Slovenija > Črna kronika
4903 ogledov

Aleš Hojs ničesar ne obžaluje, ravno nasprotno: Onanirali so nad mrtvimi!

Aleš Hojs D. M.
Socialne demokrate so leta 2021 razburile izjave takratnega notranjega ministra Aleša Hojsa, češ da so pozivali k nasilnim protestom in kršitvi protikoronskih ukrepov. Postopek na sodišču se je ta teden komaj dobro začel, a tudi že končal.

Prvak SDS Janez Janša je koalicijsko vlado s SMC, NSi in DeSUS sestavil marca 2020, ko je v Sloveniji izbruhnila epidemija covida-19. Imel je veliko podpornikov, a tudi nasprotnikov, ki so nestrinjanje z odloki za zajezitev bolezni, sumi korupcije in varčevalnimi ukrepi izkazovali na prostestnih shodih. Ker je bila nekaj časa dovoljena le rekreacija na prostem, so ob petkih zajahali kolesa. Pogačarjev šport je postal tako rekoč simbol protestov. A te so organizirale tudi druge skupine, sploh četrtkovi, 5. novembra 2020, so se sprevrgli v nemire.

Nasilništvo smo obsojali

Državljani so za zdrav duh v zdravem telesu ob petkih vzdrževali tudi v letu 2021, septembra pa naj bi tedanji notranji minister Aleš Hojs v gledanih informativnih televizijskih oddajah očital Socialnim demokratom (SD), da stojijo za organizacijo shodov, ki so postali nasilni. SD je prek odvetnice Ines Rostohor Dežman iz odvetniške družbe Pirc Musar zato na pravdnem oddelku okrajnega sodišča v Ljubljani vložil tožbo, v kateri zahteva javno opravičilo, objavo sodbe in 10.000 evrov odškodnine.

Živa Živkovič | Avtor: D. M. Živa Živkovič D. M.
Po pripravljalnem naroku 23. oktobra lani so naslednji odpadali do tega tedna, ko sta do besede prišla Hojs v spremstvu zagovornika, odvetnika Francija Matoza, in zakonita zastopnica SD Živa Živkovič.

"V stranki SD smo vložili tožbo zaradi žaljivih izjav gospoda Hojsa glede udeležbe naših članov na protestih, češ da smo organizirali nasilne shode in spodbujali udeležbo na njih. Nasilništva nismo nikoli spodbujali, nasprotno, obsojali smo ga in tudi na svojih kanalih pozivali ljudi, naj na takšne proteste ne hodijo. Nismo pa imeli negativnega mnenja do petkovih shodov, civilna družba ima pravico izražati svoje mnenje, seveda na miren in spoštljiv način. Naši člani se teh niso udeleževali organizirano, ampak kot posamezniki," je povedala Živkovičeva.

Opomin sodnice

Zatrdila je tudi, da SD nikoli ni nasprotoval ukrepom za zajezitev covida-19: "Članstvo in širšo družbo smo nagovarjali, naj jih upoštevajo. Tako so bile izjave gospoda Hojsa namerne, da bi škodoval našemu ugledu. Ljudje so nas klicali, nekateri zmerjali zaradi domnevnega pozivanja k nasilju, drugi pozivali, naj se odzovemo na lažne izjave."

Hojs, ki niti ne pomisli na opravičilo, je predstavil svojo plat: "Med protesti zaradi covida-19 smo spretno krmarili, čeprav smo naredili kakšno napako. A njihov namen je bil tudi vreči vlado. Petkovi protesti so se prav tako izrodili v nasilje, zapirali so ceste, ljudje niso mogli iz služb, po otroke v vrtce."

Prepričan je tudi, da so posamezniki SD, ki so prihajali na shode, vendarle predstavljali stranko:  "Državljani izjave članov vedno enačijo s stališči stranke. Višek cinizma in sprevrženosti pa so bile zastavice, ki so jih v tistem času zapikovali v Tivoliju za vsako žrtev covida-19, češ da smo mi krivi zanje. Na žalost so onanirali nad mrtvimi (tukaj ga je sodnica Peganova opomnila, op. a.)."

Pojasnil je še, zakaj naj bi za protesti stal SD: "Če hočeš natisniti 1000 plakatov, rabiš organizacijo in finančna sredstva. SD je bil takrat najmočnejši na levem polu, imel je največ denarja." Omenil je tudi tvit Matjaža Nemca, objavljen 6. maja 2020: "A je že petek??! Alora pridem več k'sno! #vstaja."

"Vstaja pomeni nasilen prevzem oblasti," je komentiral Hojs. "Kot minister sem bil najbolj zaničevan od SD, Nemec, pa ne samo on, me je označil za fašista. V politiki se na take izjave logično reagira s kontra političnimi izjavami."

Sodba po pošti

Čeprav sta tožeča in tožena stranka predlagali izvedbo dodatnih dokazov, tudi zaslišanje prič, je sodnica Peganova sojenje zaključila. 

"Izjave toženca na televiziji in tviterju so bile neresnične in žaljive z namenom diskreditacije tožeče stranke. Na mestu je najmanj javno opravičilo in minimalna finančna satisfakcija, čeprav enkrat izrečenih besed ni mogoče izbrisati in krnitev ostaja," je v zaključni besedi povedala pooblaščenka Rostohor Dežmanova.

"Iz zaslišanja tožene stranke je jasno, da v njenem ravnanju ni bilo protipravnosti, saj je šlo za politični diskurz, ki se je nadaljeval na izredni seji državnega zbora. To potrjuje trditve tožene stranke, da je bila tožeča aktivna v zvezi s protesti. Zahtevek slednje je treba zavrniti kot neutemeljen," pa je zaključil odvetnik Matoz.

Sodbo bosta stranki prejeli po pošti.

Komentarjev 19
  • Avatar Garancija
    Garancija 09:25 25.september 2024.

    Boh se usmili idiotov

  • jakec1575 09:21 25.september 2024.

    Hojs je bandit, ni pa tako fukjen kot mali sds prasicek. Kaksno napako?!! Po mestih ste s policijo nadlegovali vsakogar, na vasi ste pa cel covid imeli odprte gostilne in cerkve. za sp kozjanske bike. izvajali zbiranje na birmah brez ...prikaži več mask. cilj sdsa med covidom je bilo uniciti mesta gospodarsko. ker to ni sds volilna baza. turisticni bon mestom ni koristil popolnoma nic. ti pizduncek hojs si se pa ves cas skrival v fuzinah. pa tolk cez cefurje si imel. zasluzis si 5 let aresta. gofla.

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 08:38 25.september 2024.

    In poglejte si to Hojsovo faco..Takoj se človek spomni na kakšnega vaškega posebneža, ki se ima za grozno pametnega, ko za šankom v "takmašnem rekelcu" daje za pijačo, da se pijančki režijo njegovim butastim vtcem...