Slovenija > Črna kronika
61 ogledov

Za starše mrtvih deklet praznikov ni

lipa_N Žurnal24 main
Leta 2005 so pred diskoteko Lipa umrla tri dekleta. Starši pravega zadoščenja niso dočakali nikoli. "Vse bi dala samo za to, da bi dobila nazaj tega otroka," pravi Bencanova.

Slavka Bencan, mati takrat 17-letne Natalije, ki je skupaj s 17-letno Anjo in 15-letno Katarino umrla v stampedu pred nabito polno diskoteko, pet let po tragediji ni dočakala nikakršnega zadoščenja. Lastnik diskoteke Robert Tomaž Zavašnik je že leto in pol na begu, izmed več odškodninskih tožb je staršem delno ugodilo le ljubljansko okrožno sodišče.

"Vse skupaj se mi zdi zelo absurdno in nič se ni premaknilo od takrat. Vse stoji tako, kot je bilo. Vsako leto se 23. 12. vsak spomni na to, vmes pa nihče nič ne naredi," nam pove Bencanova, ki je od tragedije Lipo obiskala le toliko, da je prižgala svečko za svojo Natalijo. "Močno upam, da je nesreča pripomogla k vsaj malo boljši varnosti v klubih. Grdo se mi zdi, ko ljudje pravijo, kakšna je mladina zunaj. Mladina ni tako slaba, sploh ne," razmišlja o tem, ali so premiki vidni vsaj na katerih drugih področjih.

Hude preizkušnje za vso družino
Zanjo je bilo teh pet let izjemno težkih. Ko ji zaželimo čim bolj prijetne praznike, se nam lahko le zahvali za želje in doda, da zanjo že pet let ni praznikov. Zdi se skorajda neverjetno, koliko udarcev je njihova družina prestala v tem času. "Težko sem šla naprej, ker smo dva meseca pred tem pokopali nečaka, ki je imel prometno nesrečo. Moj oče je letos umrl za rakom in na to so zadnjih pet let močno vplivali živci. Natalijo pogrešam še pa še ... In noben denar mi je ne bo vrnil. Vse bi dala samo za to, da bi dobila nazaj tega otroka."

Pred temi datumi se moje počutje vedno poslabša. Danes imam zdravnika, naslednji teden psihiatra. To te psihično uniči. Ljudje smo različni, eni so bolj, drugi manj občutljivi na take zadeve.
Franjo Mršič

Zavašnika srečala na Šmarni gori
Na vprašanje, kaj bi Zavašniku rekla, če bi ga srečala zdaj, odgovori: "Srečala sem ga pred dvema letoma, ko sem šla na Šmarno goro. Z mano je bila hčerka. Ko sem ga videla, sem popolnoma prebledela in rekla mi je: 'Mami, kaj pa je, saj si čisto paf.' Vem, da me je videl, a ni nič rekel. Jaz mu pa tudi nimam kaj reči, nikoli več ga ne želim srečati."

Mršić: "V naše sodstvo ne zaupam več!"
"Nihče od nas nima več upanja, da se bo to rešilo. Nekako smo mnenja, da bo morala zadeva končati na kakšnem mednarodnem sodišču. Ne bomo popustili, država je soodgovorna za to. V naše sodstvo ne zaupam več, tam je vse skorumpirano. Zavašnik pa je tudi tako ali drugače odgovoren. Kar se njegovega bega tiče – saj so vedeli, da bo pobegnil, pa mu niso vzeli dokumentov. Že na obravnavah so videli, da ni pokazal niti kančka obžalovanja. Za takega človeka veš, da bo pobegnil," pa nam je povedal Franjo Mršić, oče takrat 17-letne Anje.

"Na zadnji obravnavi se je opravičil, kar je bilo hinavsko. Tudi državna tožilka mu je rekla, da bi mu zaradi te hinavščine dala še dve leti zapora več," se Zavašnika spominja Mršić.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.