Slovenija > Črna kronika
24939 ogledov

Preden ji je prerezal vrat: Babica je bila kot živa smrt!

Darko Leskovar D. M. Rakova jelša
Ljubljančanu Darku Leskovarju so zaradi poskusa uboja lastne babice Jožefe N. odredili psihiatrično zdravljenje s prostosti.

Šestega maja so se svojci in prijatelji na Plečnikovih Žalah poslovili od 89-letne Jožefe N. Umrla je zaradi bolezni, a bila pol leta prej tudi žrtev brutalnega napada svojega vnuka Darka Leskovarja.

Darko Leskovar | Avtor: D. M. D. M.
V žepu našel kokain

Enainštiridesetletni invalidski upokojenec, ki ima paranoidno shizofrenijo, se spopada z odvisnostjo od drog, ob njih je tudi kaj popil. Po svojih besedah je bil "čist" šest mesecev, usodnega 2. novembra lani pa je v žepu jakne našel štiri zavitke kokaina. Zaužil ga je dvakrat po en gram in popil tri pločevinke piva. Priznal je tudi, da je nehal jemati tablete.

Posledica je bila grozljiva. Nekaj pred sedmo zvečer se je, oborožen s kuhinjskim nožem, povzpel v zgornje nadstropje hiše v ljubljanski Rakovi jelši, kjer je ležala njegova nepokretna in dementna babica Pepca, kot so klicali Jožefo. "Čutil sem satana v hiši, bil ves prestrašen in paranoičen, zato sem šel gor k babici. Tam sem zagledal grozno prikazen, babica je bila kot živa smrt," je pripovedoval sodnici Ireni Škulj Gradišar.

Z brisačo ustavljal krvavenje

Pepci je z udarcem zlomil lobanjsko bazo, z nožem pa ji zarezal v vrat vse do globokih mišic. S svojim dejanjem bi po prepričanju tožilstva nadaljeval, če ga ne bi zaustavila mama, ki je nato na številko 112 javila, da je sin prerezal vrat svoji babici. "V sobi je bilo več ljudi, na postelji starejša ženska. Veliko je bilo kričanja, panike, ena od žensk je kričala: 'Ubil jo je, uboga moja mamica, kaj ji je naredil!' Moški je ženski na postelji držal brisačo na vratu, bilo je veliko krvi," je na sodišču pričal policist Žiga Š.

Leskovar je po zločinu pobegnil, nož z 20-centimetrskim rezilom odvrgel v Gradaščico in se, kot je zatrdil, celo noč skrival za bližnjo cerkvijo. Policistom se ob jutranjem prijetju ni upiral. Priprt je bil na forenzičnem oddelku mariborske psihiatrije.

V bolnišnici še vsaj tri mesece

Ker je bil po mnenju sodnega izvedenca psihiatrične stroke ob dejanju neprišteven, je bilo jasno, da zapora ne bo videl, vprašanje je bilo samo, kakšen ukrep zdravljenja mu bo izrekla sodnica Škulj Gradišarjeva. Obramba in psihiatrična izvedenka dr. Vesna Švab so predlagali ambulantno zdravljenje s prostosti, tožilstvo pa se je zavzelo za obvezno psihiatrično zdravljenje v zdravstveni ustanovi. Leskovar je bil namreč v preteklosti že nasilen in oktobra 2018 so mu izrekli ukrep obveznega zdravljenja s prostosti.

Sodnica je nazadnje sledila obrambi in izvedenki Švabovi, bo pa Leskovar ostal v bolnišnici še najmanj tri mesece, morda tudi dlje – dokler zdravniki ne bodo ocenili, da bo na prostosti sledil navodilom ambulantnega zdravnika. Tudi takrat pa bo pod nadzorom, da slučajno ne bi nehal jemati zdravila, testirali ga bodo na droge. Ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja s prostosti lahko traja najdlje dve leti.

Komentarjev 4
  • Soljatar 09:58 10.september 2024.

    tip zgleda star najmanj 60 let, ne pa 41...

  • bernadette 09:47 10.september 2024.

    Na vašo pozornost SI RES KRISTJAN!!!!!!!!!!!!!! Potrebujete posojilo ali financiranje za svoj projekt? Ali želite plačati dolgove? Ali so banke zavrnile vašo datoteko? Za rešitev vaših težav se obrnite na nas, zastopamo organizacijo FINANČNA PODPORA, ki je bila ustvarjena za ...prikaži več potrebe revnih in ljudi v težavah Kontakt: souienfinanciersa@gmail.com soutienfinanciersa@gmail.com

  • Avatar Zala
    Zala 09:39 10.september 2024.

    Človek ima hude psihične motnje. Prav gotovo kot tak bolnik ne more živeti na prostosti.