ministrski mesti na obrambnem in šolskem ministrstvu zapolnil, pred njim pa je še odločitev o zapolnitvi mesta na ministrstvu za digitalno preobrazbo. Oba ministrska kandidata Borut Sajovic in Vinko Logaj sta v četrtek že uspešno prestala zaslišanje pred pristojnima parlamentarnima odboroma, danes pa ju torej čaka še zadnji korak do nastopa ministrske funkcije.

Dosedanji vodja poslancev Gibanja Svoboda Sajovic, ki bo po njegovi izvolitvi v Evropski parlament na čelu obrambnega resorja nasledil Marjana Šarca, je med prednostnimi nalogami izpostavil modernizacijo opreme, znanja in kadrov Slovenske vojske. Zavzel se je za dodatno opremljanje s poudarkom na dvojni rabi opreme, nadgradnjo sistema civilne zaščite in reševanja, izgradnjo zmogljivosti dveh srednjih bojnih bataljonskih skupin in vlaganje sredstev v inovacije.

Dolgoletni direktor zavoda za šolstvo Vinko Logaj, ki bo ministrski položaj zasedel po odstopu Darja Felde, pa je ob predstavitvi svojih načrtov izpostavil povečanje ugleda učiteljev in šole. Med prvimi nalogami na čelu ministrstva je napovedal vzpostavitev dialoga z vsemi deležniki v šolskem prostoru, kot prioriteti pa je navedel tudi prenovo programskega dela vrtcev in šol ter urejanje plačnega sistema.

Ob pričakovani zeleni luči DZ obema kandidatoma bosta tako zapolnjena dva od treh izpraznjenih ministrskih stolčkov v Golobovi vladni ekipi. Premier po odstopu ministrice Emilije Stojmenove Duh išče njenega naslednika, danes pa se izteče rok, ko mora v DZ bodisi sporočiti njegovo ime bodisi DZ obvestiti, kdo bo začasno vodil resor za digitalno preobrazbo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Degenezrin 08:36 07.oktober 2024.

    Se pravi še več stran vrženega denarja tja, kjer ga ni treba, medtem ko se istočasno ignorira dejanske problematike. Še več praznih obljub samo da izpadejo kompetentni. Za kozlat. Goloba sklatit s strehe

  • Degenezrin 08:34 07.oktober 2024.

    Ne bo rešil ničesar. Še en golobov cucek s praznimi obljubami, samo da zafilajo stolčke in za mesec, dva, utišajo narod.

  • Enzgg4 07:31 07.oktober 2024.

    Me prav zanima, kako bo novi šolski minister rešil kadrovske probleme v šolstvu. Pri nas je v 9. razredu učiteljica za slovenščino ves čas na bolniški (že lani je bila ista pesem) in potem največ 2x tedensko nadomešča učiteljica, ki ...prikaži več je dejansko usposobljena za poučevanje slovenščine, sicer pa nadomešča kdorkoli. Vsak, ki ima 5 minut časa. Zgodovinar, geograf... čudno, da niso ponucali še hišnika in snažilke. In zdaj naj grejo naši otroci pisat npz, ki bo odločal o vpisu na želeno srednjo šolo???