Slovenija > Črna kronika
17333 ogledov

Starši učenca v šoli fizično obračunali z njegovim romskim sošolcem

OŠ Šentjernej googlemaps
Na osnovni šoli Šentjernej so starši enega od učencev predmetne stopnje fizično obračunali z njegovim sošolcem romske narodnosti. Dogodek preiskuje policija.

Na osnovni Šoli Šentjernej s skoraj tisoč učenci se je včeraj zgodil incident, kakršnega Aljoša Šip, ki je ravnateljstvo prevzel na prvi dan izbruha covida-19 v Sloveniji, ne pomni. Opisal ga je toliko podrobno, kot ga je lahko, seveda zaradi zaščite mladoletnih otrok: "Okrog poldneva sta v šolo vstopila starša učenca predmetne stopnje. Informator na vratih (javni delavec in ne dežurni učenec, op. a.), je odšel obvestit ućiteljico, starši pa so zatem iz učilnice poklicali svojega sina in njegovega sošolca."

Učiteljica na bolniški

Na hodniku sta nato po Šipovih besedah oče in mama učenca malega Roma napadla verbalno in fizično, dokler ni posegla vmes učiteljica, "ki ji čestitam za njeno ravnanje, danes je na bolniški". Na pomoč so prihiteli tudi drugi zaposleni na šoli, na čelu z ravnateljem: "Ločili smo jih in opravili razgovore z vsemi starši, tudi napadenega dečka, ter poklicali policijo. Ob 19.30 smo se pogovorili še s starši ostalih otrok."

Z novomeške policijske uprave so sporočili, da je v prostore šole vstopil 48-letnik ter fizično napadel in večkrat udaril enega izmed učencev. Pretepanje je poskušala preprečiti zaposlena na šoli, po posredovanju tudi ostalih zaposlenih pa je moški prenehal z nasiljem. Policisti trenutno nadaljujejo z zbiranjem obvestil in ugotavljanjem vseh okoliščin. Z namenom razjasnitve bodo opravili pogovore s predstavniki šole, otroci in starši. Na podlagi ugotovitev bodo zoper 48-letnika ustrezno ukrepali.

Vhod danes zaklenjen

Kaj je bil povod za prihod razjarjenih staršev, ni znano, po nekaterih informacijah naj bi se učenca sprla. Ravnatelj Šip se je danes zjutraj sestal z učiteljskim zborom in sledi vsem predpisanim protokolom, ki veljajo za takšne primere, v navezi so tudi s svetovalno službo: "Takšna dejanja so nedopustna. Želim, da naša šola, ki je kot je znano, v občini, kjer je ozračje razgreto, ohrani svoje ravnovesje. Naredil bom vse, da zaščitim otroke in njihove starše, in upam, da se bodo iz tega dogodka kaj naučili."

Vhod v šolo je bil danes zaklenjen, učence pa je sprejemal ravnatelj Šip osebno. V bližini naj bi bila za vsak primer tudi policijska patrulja, a eskalacije nasilja menda ni bilo pričakovati in je tudi ni bilo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 86
  • kapljač 16:54 14.september 2024.

    Tako problemi se vedno rešujejo na licu mesta . Vsekakor če braniš svojega otroka , bi Slovenci morali , kdaj že , pokazati več poguma.

  • atamama 11:06 14.september 2024.

    Počasi ampak gre, prave informacije kdo je koga prihajajo na plan: https://dolenjskilist.svet24.si/2024/09/13/293147/novice/dolenjska/ocetu_prekipelo_obracunal_z_romskim_ucencem__ker_je_skusal_zascititi_svojega_otroka/

  • atamama 10:12 14.september 2024.

    V celotni zadevi pa je eminenten molk policije. Ko so se dogajala huda kazniva dejanja s strani ciganske populacije so imeli tiskovne konference s poudarki...obvladujemo situacijo... Sedaj, ko so ugotovili-če še niso spremenili ugotovitve po nareku-da so v tej šoli ...prikaži več sistematično maltretirali ciganski otroci določene šibkejše otroke pa vse tiho je bilo. Kako so preventivno obvladovali situacijo. Pod preprogo, skupaj s statistiko neobiskovanja pouka ciganov? Veliko gnilega se je nabralo, kajne?