Slovenija > Črna kronika
3386 ogledov

Snežiču ni uspelo: Mescu ne bo treba delati na Karitasu

Luka Mesec Žan Kolman/KPV
Minister Luka Mesec je bil danes oproščen obtožbe za žaljivo obdolžitev, ki jo je zoper njega vložil podjetnik Rok Snežič.

Razvpiti podjetnik Rok Snežič je danes na ljubljansko okrožno sodišče prišel dobre volje: "Pričakujem obsodilno sodbo za Luko Mesca. Ne bom predlagal zaporne kazni, ampak javna dela v korist škofijskega Karitasa. Da bo še nekaj pametnega naredil v življenju."

Rok Snežič | Avtor: D. M. D. M.
Če je Janšev prijatelj, še ni javna oseba

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti si je zasebno tožbo zaradi žaljive obdolžitve nakopal z izjavo na predvolilnem soočenju devetih predstavnikov parlamentarnih strank na TV Slovenija 24. marca 2022: "Če pustimo to vlado na oblasti, nam Putinova Rusija kaže svojo lastno prihodnost – tja bomo prišli, oligarhija zbrana okoli neke politične klike, kjer bodo na veliki nogi živeli kriminalci, kot je Rok Snežič, ki je bil na neki točki po mojih informacijah vpleten v kadrovanje NPU-ja (Nacionalnega preiskovalnega urada, op. a.)."

Snežič je na dosedanjih narokih poudaril, da je zgolj podjetnik, da ni član SDS, in da osebno prijateljstvo z Janezom Janšo ne pomeni, da je javna oseba. Njegov pooblaščenec, odvetnik Goran Janžekovič, je vložil dodatne dokaze, predvsem da je bila Snežičeva obsodba izbrisana iz kazenske evidence in je torej po ustavi nedolžen, da ne v Sloveniji in ne v Bosni in Hercegovini ni v nobenem kazenskem postopku, nenazadnje pa je svojo nekaznovanost moral dokazati tudi za vpis v register lobistov.

Izgubil poslovne stranke

Danes so bile najprej na vrsti zaključne besede. "Po izvedenih dokazih je jasno, da je obdolženi zagrešil kaznivo dejanje žaljive obdolžitve s tem, ko je mojega klienta razglasil za kriminalca., čeprav mu je bila kazen izbrisana in zato velja za neobsojenega," je začel Janžekovič. "Obdolženi se je izgovarjal na medijske zapise o mojem klientu, ki pa tudi velikokrat ne odražajo dejanskega stanja, sploh ne v našem prostoru, kjer mediji niso pluralni, temveč razdeljeni na leve in desne. Prav tako ni argument svoboda govora, saj ni šlo za politični diskurz, ampak izjavo v predvolilni oddaji." Za Mesca nazadnje ni predlagal javnih del, temveč tri mesece pogojnega zapora s preizkusno dobo enega leta.

Snežič je v kratkem nagovoru priznal, da je leta 2013 s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde, ki mu je omogočil prestajanje vikend zapora "a je bilo to izbrisano še pred letom 2022 in me zato nima nihče pravice naslavljati s kriminalcem. Ker so me na Levici označevali za kriminalca in terorista, pa sem izgubil veliko poslovnih strank".

Mesca na sodbo ni bilo

"Dolžnost politikov je, da izpostavljajo in opozarjajo na prakse, sporne za demokracijo. Nedvomno tudi ni dobro, da  bi osebe, ki so bile v preteklosti že obsojene za kazniva dejanja, ne plačujejo svojih obveznosti in davkov, in se hvalijo, da imajo neformalen vpliv na politiko in kadrovanje, še pridobile moč," pa je povedal Mesčev pooblaščenec, odvetnik Marko Bobič, potem ko je opravičil ministrov izostanek, ker da se je zadržal na pogajanjih o pokojninski reformi. "Vse, kar je izrekel obdolženi, drži, o vsem so tudi obširno poročali mediji, sam pa ni imel nobenega razloga, da tem objavam ne bi verjel. Glede na to, da je zasebni tožilec priznal, da je bil v več kazenskih in predkazenskih postopkih, ter da je s tožilstvom sklenil dva sporazuma o priznanju krivde za davčno utajo in davčno goljufijo, kar pomeni, da je priznal, da je izvršil kazniva dejanja, je s tem že sam potrdil, da je kriminalec."

Po Bobičevih besedah so bile sporne izjave izrečene v okviru političnega boja, z njimi pa je Mesec želel prikazati način dela Janševe vlade, pod katero so na kadrovanje v javnih podjetjih lahko vplivale osebe, kot je Snežič: "Obdolženca je treba oprostiti obtožb, zasebni tožilec pa bi moral plačati stroške tega postopka. Vprašanje je le, ali jih bo glede na njegovo dosedanjo prakso tudi poravnal."

Snežič se bo pritožil

Sodnica Barbara Vehovar Meze je nato razglasila sodbo: Mesca je oprostila, Snežiču pa naložila plačilo stroškov postopka in nagrade odvetnikom. "Trčili sta dve ustavni pravici, do osebnega dostojanstva in svobode govora. Tožilec trdi, da ni javna oseba, a to je vsak, ki se izpostavlja v javnosti, po moji presoji tudi on. Obdolženi pa je izvoljeni predstavnik ljudstva, zato je njegova svoboda izražanja širša, saj ne zastopa samo svojega mnenja, ampak tudi mnenje volilcev. Lahko bi morda šlo za razžalitev, a tu bi moral biti razviden namen zaničevanja. Šlo je za politično borbo, kdo bo prepričal volilce, da mu bodo dali svoje glasove," je obrazložila svojo odločitev, na katero je odvetnik Janžekovič že napovedal pritožbo.

Mesec in Snežič pa se bosta še srečevala na sodišču. Podjetnik je zoper ministra vložil še dve zasebni tožbi zaradi njegovih izjav v informativni oddaji 24 ur na POP TV in v videu, objavljenem na internetu po julijski obravnavi.

Komentarjev 9
  • Avatar Leon
    Leon 19:13 23.oktober 2024.

    Snežič in Janša sta restanta na začasnem izhodu.

  • Avatar Antikrist9
    Antikrist9 18:55 23.oktober 2024.

    A se Snežićev odvetnik sploh zaveda, da mu njegov klient nikoli ne bo plačal honorarja!

  • Kmodri_ 18:29 23.oktober 2024.

    Mogoče bi Pigion dogovoril z Baidnom, da Snežišča sprimejo z svoj najbolj varovan hotel za kriminalce...zapor z kakšni puščavi!