Slovenija > Črna kronika
13831 ogledov

Policija: Nekaterim poberejo vse prihranke

Starejša hiša
1/3
Policisti so bili včeraj obveščeni o drzni tatvini, ki je bila izvršena včeraj okoli 14. ure na Stari Vrhniki.

Neznani storilec je na domu zamotil starejšega oškodovanca s pogovorom o geodetskih meritvah. Drug storilec je medtem iz hiše odtujil denar in tako lastnika oškodoval za nekaj tisoč evrov. S kraja sta se storilca odpeljala z avtom črne barve, karavan izvedbe.

"Na Policijski upravi Ljubljana opažamo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršijo tako, da oškodovance zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve so predvsem starejši občani, nekaterim poberejo tudi vse prihranke in je teža dejanj zato še toliko večja. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode,  da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo," opozarjajo policisti. 

Občanom svetujejo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi "stopijo samo za vogal". Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in registrsko številko vozila).

V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočamo, da takoj obvestijo policijo na številko 113 ali najbližjo policijsko postajo.

"Svojce starejših oseb, sosede ali druge prosimo, da se o načinu izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj pogovorijo s starejšimi osebami in jim predstavijo opisan način delovanja storilcev ter preventivne ukrepe," svetujejo policisti. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Avatar mahatma2
    mahatma2 23:33 21.maj 2024.

    Ne vem kako pride do situacije , da lahko nekdo vstopi neopaženo in kje seveda v hišo medtem , ko se lastnik pogovarja z tistim , ki ga zamoti. Pri nas je kaj takega bom rekel ne nemogoče ampak skoraj ...prikaži več nemogoče , ker bi pes lajal kot nor , sicer pes ni napadalen ampak dokaj velik in zelo glasen , kadar se pojavi neznana oseba. Upam , da jih policija čimprej dobi in če so pravi potem tudi nekaj policijskega nasilja ne bi škodilo.

  • andrija 15:15 21.maj 2024.

    pa slovenija je varna,ni nasilja,ni kriminala

  • Grof 14:49 21.maj 2024.

    Podobno se dogaja v Ljubljani, ko se združita dvačefurj, Magnifiko in seronja Janovič, najprej vila v Kosszah, potem zmanjka dnarja za razkošje, pa ajde Zoki, daj mi Tivoli, ja tebi pola od pola milijona, naivna jugovina pa na koncert, 15000 ...prikaži več vstopnic po 40 € je 600 000 kurčkov v kešu, park pa uničen za 10 naslednjih let, jao, ja šta nam rade čefuri, rade asfalt rez podlage, …