Slovenija > Črna kronika
46550 ogledov

77-letnemu kmetu Alojzu se smeji: Zmagal je v bitki z motoristi

MK Divje buče Fecebook/MK Divje buče
Člani Moto kluba Divje buče so pravico iskali na sodišču v Krškem, a civilno tožbo proti Alojzu Salmiču izgubili.

Dolenjski motoristi so svoj klub poimenovali Divje buče, ker so večinoma iz vasi Bučka blizu Škocjana. V teh koncih živi tudi 77-letni kmet Alojz Salmič, ki jim je dal na razpolago svojo zapuščeno kmetijo in to brez najemnine, le ob pogoju, da jo toliko obnovijo in vzdržujejo, da ne bo še naprej propadala. Toda dolga leta vzorni odnosi so se skalili, celo več, spor se je zaostril do te mere, da so ga razreševali na pravdnem oddelku okrožnega sodišča v Krškem.

Uredili so si klubsko hišo

Divje buče so s Salmičem julija 2011 sklenile desetletno najemno pogodbo, da bi si na posestvu uredile takoimenovani clubhouse, klubsko hišo in prostor za piknike. Toda Salmičeva – Alojz je kmetijo leta 2019 prepisal na hčer Mojco – je po njenem preteku nista hotela podaljšati, motoristom pa naj bi, kot so sami zatrjevali, celo prepovedala, da bi kar koli odnesli s seboj. Sodni cenilec je njihova investicijska vlaganja ocenil na 28.055 evrov in za prav ta znesek so vložili civilno tožbo.

"Vedeli smo, da je zapuščeni objekt treba urediti. Po tleh je bila zemlja, ker je bila prej tam štala, vrata so bili le prislonjena, oken ni bilo, streha je puščala, voda je celo izvirala iz tal. V dveh letih smo napeljali vodo in elektriko, ki ju prej tam ni bilo, položili nove pode, okrog hiše naredili drenažo, stranišče, teraso, okna in vrata smo dali izdelati po naročilu. Da smo se prenove sploh lahko lotili, pa smo najprej morali urediti cesto, saj je bila prevozna le za traktorje in džipe," je sodnici Branki Drozg pojasnjeval zakoniti zastopnik MK Divje buče Sandi Zupan. "V skladu z dogovorom smo ves čas plačevali elektriko in komunalo."

Hvalil je naše dosežke

Po njegovih besedah so se s Salmičevimi lepo ujeli, "Alojz je prihajal na pijačo in hvalil naše dosežke, nas tudi nagovarjal, naj zamenjamo še streho, dal bi nam svoj les za ostrešje. Razumeli smo se tudi z Mojco in njenim možem, skupaj smo se vozili z motorji".

Zato jih je šokiralo, da pogodbe ne bodo podaljšali in da jim tudi nič ne pripada: "Hoteli smo se dogovoriti za povrnitev vlaganj, pač neko vsoto, ki bi bila sprejemljiva za obe strani, pa nas je Alojz odslovil, da tudi kljuke ne bomo vzeli. Nazadnje smo odnesli, kar smo lahko prijeli, v hiši pa je ostalo še veliko stvari."

Svojo plat zgodbe sta predstavila tudi Salmičeva. "Trdijo, da so naredili cesto, pa je tam že od leta 2005. Tudi elektroomarica je bila na parceli, 70 metrov od hiše, kabel do tja sem jaz plačal, 370 evrov. Prav tako je bila tam voda, je pa res, da so sami potegnili cev. Balkon so naredili iz mojega lesa in za gradnjo šanka uporabili moj siporeks, ki ga zdaj manjka sedem kubikov. In na svojo roko so mi podrli shrambo in drvarnico. Drva so deset let jemali v moji hosti, a le dvakrat vprašali, če lahko. Dal sem jim tudi 40 kubikov gramoza. Hiša še danes ni vredna več kot 20.000 evrov, z zemljo vred," je pojasnjeval Alojz in dodal, da je hišo hčerki dal, če bi mogoče tam gradila.

Nepošteno, da so sploh tožili

Mojca je izpovedala, da ji motoristi niso nikoli rekli, da v hišo vlagajo več, kot bi bilo treba za pokritje najemnine: "Ko so izvedeli, da pogodba ne bo podaljšana, do česar imamo menda pravico, so dejali, da bodo vzeli okna in vrata, in sem jim odvrnila, da naj, če ne gre drugače. Na naslednjem sestanku je bil tudi moj oče in takrat se res nismo ničesar dogovorili. Vrata pa smo jim vrnili."

Člani MK Divje buče so odpeljali mize, kozarce in orodje, šanka niso odmontirali in si brunarico postavili na drugem zemljišču, tudi v Bučki.

Sodišče je pred kratkim izdalo sodbo, v kateri je zavrnilo zahtevek motoristov. Zakaj se je tako odločilo, žal nismo izvedeli, saj so jo stranke prejele po pošti: pooblaščenec MK Divje buče, odvetnik Dušan Medved, nas je na kratko odpravil, da še ni pravnomočna, kar pomeni, da se nanjo namerava pritožiti, da bo to storil, pa pričakuje tudi Mojca Salmič, zato je bila prav tako redkobesedna. Malce zgovornejši je bil le Alojz: "Skoraj ni moglo biti drugače. Kmetijo so koristili deset let, res nekaj vložili, vendar spet ne toliko. Zdi se mi nepošteno, da so sploh tožili."

Komentarjev 6
  • kapibara 13:15 14.oktober 2024.

    Zadeva stoji na samem... zadnje čase veliko stvari pogori..

  • Kmodri_ 15:42 12.oktober 2024.

    1 : 0 za rednecka!

  • andrija 06:46 12.oktober 2024.

    je čakal deset let da so mu obnovili podrtijo,potem pa adijo