Slovenija > Črna kronika
5695 ogledov

Obtoženi sodnik, ki je oprostil Milka Noviča, zbežal s sodišča

sodišče Celje Saša Despot
Zdaj že nekdanjega sodnika Zvjezdana Radonjića, obtoženega obrekovanja in razžalitve, so danes prisilno privedli na celjsko sodišče, pa ga potem spet iskali po mestu, ker je samovoljno zapustil dvorano. Toda sodbi ni ubežal.

Triinšestdesetletni Zvjezdan Radonjić, rojen v Zagrebu očetu Srbu in materi Slovenki, je sodnik postal leta 1996, najprej na okrajnem sodišču v Kamniku in nato okrožnem v Ljubljani, kjer je v javnosti zaslovel s sojenjem Milku Noviču.

Zvjezdan Radonjić | Avtor: Zvjezdana Radonjića so vklenili.
Obsoditi bi moral nedolžnega

Temu so zaradi umora direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika decembra 2014 sodili kar trikrat: prvič je bil obsojen na 25 let zapora, drugič ga je Radonjić oprostil, oprostilno sodbo pa je izrekla tudi sodnica Sinja Božičnik na tretjem sojenju. Tožilstvo se je takrat pritožilo, vendar je višje sodišče pritožbo zavrnilo zavoljo zastaranja. Novič, ki je bil zaprt skoraj tri leta in pol, zdaj od države zahteva 1,5 milijona evrov odškodnine.

Radonjića so leta 2020 začasno suspendirali zavoljo več težjih disciplinskih kršitev, med drugim nedostojne komunikacije v več primerih, enkrat pa naj bi celo odklonil sodniško dolžnost, poročanje predsedniku sodišča. Ovadili so ga tudi zaradi suma krive ovadbe, ki jo je podal glede domnevnega podkupovanja na višjem sodišču. Sam je prepričan, da so ga suspendirali zavoljo primera Novič, v katerem naj bi moral "obsoditi nedolžnega človeka".

A ne, da ne boš oprostil Noviča

Tudi danes končano sojenje na celjskem okrožnem sodišču se je vrtelo okrog zadeve Novič. Radonjić je namreč v obrazložitvi takratne oprostilne sodbe govoril o pritiskih, ki da jih je bil deležen s strani sodnice Andreje Sedej Grčar in tožilke Blanke Žgajnar, zaradi česar sta vložili tožbo zavoljo obrekovanja in razžalitve.

Radonjić je tedaj javno dejal, da je k njemu hodila "določena sodnica", ki da je v kontaktu s skupino državnih tožilcev in mu namigovala, "a ne da ne boš oprostil Noviča", predsedniku okrožnega sodišča v Ljubljani Marjanu Pogačniku pa nato razkril, da je bila to Sedej Grčarjeva v dogovoru s tožilko Žgajnarjevo in pooblaščencem Jamnikove soproge, odvetnikom Miho Kuničem.

Tožnica Sedej Grčarjeva je po poročanju Večera celjski sodnici Gordani Malović na sojenju zatrdila, da na Radonjića ni nikoli pritiskala, in da tudi niso resnične njegove navedbe, da ga je obiskovala v pisarni. Kunič pa je izpovedal, da je sojenje Noviču vodil "čudno", da mu ni dovolil zastavljati nekaterih vprašanj in da je Žgajnarjevo celo nagnal iz sodne dvorane, ko je hotela podati dokazni predlog. O kakšnih pritiskih je izvedel šele ob razglasitvi sodbe.

Policista sta ga vklenila

Ker se Radonjić ni redno odzival na obravnave, so ga danes iz Ljubljane prisilno privedli policisti. A v sodni dvorani ni dolgo zdržal, kmalu po začetku zaključnega govora tožilke je vstal in odšel, tako da je sodnica Malovićeva odredila ponovno privedbo. Policista sta ga našla v bližini sodišča in nazadnje, ker spet ni hotel v dvorano, kratko malo vklenila.

Toda na razglasitev sodbe ga ni bilo. Malovićeva ga je spoznala za krivega in mu za tri kazniva dejanja obrekovanja ter eno razžalitve izrekla enotno denarno kazen v višini 9.000 evrov, ki jo mora poravnati v treh mesecih od pravnomočnosti sodbe. Radonjić se namerava pritožiti.

Komentarjev 9
  • Ender3 16:12 10.oktober 2024.

    Včasih je dobro prebrati prispevek tudi avtorja kakšnega drugega medije. Marsikaj se lahko zamolči in resnica je večkrat v podrobnostih..Radonjić ima sicer veliko podporo strankarskih medijev.. https://svet24.si/clanek/novice/crna-kronika/6707c45949f83/nekdanjega-sodnika-radonjica-pred-sodbo-olisicili-policisti-za-obrekovanje-sodnice-in-tozilke-mora-placati-9000-evrov

  • Avatar MK_NSFW
    MK_NSFW 15:57 10.oktober 2024.

    Radonjiću se je verjetno od vsega hudega pomračil um ampak pokazal pa je kako naše sodstvo deluje navijaško, netransparentno in da ga je moč nadzirati in mu celo ukazovati.

  • bobubob 14:50 10.oktober 2024.

    Čudna so pota Gospodova...ampak imeli bomo pa vsaj enega sodnika, ki ve, na kakšen način resnično deluje naše 'pravosodje'. Morda bi bil dober za ministra pravosodja. Seveda le v vladi, ki bi jo vzpostavili Marsovci, ne Slovenci.