Slovenija > Črna kronika
28865 ogledov

Kričala je: Ubil jo je, uboga moja mamica, kaj ji je naredil!

Darko Leskovar D. M.
Darka Leskovarja, obtoženega poskusa uboja lastne babice, včeraj na njegovo željo ni bilo na ljubljansko sodišče, a so kljub temu zaslišali policiste.

Enaintridesetletni Urban Rupnik je bil 5. oktobra lani dogovorjen za kosilo pri starih starših Tereziji in Antonu Rupniku v Logatcu. Obisk se je sprevrgel v družinsko tragedijo. "Mirno smo se pogovarjali za mizo. Nikdar se nismo prepirali. Potem je pozvonil poštar in mož se je z nožičem lotil odpiranja pošte. Ti imaš pa majhen nožek, mu je rekel Urban, v kuhinji vzel velik kuhinjski nož in ga brez besed začel štihati," je na ljubljanskem okrožnem sodišču februarja pripovedovala 84-letna Terezija.

Štiri leta starejši Anton je izkrvavel zaradi 27 vbodnih ran in ureznin. Sodni izvedenec za psihiatrijo dr. Matej Kravos je ugotovil, da ima Urban duševno motnjo sindroma odvisnosti od različnih drog in je bil ob dejanju neprišteven. Tudi sam je priznal, da na dan vzame od 1,5 do tri grame kokaina. Sodnica Dejana Fekonja mu je lahko le izrekla ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja v zdravstvenem zavodu.

V žepu našel kokain

Slab mesec kasneje, 2. novembra, je prebivalce Rakove jelše v Ljubljani pretresel skoraj identičen krvav dogodek. Storilec je bil spet vnuk, spoznan za neprištevnega, le žrtev tokrat ni bila dedek, ampak babica, ki po spletu srečnih okoliščin tudi ni umrla. Darku Leskovarju zdaj sodijo za poskus uboja 89-letne Jožefe N.

Darko Leskovar | Avtor: D. M. Rakova jelša D. M.
Enainštiridesetletni invalidski upokojenec se je po svojih besedah hotel otresti odvisnosti od drog in je bil čist približno že pol leta, potem pa je v žepu jakne našel nekaj zavitkov kokaina. Na usodni četrtek je spil tri pive in zaužil gram belega prahu. Ob tem je priznal, da je že pred časom nehal jemati tablete, katere, ni razkril, a je sklepati, da za svojo duševno bolezen, paranoidno shizofrenijo.

Posledica vsega naj bi bila, da ga je "preganjal satan" in ves prestrašen in paranoičen se je nekaj pred sedmo zvečer povzpel v zgornje nadstropje k Pepci, ki je nepokretna ležala v postelji: "Tam sem zagledal grozno prikazen, babica je bila kot živa smrt."

Z velikim nožem, ki ga je vzel v kuhinji, ji je zadal rano, ki je segala do globokih mišic, ob tem ji je z udarcem, ki se ga ne spominja, zlomil lobanjsko bazo.

Z brisačo ustavljal krvavenje

Pres sodnico Ireno Škulj Gradišar so včeraj pričali trije policisti s policijske postaje na Viču, ki so med prvimi prihiteli do dvojčka na križišču Poti v Rakovo jelšo in Delakove ulice. Po pripovedovanju Žige Š. jih je na dvorišču že čakal moški, ki jim je dejal, da je osumljeni zbežal, ranjenka pa je zgoraj v hiši: "V sobi je bilo več ljudi, na postelji starejša ženska. Veliko je bilo kričanja, panike, ena od žensk je kričala: 'Ubil jo je, uboga moja mamica, kaj ji je naredil!' Moški je ženski na postelji držal brisačo na vratu, bilo je veliko krvi."

Drug policist, Žiga N., je pojasnil, da sta s kolegom ljudem v hiši naročila, naj še naprej pritiskajo na rano, sam pa je pregledal zgornje prostore, če se osumljenec slučajno kje ne skriva. Ni ga bilo, prav tako ne zunaj. Žiga Š. je tam ostal čez noč, če bi se Leskovar slučajno vrnil. Zjutraj so jih obvestili, da so ga prijeli v bližini Trnovega in se aretaciji ni upiral.

Z nečim verskim

Njegov oče je policistom tudi povedal, da je od zgoraj slišal ropot, kar se mu je zaradi Pepčine nepokretnosti zdelo nenavadno. Šel je pogledat v njeno sobo in tam zagledal sina z nožem v roki. Zagrabil ga je in zavpil, kaj je naredil, on pa mu je odvril, da "z nečim verskim".

Kot rečeno, je bil tudi Leskovar, ki ga včeraj na njegovo željo ni bilo na sodišče, po psihiatričnem izvedenskem mnenju neprišteven zaradi paranoidne shizofrenije in odvisnosti od kokaina ter alkohola, in se bo zato po končanem sojenju zagotovo naprej zdravil na forenzičnem oddelku mariborske psihiatrije. Skupaj z Urbanom Rupnikom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 20
  • Idioti 22:01 18.april 2024.

    Včeraj sem poslal zahtevo , da se kot najnujnejše na fronti najdejo in pokončajo vojaki porivalca kadavra . Danes že prihaja lepa vest , da so prve enote Legije že likvidirali v Černigoju . Macroni dej nam povej , kolk ...prikaži večlk so ti jih pobil . Poljak je tko PI ZDA , da ne bo povedal kolk imajo oni mrtvih ! Teli tvoji Legiji bomo spremenili ime in sicer do konca meseca v Črno Legijo . Pa ne se sekirat , tud Hrvati so svojo zgubel malo slje pri Stalingradu , no vi še do meje ne boste prišli. Čez 10 dni

  • Avatar Uroš Fric
    uros8 18:06 18.april 2024.

    2. Z minimalno urno postavko za njegovo ali njeno delo. Pa brez prostih izhodov ob koncih tedna, prvi obisk svojcev ali prijateljev po treh šele po treh desetletjih ječe, pa obisk ali družabni dogodek za zapornika ne sme biti daljši ...prikaži več od 70. sekund. Da se mu ne bo še bolj stožilo po zunanjem svetu. Pa brez interneta, televizije, radia in ostalih elektronskih naprav v zaporu. Plačilo velja tudi za pranje oblačil, mila, šampone, zobne ščetke in kreme. Koledarji in slike na steni - prepovedani.

  • Avatar Uroš Fric
    uros8 17:56 18.april 2024.

    Tisti, ki pišejo zakone, imajo očitno za seboj celo kopico kriminalnih dejanj in s tako gnilo zakonodajo, kot jo imamo, so vsi kmalu na prostosti, kakšni si pa lahko obetajo še odškodnino od države. Droga in alkohol ne moreta biti ...prikaži več olajševalna okoliščina za storilce kaznivih dejanj, temveč bi morali storilce kaznovati še bolj drastično. Pa vsak storilec bi moral odslužiti bivanje z delom, brez da dobi cent, hrana, pijača, bivanje in delo zapornikov so njegov strošek, ki ga mora sam odplačati.