Slovenija
19649 ogledov

Cena elektrike se je skoraj podvojila

slovenija 15.01.13, elektrika, cenejsa elektrika, kabli, foto: Anze Petkovsek Anže Petkovšek
Od marca lani so veleprodajne cene zrasle za skoraj 80 odstotkov, opozarjajo v Gen-I.

"Glede na sedanjo eksplozivno rast cen je zelo težko napovedati, kaj bo čez tri leta. Zaenkrat so mnenja deljena in čisto možno je, da pride do obrata v prihodnjih mesecih. Dokler dolgoročni trendi ne bodo jasni, ne razmišljamo o spremembi rednega cenika. Akcijske cene pa bomo tudi v bodoče prilagajali tržnim razmeram. Nenazadnje se tudi (redne) cene bencina spreminjajo glede na borzo vsakih 14 dni," pravijo na Gen-I.

Podražitev elektrike po izteku akcije Zamenjaj in prihrani | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Pred dobrim letom je Gen-I v akciji zveze potrošnikov Zamenjaj in prihrani ponudil najnižjo ceno. Akcija se je iztekla in okrog 20 tisoč sodelujočim gospodinjstvom se elektrika zdaj obračunava po rednem ceniku, ki je bistveno višji od akcijskih cen iz lanskega leta: višja tarifa je dražja za 40 odstotkov, nižja za 26 in enotna tarifa za 47 odstotkov. Tudi zadnja akcija Gen-I, ki se ji je bilo mogoče pridružiti do konca avgusta, je bistveno višja od lanskih akcijskih cen.

Gen-I: Redni cenik se ni višal od leta 2013

"Redni cenik GEN-I se za razliko od večine drugih ponudnikov ni višal že od leta 2013, saj smo pravočasno poskrbeli za nakup energije pred dvigom cen na borzi. Po uradnih podatkih Agencije za energijo Republike Slovenije je redni cenik vse od našega vstopa na trg v 2009 najcenejši redni cenik. V vsem tem obdobju smo ga spremenili le enkrat, medtem ko se akcijski ceniki spreminjajo praktično vsak mesec. Vsem akcijskim cenam pa je skupno eno in sicer, da so v nekem določenem obdobju ugodnejše od rednih cen," pojasnjujejo na Gen-I.

Opozarjajo, da so cene na veleprodajnem trgu od marca lani zrasle za 80 odstotkov, a se redni cenik Gen-I v tem obdobju ni višal. "So pa v tem času napovedali dvige rednih cenikov pri večini konkurence," pravijo.

Cene elektrike na borzi EEX | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Na grafu lahko vidite rast cene za megavatno uro vršne energije za dobavo v prihodnjem letu. Septembra je bila okrog 38 evrov, zdaj je prek 60. Gre za produkt Phoelix futures DE na borzi EEX.

Cena elektrike je le približno tretjina končnega računa za elektriko. Podražitev elektrike za tretjino bi tako račun dvignila za dobrih deset odstotkov, v primeru 60 evrov visokega računa to pomeni šest evrov.

Da se elektrika po izteku akcije obračunava po rednem ceniku, je sicer običajna praksa, o tokratnem izteku akcije poročamo, ker  zadeva veliko gospodinjstev in smo poročali tudi o akciji.

Zakaj taka podražitev?

"Na rast cen električne energije je vplivala rast ostalih energentov, kot so nafta, plin in premog ter rast cene CO2 emisijskih kuponov v kombinaciji z relativno sušnim letošnjim poletjem. Pritisk na ceno so povzročile tudi težave s proizvodnjo elektrike v Nemčiji in Franciji. Nizki vodostaji rek so pomenili omejeno zmožnost dobave premoga preko rek, prav tako je bilo oteženo hlajenje elektrarn. Nizka vodnatost je letos tudi bistveno vplivala na hidro proizvodnjo v skandinavskih državah, te sicer praviloma svojo energijo izvažajo v smeri kontinentalne Evrope," pojasnjujejo v Holdingu slovenske elektrarne.

Če bi zasledovali razmere na veleprodajnem trgu, bi obračunske tarife VT in MT pri gospodinjstvih morale biti bistveno bližje skupaj, kot so trenutno pri večini ponudnikov v Sloveniji. To ne pomeni nižje cene v povprečju, le razmerje med cenami bi bilo manjše.

ECE

Svoje prispevala tudi politika. "V letošnjem letu so razlogi predvsem visoke cene premoga, špekulativna rast cen emisijskih kuponov in svetovne gospodarske razmere, kjer predvsem ZDA s svojimi dejanji ustvarjajo veliko negotovost, ta pa se pri cenah energije praviloma izkazuje v njihovi rasti," pravijo v ECE.

Nora rast kuponov za izpuste ogljikovega dioksida

V Petrolu izpostavljajo, da so se samo letos emisijski kuponi, ki jih je treba imeti za izpuste ogljikovega dioksida, podražili za 275 odstotkov. Glavno gonilo podražitev elektrike pa sta gospodarska rast in večja poraba elektrike.

Višja tarifa se sicer draži hitreje kot nižja.

Trendi se gibajo v smeri prožnejšega tarifiranja, kilovatna ura električne energije bo imela več različnih cen znotraj dneva. Odjemalci bodo lahko bolj vplivali na končni znesek na računih. To bo toliko bolj pomembno, ker se obeta intenzivna elektrifikacija naše prihodnosti. Povečano povpraševanje po elektriki, bo le to naredilo še bolj redko dobrino, zato se bomo njeni uporabniki morali bolj prilagodljivo obnašati. Del tega bo tudi prilagajanje porabi v času oz. urah, ko bodo tarife cenejše.

ECE

Da bi se elektrika pocenila, se sogovornikom ne zdi verjetno. Če ne bo ekstremnega vremena in bo gospodarska rast stabilna, v Petrolu pričakujejo stagnacijo ali rast cen elektrike, pocenitve pa ne. Kljub temu zagotavljajo, da v prihodnjem letu ne bodo dražili. "Glede na informacije iz medijev pričakujemo dvig cen nekaterih dobaviteljev že v tem letu oz. v začetku naslednjega leta. Petrol cen za gospodinjske odjemalce ne bo zvišal, ampak bo za zveste zbiratelje zlatih točk ponudil dodatne ugodnosti in s tem postal najugodnejši dobavitelj električne energije," napovedujejo.

Akcija navadno prinese vezavo in pogodbene kazni

V Gen-I opozarjajo, da so edini ponudnik, ki tudi akcijske cene ponuja brez vezave ali drugih pogojev. "To pomeni, da se stranka lahko kadarkoli in brez navedbe razloga odloči in prekine pogodbeno razmerje brez pogodbene kazni," pravijo.

V ECE pravijo, da se daljša rast cen na veleprodajnih trgih z določenim časovnim zamikom prenese tudi v drobnoprodajne cene za gospodinjstva. Koliko bodo višje, niso želeli ocenjevati, a zagotavljajo, da ne bo tolikšna, da bi pomembno vplivala na proračun gospodinjstev.

"Gospodinjstvom svetujemo, naj bodo predvsem pozorni na dvig rednih cenikov pri svojih dobaviteljih. Kar nekaj dobaviteljev, ki se je v preteklem letu oglaševalo z agresivnimi akcijskimi ponudbami, je sedaj čisto po tiho dvignilo redne cene. Svoje odjemalce so s tem zavedli dvakrat. Prvič, ko so jim obljubljali prihranke ob zamenjavi, so bili ti v resnici zelo nizki ali pa sploh nikakršni. Sedaj po tihem zvišanju rednih cenikov, pa bodo plačevali še višje cene, kot so jih kadarkoli do sedaj. In vse to je bilo izvedeno na način, da večina teh odjemalcev tega sploh ni opazila. Zato so opozorila o goljufivih praksah akviziterske prodaje elektrike tako zelo na mestu. Žal moramo ponovno poudariti: Ne odpirajte vrat in ne zaupajte neznancem, ki ponujajo cenejšo elektriko. Na koncu boste žal plačevali več," svetujejo v Gen-I. 

Padca cen električne energije še ni na vidiku.

Petrol

Zakaj letos ni akcije Zamenjaj in prihrani, na Zvezi potrošnikov Slovenije niso pojasnili, a obljubljajo, da si bodo prizadevali v prihodnosti izvesti še kakšno kampanjo skupinskega nakupa, tudi elektrike in plina. "Ker je eden izmed ciljev kampanje skupinskega nakupa tudi spodbuditi potrošnike k samostojni zamenjavi dobavitelja oz. informirati, kako poiskati ustreznejšo ponudbo, na www.zps.si vsak mesec pripravimo pregled aktualnih ponudb vseh slovenskih dobaviteljev, ki je lahko potrošniku v pomoč pri odločanju in primerjavi ponudb," so še dodali. 

janez.zalaznik@gmail.com

Komentarjev 19
  • TistoPravo 16:52 08.september 2018.

    En razlog zvišanja cen je zmanjšana konkurenca, ko je Gen-i prevzel podjetje Elektro Energija...po domače povedano ga je odkupil, in to je bil dolgoročni slab namen Gen-ija...s tem so vse ki jih podpiramo v njihovi politiki dostopnejših cen elektrike za ...prikaži več vse, zelo zelo razočarali...namesto, da bi višek sredstev porabili v ugodnejše količinske zakupe električne energije, če je treba tudi iz tujine....so investirali v nakup operaterja, ki od nekdaj dela znajvečjo dodano vrednostjo in po domače...

  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 16:25 08.september 2018.

    Pozabili so povedati, da se s povečevanjem razmerja med ekonomsko spornimi obnovljivimi viri, na račun klasične proizvodnje povečuje negotovost dobave želene količine v predvidenem času, ta negotovost pa viša ceno energije. Svoje naredi še trgovanje, kjer trgovec težko dela z ...prikaži več velikim rizikom. Časi, ko se je energijo plačevalo po proizvodni ceni so mimo in dokazano je da je vpliv trga energije na potrošnika negativen, ker ima med proizvajalcem in sabo i trgovca, ki ga v prejšnjem sistemu ni bilo.

  • jozicamurn 11:32 08.september 2018.

    Komaj čakam avstrijski e-on in podobne, da uničijo te slovenske kradljivce.