Slovenija > Črna kronika
15519 ogledov

Taksisti so se ukvarjali z donosnimi nezakonitimi posli, a so jih dobili

Mestni inšpektorat taksistov, ki jih oglobijo redarji, ne preverja ponovno. Ukre Žurnal24 main
Taksisti so prebežnike odložili v Novi Gorici in Šempetru, nato so sami prečkali mejo z Italijo.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču potekajo predobravnavni naroki zoper dvajseterico, večji del je taksistov, obtoženih, da so, organizirani v mednarodno hudodelsko združbo, prevažali tujce, ki niso imeli dovoljenja za vstop v Slovenijo ali prebivanje v njej. Za prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države je zagroženih od tri do deset let zapora in stranska denarna kazen.

Ob plači še socialna pomoč

Raša Petrović | Avtor: D. M. Raša Petrović D. M.
Pravzaprav je težko verjeti, da so plače obtoženih taksistov tako mizerne, razen, če so delali le priložnostno: Milan Pijetlović naj bi zaslužil vsega 125 evrov na mesec in prejemal še 750 evrov socialne pomoči za celo družino. Ker je zdaj v hišnem priporu, seveda ne vozi več, dobiva pa 830 evrov socialne pomoči.

Aleksandar Petrović naj bi vsak mesec na račun dobil 200 evrov ter prav tako socialno pomoč, Rok Plut 270 evrov, Dejan Lisjak 300, Drago Bajić med 300 in 400, Almin Rujović 400, Raša Petrović 500, še največ, 1200 evrov, naj bi kapnilo državljanu Bosne in Hercegovine Saši Horozoviću, ki je zaposlen redno in ne po podjemni pogodbi.

Eno vozili, drugi dvigovali denar

Življenjski standard sebi in svojim družinam naj bi tako skušali dvigniti s prevažanjem ilegalnih migrantov. Vodja združbe naj bi bil Raša Petrović, člani pa Aleksandar Petrović (nista v sorodu), Lisjak, Horozović, Rujović, Nikola Mijatović, Pijetlović, Goran Atanasov, Plut, Rok Grintal, Urban Mikša, Jakob Juš Povirk, Luka Povirk, Palestinec, prav tako taksist, Mustafa G. M. Alnajjar in še neznani storilci. Nina Tijanić, Janja Lipovec, Ajda Mirta Strehar, ter Kaja in Jana Povirk naj bi jim pomagali s tem, da so na svoje ime prejemali plačila za opravljene prevoze.

Obveščanje o policijskih kontrolah

Aleksandar Petrović | Avtor: D. M. Aleksandar Petrović in Milan Pijetlović D. M.

Po obtožnici, ki jo zastopa specializirana državna tožilka Tamara Karba, naj bi Petrović vzpostavil in vzdrževal stike s še neznanimi člani mednarodnih hudodelskih družb, ki organizirajo nezakonite migracije po t. i. Balkanski poti, predvsem v Italijo. Pri nas naj bi novačil voznike, večinoma taksiste, ki so prebežnike v avtomobile naložili na območju Ljubljane, Logatca in Postojne, kjer so torej Azilni dom Ljubljana in njegove izpostave. Večino potnikov so dostavili do Nove Gorice in Šempetra, od koder so sami prečkali mejo. Raša Petrović naj bi ilegalce prevažal tudi sam, pajdaše pa sproti obveščal, kje so policijske kontrole in dajal navodila o dvigovanju denarja prek različnih transferjev, kot so Western Union, RIO in MoneyGram.

Od najmanj novembra 2022 do 5. decembra lani je združba zaslužila okrog 138.000 evrov.

Goran Atanasov | Avtor: D. M. Goran Atanasov D. M.
Pogodili so se s tožilstvom

Na predobravnavnih narokih je pred sodnico Polono Kukovec krivdo priznal Drago Bajić, ki niti ni bil član združbe, in za prevoz najmanj enega prebežnika dobil leto in tri mesece zapora. Odslužil ga bo lahko z delom v splošno korist, plačati mora še 600 evrov denarne kazni, odvzame pa se mu tudi protipravno pridobljena premoženjska korist 250 evrov. Stroška postopka je bil oproščen.

Še trije obtoženi so s tožilstvom sklenili sporazum o priznanju krivde. Triinpetdesetletni Ljubljančan Janko Povirk je bil obsojen na osem mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dve leti, plačati mora 500 evrov stranske denarne kazni. Njegov 26-letni sin Jakob Juš bo leto in 11 mesecev aresta oddelal v splošno korist in plačal 1000 evrov kazni.

V priporu samo še domnevni šef

Mustafa G. M. Alnajjar bo 500 evrov honorarja za prevoze drago plačal: ne samo, da mu jih bodo odvzeli, dobil je še tri leta zapora, v katerega bo sicer prihajal samo med vikendi, in plačal 7400 evrov stranske denarne kazni.

Neuradno naj bi krivdo priznalo še nekaj obtožencev, ki se jim bo, vse kaže, pridružil tudi eden od domnevno pomembnejših članov združbe Aleksandar Petrović. Ta je pred kratkim zamenjal odvetnika in je sodnica Kukovčeva zato zanj preložila predobravnavni narok, je pa že izrazil željo za pogajanje s tožilstvom. Trenutno je v hišnem priporu, za rešetkami je samo še Raša Petrović.

Komentarjev 15
  • rd2dmk2 20:01 07.september 2024.

    torej, oduzet delovno vizo in spokat na mejo ne pa dajat socialo. in veste zakaj je v SLo vse narobe. ker so vsa mesta zasedena z tujci. in njim se jebe za državo , važna jim je samo plata. me ...prikaži več zanima ali so v srbiji policaji slovenci ? ma dejete no . prodani smo in smo na istem kot židje. določilso nam nek pac, kjer naj bi imeli državo , ampak jo vodijo vsi drugi, sami mi ne. pa saj je prav. spokamo in gremo , kupimo en otok pa se preselimo tja, pa bo mir.

  • kapljač 18:09 07.september 2024.

    Sprejeti pravilo , da določenih poklicev, torej sploh pa taksistov "mekani ć " , zaradi "balkanskih navad" , lahko opravlja le pod določenimi pogoji. Ena od balkanskih navad so tudi "Ciganska posla " namreč !

  • francek 15:54 07.september 2024.

    Ni čudno, da ne spustijo Uber.