Slovenija > Črna kronika
1972 ogledov

Dobila je ponudbo, premamila jo je, a nato ostala brez 60 tisočakov

denar banka štetje denarja denarnica evri bankkomat Profimedia
Mariborski policisti obravnavajo primer goljufije s kriptovalutami. Oškodovanka je ostala brez več deset tisoč evrov.

Mariborski policisti obravnavajo goljufijo s kriptovalutami. "Občanka se je odzvala na ponudbo trgovanja s kriptovalutami preko spleta in v skupni vrednosti nakazala finančna sredstva več kot 60.000 evrov," so sporočili. "Neznani storilec jo je ponovno kontaktiral in pozval, naj nakaže dodatna sredstva ter tako pridobi predhodno nakazana finančna sredstva."

Začetniki v svetu kriptovalut in investicijskega poslovanja so glavna tarča spletnih goljufov, opozarjajo Varni na internetu. Vse se začne z lažnimi oglasi, v katerih obljubljajo bajne zaslužke, velikokrat pa goljufi pri tem zlorabijo podobe znanih oseb. Oglasi so zelo pogosti na družbenih omrežjih, včasih pa se pojavijo tudi na novičarskih portalih, kar jim daje lažen videz legitimnosti, opozarjajo. 

Število spletnih prevar narašča. Lani so zaznali 85 odstotkov več varnostnih incidentov kot v letu pred tem.

Dobro je vedeti, da si goljufi vzamejo veliko časa za prepričevanje. S potencialnimi žrtvami navežejo stik tako prek telefona kot klepetalnic, obširno pojasnjujejo, kako poteka trgovanje. Vse to z namenom pridobiti zaupanje posameznikov.

Postopek investiranja naj bi bil enostaven. Po začetnem plačilu dobi posmeznik dostop do portala, kjer se prikazujejo izmišljeni podatki o investiciji. Premoženje stmo narašča, obenem pa vabijo k dodatnim investicijam, vse z namenom pridobitve večjih nakazil. Izplačilo sredstev pogojujejo z novimi investicijami, pojavljajo pa se tudi vedno nove zahteve za kritje različnih stroškov. 

računalnik, prevara | Avtor: Profimedia Profimedia

Kaj storiti, če ste bili žrtev prevare?

Varni na internetu svetujejo, da v primeru oškodovanja goljufijo takoj prijavite policiji. Prijavo je možno podati osebno, na številko 113, po elektronski pošti alu preko e-uprave.

Opis prevare in prijavo lahko pošljete tudi na SI-CERT, ki pa ne more pomagati pri povračilu izgubljenih sredstev.

V primeru, da sredstva še niste nakazali, takoj prekinite vso komunikacijo z goljufi in se na njihove pozive ne odzivajte.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Tomaz_321 09:19 04.oktober 2024.

    No eto... Facebook DOVOLI objavo od FAKE trgovine BIGBANG.si... Sem prijavil in NE UKREPAJO!!! Gre pa za Marshall zvočnik po akciji 9,99€!!! TO JE LAŽ FEJK!!!! KDO BO UKREPAL!!!! Bіg Bаng · 😱 Super ponudba 👉 60 Marshall zvočnikov po ...prikaži več po posebni ceni https://tinyurl.com/prodaja-zvocnik Izpolnite kratek obrazec in prejmite svoj zvočnik. Pohitite, ostalo je le nekaj kosov!

  • Tomaz_321 09:09 04.oktober 2024.

    Ok... Naj vam povem še svoje mnenje glede teh raznih finančnih goljufij na družabnih omrežjih. Na Facebooku sem dobil ničkolikokrat obvestilo na moj komentar, ki sem ga objavil na portalu ali Radia 1, ali POP TV, tudi RTVSLO.... Da mi ...prikaži več ponujajo neke bajne zaslužke, da naj vložim nek denar. OK... Dam potem na Facebooku "PRIJAVI KOMENTAR", označim, da gre za neželeno vsebino in prevaro. Facebook to obdela in kaj mi napišejo nazaj... Da so se kot skupina Facebooka odločila, da NE GRE za prevaro!!!!

  • Ogledalce 08:31 04.oktober 2024.

    Kriminalisti so v teh primerih nesposobni. Poznam primer za krajo kjer je šel denar na nek transakcijski račun in bil dvignjen kot gotovina v nemčiji. Kriminalist ni znal priti niti do lastnika bančnega računa. V EU vse lastnike računov banka ...prikaži več identificira. Se pravi je kriminalist nesposoben oz. ni naredil nič. Takih primerov je več.