Slovenija > Črna kronika
11813 ogledov

Novinarja Pop TV zabodla v srce, ni mu bilo pomoči

Aleš Tihec mariborinfo.com
Irena Tihec na današnjem predobravnavnem naroku ni priznala krivde za uboj moža Aleša Tihca, saj vztraja, da je šlo za samoobrambo.

Športni novinar Aleš Tihec, ki je dolgo delal na Pop TV, bil prvi urednik Sportkluba Slovenija, nazadnje pa je bil zaposlen na marketingu TV Arena, je 15. aprila 2022 umrl nasilne smrti. V družinski hiši v Brunšviku ga je s kuhinjskim nožem zabodla 47-letna žena Irena Tihec. Dva otroka sta ostala brez očeta, ali bosta za nekaj časa tudi brez matere, bo pokazalo sojenje.

Posredoval je sosed

Po krvavem dejanju je na zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom povedala, da je bil 48-letni Aleš že prej psihično in fizično nasilen do nje. Bil naj bi tudi patološko ljubosumen in usodnega dne naj bi ga zmotilo sporočilo njenega sodelavca, ki ga je na telefon dobila medtem, ko sta se zapeljala v Maribor po opravkih. Aleš naj bi z njo obračunaval že med vračanjem, ko je avto ustavil na letališču, nato pa še na domačem dvorišču, kjer ga je menda moral ustaviti sosed. Obračunavanje se je očitno nadaljevalo v hiši, kjer pa ni bilo prič.

Irena že ves čas zatrjuje, da je šlo za samoobrambo. Moža je zabodla le enkrat, vendar globoko v prsni koš, zaradi česar je izkrvavel. Pri silobranu je vztrajala tudi na današnjem predobravnavnem naroku pred mariborsko okrožno sodnico Majo Balažic: "Ne priznam krivde. Nikoli v življenju ne bi storila tega, če se ne bi branila."

Samoobramba tudi v Trebnjem

Njena zagovornica, odvetnica  Vesna Györkös Žnidar, je poudarila, da je bilo leta 2022 med žrtvami uboja oziroma umora kar sedem žensk. Ker meni, da bo sojenje, ki se bo začelo 23. januarja, pomembno za večjo pozornost družbe do nasilja v družini, v večjem delu ne bo predlagala izključitve javnosti, torej predvsem novinarjev.

Tihčeva se bo zagovarjala s prostosti, saj je Györkös Žnidarjeva nekaj dni po tragediji dosegla odpravo pripora, tega pa preiskovalni sodnik Marku P., osumljenemu petkovemu uboju Janeza M. v kmetijski zadrugi v Trebnjem, sploh ni odredil. Tudi v tem primeru naj bi šlo za očitno samoobrambo.

Kmetijska zadruga Trebnje | Avtor: D. M. Kmetijska zadruga Trebnje D. M.
Oseminštiridesetletnega Janeza iz Korenitke, lučaj od Trebnjega, je partnerica zapustila pred kakšnim letom, česar očitno ni mogel preboleti. Večkrat je že grozil njenemu sodelavcu v kmetijski zadrugi, med strankami priljubljenemu 49-letnemu mesarju Marku. Na prepoved približevanja svoji bivši se ni menil in tako je minuli petek okrog pol sedmih zvečer skozi zadnja vrata vstopil v kmetijsko zadrugo ter se pognal za njo. Po naših informacijah je medtem zagledal Marka in ga napadel, začel daviti. Marko je, vse kaže, v obrambi pograbil prvo stvar, ki mu je prišla pod roko, v mesnici je pač to nož.

"Po pripovedovanju sodelavcev je šlo za samoobrambo. Tudi jaz dobro poznam Marka, ki je izredno korekten človek, nikoli ni bil agresiven. Zelo mi je žal, kar se je zgodilo," nam je po tragičnem dogodku povedal direktor KZ Trebnje-Krka Stanko Tomšič.

Komentarjev 4
  • Žvižgač 14:35 24.september 2024.

    Tukaj gre za enakost in enakopravnost. Važen je rezultat.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 14:22 24.september 2024.

    Ko mori moški je pol manj senzacionalno, kot če mori ženska, pa ni važno iz kakšnega razloga. Je pa dejstvo, da je za žrtve nasilja narejeno premalo, žrtve pa se tudi prepozno ali celo nikoli, odločajo poiskati pomoč.