Slovenija > Črna kronika
4355 ogledov

Jerca Legan in Milan M. Cvikl včeraj začela vojno za vilo in avto

Jerca Legan Cvikl Osebni arhiv
Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je včeraj začel, ne pa tudi še končal pripravljalni narok za delitev milijonske vile Jera med bivša zakonca Jerco Legan in Milana M. Cvikla.

Antropologinja, publicistka in producentka Jerca Legan in Milan Martin Cvikl, viceguverner Banke Slovenije – in neuradno kandidat za novega guvernerja, čemur pa menda nista naklonjena Gibanje Svoboda in Levica – sta se po trinajstih letih zakona, v katerih sta se jima rodila dva sinova, dokončno razšla na pragu lanskega poletja. Toda ločitev ni bila idilična in se bosta tudi še prihodnje leto srečevala na sodišču.

Vila Jera, premičnine in volvo

Tako nekdanji poslanec Socialnih demokratov, minister brez resorja, pristojen za evropske zadeve, generalni sekretar vlade Boruta Pahorja in član Evropskega računskega sodišča zasebno toži Leganovo zaradi opravljanja, kriv je intervju v reviji Jana, v katerem je odkrito spregovorila o svojem zakonu. Cvikla, ki je bil po naših virih ovaden zaradi suma nasilja v družini - kriminalisti so zadevo po uradni dolžnosti posredovali na ljubljansko tožilstvo in, kot nam je znano, še ni končana - marca na predobravnavni narok ni bilo, se je pa odzval na včerajšnji pripravljalni narok na pravdnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča.

Leganova je vložila tožbo za ugotovitev obsega in deležev na skupnem premoženju v vrednosti 3.210.000 evrov, zadevala pa naj bi se Vile Jere, premičnin v njej in avtomobila znamke Volvo.

Hišo kupila od staršev Arturja Šterna

Stavbo na Lončarski stezi pod Ljubljanskim gradom sta zakonca kupila od staršev razvpitega biologa, veterinarja in esejista Arturja Šterna in jo, ker je bila v slabem stanju, temeljito obnovila. Nad obnovo je bdela Leganova, vanjo sta oba veliko vlagala, toda iz luksuznega domovanja sta se v skladu z medsebojnim dogovorom oba izselila, čeprav so, kot smo izvedeli, njega še videvali tam.

Vila naj bi bila ocenjena na štiri milijone evrov, za njen najem in kasneje nakup pa se je zanimal tudi predsednik vlade Robert Golob, vendar si je po ogledu s partnerico Tino Gaber in sinom kljub začetnemu navdušenju premislil, ker da v njej čuti "preveč osebne bolečine".

Leganova popustila, Cvikl ne

Na včerajšnjem poskusu poravnave med Leganovo, ki jo zastopa odvetnik Jože Oberstar, in Cviklom, ta je najel odvetnika Andreja Kraška, novinarji nismo smeli biti prisotni, sodnica Barbara Zakelšek Humar nas je v sodno dvorano spustila šele deset minut pred zaključkom obravnave.

Smo pa v tem času le izvedeli nekaj dejstev. "Moja stranka je popustila, nasprotna pa noče nič," je dejal Oberstar. Leganova je povedala, da ji je bivši mož pred letom dni vzel ključe volva. "Avto je v lasti Summit Leasinga," ji je odvrnil Cvikl, ki je, očitno, ker se niso uspeli poravnati na način, kot je sam želel, napovedal protitožbo v vrednosti 300.000 evrov za nepremičnino na Bledu. Gre za hišo, ki izhaja tudi iz premoženja staršev Leganove, naj bi pa en del skupaj prenovila skupaj s Cviklom.

Ne da tega, kar je ustvarila v zakonu

"Največja možna vrednost spora je 180.000 evrov, saj večjih vlaganj od toliko ni bilo," se je uprl Oberstar, Krašek pa je na njegovo veliko začudenje takoj pristal in znižal znesek za 120.000 evrov, menda zato, da bi olajšal delo sodišču.

Pripravljalni narok se bo nadaljeval 30. januarja. Cvikl sicer ob včerajšnjem prihodu na sodišče ni hotel dati izjave, Leganova pa je po koncu naroka povedala: "Nikomur ne želim ničesar vzeti in tudi njemu ne. Ne dam pa tega, kar sem ustvarila v zakonu."

Komentarjev 2
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 07:01 18.oktober 2024.

    Če me kdo vpraša v tujini, kakšni smo Slovenci v resnici? Ta dva intelektualca ponazorita vso resnico uspešnega Slovenca !

  • atamama 06:54 18.oktober 2024.

    Še nobena ločitev ni bila lepa....... pa tudi ta dokazuje, da sta oba pod kožo in v genih povprečna,.....