Slovenija > Črna kronika
17640 ogledov

Občinski svetnik pijan zbil pešca na berglah in pobegnil

Prometna nesreča PU Novo mesto Fotografija je simbolična.
Borut Knez je trčil v invalida in ga hudo poškodoval, vendar odpeljal naprej. S tožilstvom si je izpogajal zelo milo kazen, ki ga bo še najbolj udarila po žepu.

Štiriintridesetletni Borut Knez iz Čužnje vasi, zaposlen v Kmetijski zadrugi Trebnje-Krka, je med prebivalci občine Mokronog-Trebelno očitno precej priljubljen, saj so ga na nadomestnih volitvah izvolili za občinskega svetnika na listi SDS. Na tem položaju je bil tudi še 12. novembra 2022, torej dan po enem večjih slovenskih praznikov, martinovem, ko je nekaj pred četrto popoldne sedel za volan svojega sivega volkswagna tourana.

Borut Knez | Avtor: D. M. Borut Knez D. M.

Zlomljeni nogi, poškodbe glave

Od Mokronoga proti Trebelnem je vozil preblizu preblizu desnega roba cestišča in zadel 67-letnega invalida Jožeta J., ki si je pri hoji pomagal z berglami, in je tudi nosil odsevni jopič. Pešca je vrglo na vetrobransko steklo, od tam pa na travnato brežino ob cesti, kjer je obležal z zlomljenima golenima in poškodovano glavo. Toda Knez ni ustavil, samo pritisnil je na plin.

Jože J., ki se je po naših informacijah kot že tolikokrat poprej namenil na obisk k prijatelju v Češnjice pri Trebelnem, je imel veliko srečo, da so ga nezavestnega zelo hitro našli domačini. Poklicali so reševalce in policiste, ki so praktično takoj v Čužnji vasi izsledili avto s poškodovanim prednjim steklom in pokrovom motorja, last Boruta Kneza. Preizkus z alkotestom je pokazal, da je imel v času nesreče v krvi najmanj 1,1 promila alkohola. Jože J. je bil popolnoma trezen.

Do šest let zapora

Novomeška okrožna državna tožilka Barbara Prevolšek je Knezu očitala nevarno vožnjo v cestnem prometu, za kar je zagrožena kazen do pet let zapora, in zapustitev poškodovanca v prometni nesreči, kar se kaznuje z do enim letom aresta. Pod težo dokazov je klonil tudi svetnik in, verjetno po nasvetu zagovornika, odvetnika Mateja Šporarja, še pred predobravnavnim narokom pristal na priznanje krivde ter sklenitev sporazuma s tožilstvom, da si izgovori čim milejšo kazen.

In ta je, kot smo slišali včeraj na okrožnem sodišču v Novem mestu, zares blaga. Okrožni sodnik Peter Žnidaršič, ki je pač moral slediti podpisanemu sporazumu, mu je izrekel eno leto in tri mesece zapora za nevarno vožnjo in tri mesece za zapustitev poškodovanca, enotna se je glasila eno leto in pet mesecev aresta, vendar pogojnega! Če Knez v naslednjih petih letih ne bo povzročil podobne nesreče, ne bo nikoli videl rešetk. Olajševalna okoliščina je bila njegova nepredkaznovanost. Bo pa v petih dneh od pravnomočnosti sodbe moral plačati 5.000 evrov stranske kazni ter povrniti stroške postopka.

V drugo ni bil izvoljen

Knez v sodni dvorani ni odprl ust, čeprav je imel priložnost, redkobeseden pa je bil tudi zunaj. V nekaj skopih stavkih je povedal, da mu je žal in je bila to zanj huda šola. Menda je tudi obiskal Jožeta J. in se mu opravičil.

Mimogrede, za občinskega svetnika je kandidiral tudi konec leta 2022, vendar proti svojemu tekmecu dobil samo 30,72 odstotka glasov.

Komentarjev 23
  • bobubob 22:14 29.junij 2024.

    Vsi smo samo ljudje in ne bogovi, kot se nekateri hočejo prikazati plebsu. Običajno so vipoidi se večji reveži...ne sicer finančno, zato pa drugače. Življenje te prej ko slej razkrinka.

  • kapljač 20:18 29.junij 2024.

    Janšev kupleraj!

  • McBobo 20:09 29.junij 2024.

    Kakor poznam SDS, ga bodo izločili iz stranke. Kar pa za komunajzarske stranke to ni pravilo, kar je razumljivo, saj če pogledaš goloba ti je vse jasno.